Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        WASHINGTON’daki kaynaklar, Suriye’de yeni bir düzenin kurulması için çalışmaların sürdüğünü, üzerinde düşünülen bu düzenin gerçekleşmesini zorlayan başlıca faktörlerin, “İdlib, Afrin ve PYD/YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde federatif bir Kürt oluşumu istemesi” olduğunu söylüyorlar.

        Bu konularda nasıl bir çözümün gerçekleşeceğinin hâlâ ortaya konulamadığını ve bu sorunların Türkiye’nin rızası alınmadan çözülemeyeceğini belirten Amerikan yönetimindeki yetkililer, bu nedenle Ankara’daki Rus ve İran genelkurmay başkanlarının temaslarının dikkatle izlendiğini ifade ettiler.

        YPG DESTEĞİ SÜRECEK Mİ?

        ABD’nin, Ankara’yı karşısına alarak YPG’ye verdiği desteğin ne kadar süreceği konusunda Washington’da bir belirsizlik var. Burada çok aktif olan YPG bürosunun adamları (başta İlham Ahmed olmak üzere) yönetimle yaptıkları temaslarda, YPG’nin DEAŞ’a karşı yaptığı operasyon bitmeden Amerika’nın Afrin konusunda bazı somut adımlar atmasını istiyorlar.

        Çünkü DEAŞ’a yapılan operasyonun sonuna doğru Amerika’nın bölgedeki gücünü azaltacağını ve o zamana kadar Afrin’e bir şeyler yapılmazsa Türkiye’nin güçlü bir şekilde devreye gireceğini söylüyorlar.

        Onlarla görüşen Amerikalı kaynaklar ise Afrin’le ilgili bir adım atmanın, Rusların İdlib ve Afrin hakkında ne öngördüğü ve Türkiye’yle bu konularda neler konuştukları anlaşılmadan önce imkânsız olduğunu belirtiyorlar.

        İstihbarat camiasından bazı kaynaklar, Rusların Türkiye’yle birlikte Afrin’e karşı İdlib formülünü de düşündüğünü, ancak Rusların Afrin’i, Suriye merkez yönetimine devretme planlarının Ankara’da son günlerde yapılan temaslardan sonra ne durumda olduğunu şu an göremediklerini vurguluyorlar.

        KÜRT OLUŞUMU

        Rusya’yla Suriye’nin geleceğini belirleyecek anayasa çalışmalarını sürdüren Amerika, federatif yapı içinde Rojava denilen bölgede kantonlardan meydana gelen bir oluşum düşündüklerini açıkça söylüyor.

        Ben, “Rusya, Suriye’nin federatif yapıya dönüşmesine, yani bölünmesine izin verir mi?” diye sorduğumda, Amerikalı kaynaklar, “Türkiye bizce Kürt oluşumu konusunda Ruslara hiç güvenmesin; çünkü Ruslar bize burada bir Kürt oluşumunu destekleyecekleri sinyalini verdiler” dediler.

        Amerikan yönetiminin ilgili birimleri, Şam’ın federatif bir yapı içinde Kürt oluşumu fikrine şiddetle karşı olduğunu ve Türkiye’nin sadece bu oluşumu engellemek için Şam’la diyalog kapılarını açması ihtimalinin bulunduğunu düşünüyorlar.

        Aynı kaynaklar, İran ve Rusya’nın Ankara temasları sırasında bu konunun da açılmış olabileceğini, olay çok yeni olduğundan kendilerine henüz sağlam bir bilgi gelmediğini söylediler.

        İRAN-TÜRKİYE ORTAK HAREKETİ

        Suriye’de bir Kürt oluşumuna ve Kuzey Irak’ta bağımsızlık ilanına karşı olan Türkiye ile İran’ın bölgede birlikte tavır almaları da Washington’da endişeyle izleniyor.

        Washington’da, İsrail’in de etkisiyle İran konusunda çatışmacı bir zihin yapısı hâkim. Türkiye’nin bölgede bazı konularda İran’la ortak hareket etmesinin ABD’nin manevra alanlarını nasıl daraltabileceği de hesaplanmaya başlandı.

        Bütün bunlar, konu daha çok sıcakken aldığım ilk bilgiler ve her konunun önümüzdeki günlerde daha da tartışılacağını söylemeliyim.

        Diğer Yazılar