Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        WASHINGTON’un en son ve Amerikan basınında dahi yer almamış derin dedikodusu, Trump’ın görevden alacağı Tillerson’un yerine CIA Başkanı Mike Pompeo’yu getireceği.

        Bu gelişmenin perde arkasını gayet tabii ki anlatacağım ama buradaki kaynaklar bu gelişmenin yaşanmasının Türkiye ile ABD ilişkisinde yepyeni sorunlar doğurmasına kesin gözüyle bakıyorlar.

        Bu sonuca varan kaynaklar analizlerini, CIA Başkanlığı sürecinde onu tanıyanların Mike Pompeo’nun başlıca üç konuya neredeyse kafasını takmış olduğunu söylemesine dayandırıyor:

        Birincisi, Venezüella: Pompeo, Venezüella’da bir rejim değişijkliği yapılması fikrini yönetim içinde en net savunan kişi.

        İkincisi, İran: Pompeo, İran’a karşı Amerika’nın gerekirse güç kullanarak sertleşmesinden yana.

        Üçüncüsü de Türkiye: Buradaki objektif kaynaklar Mike Pompeo’nun uzun süredir Türkiye’nin cihatçılarla işbirliği yaptığı fikrine neredeyse takıntılı bir şekilde inandığına ve bu konuda bir şeyler yapılması fikrini yönetim içinde savunduğuna dikkat çekiyor.

        Buradaki kaynaklarım diyor ki: “Şimdi düşünsenize, birinci ve ikinci maddeleri tamamen unutsak dahi Türkiye’ye karşı bu kadar olumsuz düşünceler besleyen bir insanın, İran ile Türkiye’nin yakınlaşma sinyalleri vermesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’a sıcak bir ziyaret yapmasına ve ayrıca yine CIA’nın hedefinde bulunan Venezüella’nın devlet başkanının Türkiye’de ağırlanmasına olumlu bakabilmesi mümkün mü?” Onun kafasına taktığı bu üç meseleyi bir arada aldığımız takdirde Mike Pompeo’nun eğer bir de dışişleri bakanı olursa “Amerika’nın, her acil sorun olarak tanımladığı dış sorunun temelinde Türkiye’yi görmeye başlayacağı” nı söylemenin abartılı sayılmayacağını da söyledi buradaki kaynaklarım.

        PERDE ARKASI

        Washington’un iç işleyişlerini iyi bilen kaynaklar CIA Başkanı Pompeo’nun son zamanlarda gününün büyük bölümünü işinin başında değil Beyaz Saray’da Trump’ın yanında geçirmeye başladığını anlattılar. Pompeo her gün günün en azından yarısını Beyaz Saray’da geçirmeye başlamış.

        Başkanlara her sabah erken saatlerde verilen CIA’nın elindeki en son istihbarat ve değerlendirmelerinin sunulduğu PDB’nin (presidential daily briefing) her gün hiç aksatılmadan bizzat CIA Başkanı tarafından yapıldığını söylediler.

        İşte bu brifingler sürecinde başlayan Trump ile CIA Başkanı’nın dış sorunlar üzerine diyaloglarının sonucunda Başkan Trump’ın zaten uzun süredir görevden almayı düşündüğü ve son olarak kendisine “Moron” dediği de iddia edilen Dışişleri Bakanı Tillerson’un yerine, konulara hâkimiyetini beğendiği ve net çözümler ürettiğini düşündüğü Pompeo’yu getireceği Washington’un derin kulislerinde konuşuluyor.

        KRİZİ ÇÖZME ARAYIŞI

        Bugünden itibaren Amerika ile Türkiye arasındaki vize krizinin çözülmesi için olası formüllerin konuşulduğu bir hafta içinde olacağız. Ankara’ya gelecek dışişleri bakan yardımcısı ve Avrupa ile Avrasya bölümü başkanı Jonathan Cole’un başkanlığındaki heyet Türk mevkidaşları ile yapacakları görüşmelerde konuyu konuşacaklar.

        Diğer Yazılar