Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        WASHINGTON’da bölgemizi sürekli izlemekten sorumlu birimler, Kuzey Irak’a yönelik Türkiye’den farklı söylemlere anlam vermeye çalışıyorlar.

        Özellikle MHP’nin son günlerdeki söylemlerinin iç politikaya yönelik olduğunu kabul etmekle birlikte bunun Türkiye’deki algılanışına baktıktan sonra, ileride tehlikeli sonuçlara yol açabilecek türde politikaları oluşturduğunu düşünüyorlar.

        Buradaki birimler, bu tür söylemlerin Türkiye açısından fetihçi bir algı yarattığını belirtiyorlar ve bunların Washington’da rahatsızlık oluşturduğunu vurguluyorlar.

        Buradaki rahatsız hava, özellikle salı günü akşamüstü saatlerinde oldukça belirgindi.

        TAM SAKİNLİK ARARKEN

        Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman, Neçirvan Barzani ile görüşmüş ve Amerikan yönetiminin bölgede sakin bir ortam yaratılması talep ve umudunu iletmişti.

        Ben zaten referandum öncesinde Amerika’nın kriz yönetimi moduna gireceğini ve bölgede sakin bir ortamda diyalog süreçlerinin işletilmesi için çalışma kararını yazmıştım.

        Büyükelçi Silliman’ın bu görüşmesi de kriz yönetimi planının parçasıydı.

        Amerika tam bu politikayı oturtmaya uğraşırken Türkiye’den gelen söylemlerin birimlerde rahatsızlık yaratması da çok sürpriz değil.

        Nitekim görüştüğüm kaynaklar, bana durumu tam da bu sözlerle ifade ettiler.

        TEHLİKELİ OLABİLİR

        Aynı kaynak bana gelişmelerin tehlikeli boyuta ulaşabilecek olası yüzünü de şöyle anlattı:

        “Washington’a, Kuzey Suriye’de YPG’nin ‘Eğer Kuzey Irak’a bir saldırı olursa biz de savunmaya katılırız’ diye açıklamada bulunup hazırlıklar yaptığı istihbaratı geldi.

        Şimdi düşünün, diyelim ki Türkiye’den 5 bin silahlı kişi Musul’a yürüdü. Eğer YPG de müdahale ederse bunlar karşı karşıya gelirse bu bölge için, hatta Türkiye’nin iç huzuru açısından tehlikeli olmaz mıydı? Olurdu, hatta bu bir felaket senaryosuna bile dönüşebilirdi.

        Bu yüzden bazı konular üzerinde biraz düşünerek ve ileride yol açabileceği gelişmeleri hesap ederek konuşmak lazım.”

        Deneyimli kaynak, son durum için böyle konuştu, ama Washington’da genelde son zamanlarda Türkiye’nin üzerinde fazla düşünmeden hızlı şekilde tepkiler verdiği ve bu tepkilerinin ne tür sonuçlara varacağını fazla hesaba katmadan hareket ettiği yolunda bir kanı da var.

        Amerika’daki bu bakış açısının bilinmesinde büyük yarar var.

        **************

        CUMHURBAŞKANI’NIN İRAN TEMASLARI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’daki söylemleri de Washington’da kaygı yarattı.

        Washington’da, “Türkiye’nin bölgede İran’la diyalog içinde olması zorunluluğunu çok iyi anlıyoruz. Ama resmi temas ve diyalog başka, Tahran’da İsrail’e yönelik söylemin ortaya çıkmasının yaptığı etki çok başka bir şey. Bu söylemin İran’da yapılması, Washington’da kaygı düzeyini çok artırdı” diye konuşuluyor.

        Diğer Yazılar