Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD’nin YPG’ye verdiği silahların amacı dışında kullanılacağı ve teröristlerin elinde global tehdit oluşturacağı yolundaki Türkiye tezine nihayet konuya objektif yaklaşan bir Amerikan kaynağından da destek geldi.

        Pentagon’un YPG’ye verdiği 2 milyar 200 milyon dolarlık silahın hem veriliş süreci hem de silahların nerelerde kullanılacağı hakkında karanlık şüphelerin bulunduğunu söyleyen rapor, 12 Eylül Salı günü yayınlandı. Ayrıntılarını dün Habertürk’ün manşetinden okudunuz.

        Raporu “Organized Crime and Corruption Reporting Project” (OCCRP-Örgütlü Suç ve Yolsuzluk Haberleri Projesi) ile “Balkan Investigative Reporting Network” (BIRN-Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı) adlı çalışma grupları birlikte yazdılar.

        Amerika’nın DEAŞ’a karşı YPG ile birlikte çalışacağının anlaşılmasından bu yana Türkiye “Bir terör örgütüyle mücadelenin bir başka terör örgütüyle yapılamayacağını ve YPG’ye verilen silahların hem Türkiye’ye karşı hem de uluslararası terör için kullanılacağını” söylüyordu.

        Nitekim son dönemde bu silahların PKK’lı teröristlerin eline geçtiği yolundaki kanıtlar Amerikalı yetkililere iletildi de. Ancak Amerikalı yetkililer her defasında silahların kayıtlarının ellerinde olduğunu ve kontrolü sağladıklarını iddia ettiler.

        Fakat son rapor bunun kesinlikle doğru olmadığını, Pentagon’un aslında bu silahlar üzerindeki kontrolü çoktan kaybettiğini gösteriyor.

        KARANLIK AĞLAR

        Rapora göre bu karanlık süreç şöyle işliyor: ABD, YPG’ye verdiği silahları Amerika’dan getirmiyor. Balkanlar’da Amerika’yla bağlantılı çalışan, Sovyetler Birliği döneminden kalma silah üretim fabrikalarından toparladığı silahları YPG’ye iletiyor.

        Silahları iletme işini de Amerikan yönetiminin yetkilileri yapmıyor. Amerika bu işi de taşeronlara havale etmiş durumda. Bu taşeronların bir bölümünün silah kaçakçıları ve mafyayla da ilişkisi var. Yani verilen silahların bir bölümü YPG’ye ulaşmadan karaborsaya çıkarılıp parayı verene satılıyor. Diğer bölümü de YPG militanları tarafından ya Türkiye’ye karşı kullanılmak için tutuluyor ya da yine karaborsadan parayı verene satılıp para kazanılıyor.

        YPG’nin sattığı bu silahlar, sonunda büyük ihtimalle Türkiye’nin dediği gibi teröristler tarafından Batı’ya karşı kullanılacak.

        RAPOR KULLANILMALI

        Silah talebinde artış olduğu için Pentagon bu silah teminini Balkanlar’ın yanı sıra Gürcistan, Kazakistan ve Ukrayna’dan da yapmaya başlamış. Böylece karanlık silah piyasasının kapsamı iyice genişlemiş. İki sivil kuruluşun ortak hazırladığı bu objektif rapor, önümüzdeki hafta Başkan Trump ile Birleşmiş Milletler’de görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elini güçlendirir. Çünkü o görüşmede Suriye’nin kuzeyinde kurulmak istenen Kürt oluşumu konusu kesinlikle gündeme gelecek ve Türkiye, Amerika’nın YPG’nin arkasında durmasının ne kadar yanlış olduğunu anlatırken bu raporun da verilerini kullanmalı.

        Türkiye teröriste yapılacak yardımın sonunda yardımı yapanı da vurabileceğini söylemişti ve şimdi bunun gerçekleşmeye başladığını söyleyen iki sivil kurumun ortak yazdığı rapor da var.

        Pentagon bu silah alım ve dağıtım işini iki kanaldan yapıyor. Biri “Special Operations Command”la (SOCOM-Özel Güçler Komutanlığı), diğeri de “Picatinny Arsenal” adlı fazla bilinmeyen New Jersey merkezli bir silah şirketiyle. SOCOM da yerel güçlerle ortak çalışırken silah dağıtacak odakla ilgili fazla araştırma yapmadan işe girişebiliyor.

        Diğer Yazılar