Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        WASHINGTON’da Irak’ın şu anda referanduma giden bölümünü de içine alan “Büyük Kürdistan” haritasını, Yahudi kökenli neo-con’lar çizmişti.

        Bu olayı takip etmeye başladığım 1993 yılında gördüğüm harita tabii ki bir İsrail projesiydi.

        Haritada Türkiye’yi de rahatsız edecek yönler vardı ama haritanın Türkiye’yi rahatsız edecek şekilde kullanılmasına uzun süre fiilen girişilmedi.

        2011 yılında Suriye politikaları konusunda Amerika ile Türkiye’nin arası açılmaya başlayınca, harita bu yönüyle de yani Türkiye aleyhine içeriğiyle de kullanılmaya başlandı.

        Bu nedenle İsrail’in bugün hem referandumu hem de bağımsızlık fikrini açıkça ve güçlü biçimde desteklemesi şaşırtıcı değil.

        POLİTİKANIN NEDENİ

        Washington’daki bu çevrelerin içinden bir kaynak, İsrail’in bu politikasının nedenleri hakkında şu bilgiyi verdi:

        1- İsrail, bağımsız Kürdistan’ın, İran’ın bölgede artmakta olan gücüne karşı kullanılacak en iyi silah olacağını düşünüyor.

        2- Bağımsızlık olmasa bile fikrinin tartışılması dahi bölgede istikrarsızlık yaratır, bu ortamı da İsrail kendi avantajına kullanabilir.

        Yani “Bağımsızlık olsa da olmasa da durum İsrail’in çıkarınadır” diye düşünüyor bu çevreler.

        Kuzey Irak Kürdistan bölgesinin, İsrail’in İran’a karşı kullanabileceği çok etkili bir üs olacağı şimdiden belli.

        CASUSLUK FAALİYETİ BÖLGEDEN

        - Bana verilen bilgilere göre:

        A - İsrail, İran’ı gözetlemek için kullandığı tüm insansız hava aracı uçuşlarını Kürt bölgesinden koordine ediyormuş.

        B - İran’ı etkin biçimde dinleme operasyonlarını da bölgeden yapıyor İsrail.

        C - Amerikan kaynaklarının söylediğine göre İsrail, İran içinde gerçekleştirdiği suikast gibi hassas faaliyetlerini de buradan yönlendiriyor. Daha önce İran’ın nükleer proje üzerinde çalışan bilim insanlarının suikastla öldürülmesi operasyonunun da bölgeden koordine edildiğini söylüyorlar.

        D - Ayrıca İran’daki Kürt nüfusu yönetime karşı kışkırtma ve İran yönetimini bu konuda istikrarsızlaştırma çalışmasının da Kuzey Irak Kürt bölgesinden yapıldığını belirttiler.

        “Şu anda bile durum böyleyken, bir gün bağımsızlık ilan edilirse İsrail’in bütün bu faaliyetlerini çok daha yüksek seviyeye çıkaracağını düşünmemek için bir neden yok” da deniyor Washington’da.

        YAHUDİLERİN KÜRT FESTİVALİ

        BUGÜN akşamüstü 18.15’te Washington’da Bernard-Henri Levy’nin yaptığı “Peşmerge ve Musul Savaşı” adlı dokümanterler, Yahudi Film Festivali çerçevesinde gösteriliyor.

        Festivalin halkla ilişkilerini buradaki Kürt çevreler üstlenmiş durumda.

        Festivalde kültürel çevrelerde çok etkili olan yazar Leon Wieseltier ile Bernard- Henri Levy de filmler hakkında bir tartışma yapacaklar.

        Diğer Yazılar