Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İSTANBUL merkezli çalışan Suriye Ulusal Konseyi’nin etkili üyesi ve Ulusal Diyalog Forumu’nun kurucusu Riyad Seyf’in, Washington’da YPG gibi bir büro oluşturacağı ve Amerikalılar ile Suriye’nin geleceği için diyalog yollarını açık tutmaya çalışacağı belirtildi.

        Washington’a, Amerika’daki Suriyeliler tarafından organize edilen “Suriye İçin Amerika Forumu” başlıklı 2 günlük toplantı için geldiği söylenen Seyf’in, görüştüğü 21’e yakın kongre üyesine ve dışişleri bakanlığının Suriye’ye bakan koordinatörü Michael Ratney’e “Amerika, Suriye’nin geleceğini Rusya ile İran’ın ellerine bırakmamalıdır” mesajını verdiği ifade ediliyor.

        Amerikan kaynakları, İstanbul merkezli bir hareketin Türkiye’nin şu anda işbirliği içinde olduğu Rusya ve İran aleyhine Washington’da konuşmasının ilginç olduğunu vurguluyor.

        Seyf’in görüştükleri kişilere ayrıca “Türkiye’nin aktif biçimde içinde olduğu Astana süreci hakkında da kötümser konuştuğu; Rusya, Türkiye ve İran’ın başını çektiği Astana sürecinin ABD’nin öne çıktığı Cenevre sürecine baskın çıkacağından ve onun önemini azaltacağından korktuğunu” da aktardığı söylendi.

        SURİYE’DE İŞLER KARIŞIYOR

        Bana bunları anlatan kaynaklar, bütün bu yaşananların Seyf’in Türkiye’yle bir kopuş yaşadığı anlamına gelmediğini, sadece DEAŞ’a karşı mücadelenin Rakka’da bitmesinden sonra Suriye’de işlerin karmakarışık hale gelme potansiyeli taşıdığına ve Suriye’nin geleceği için nasıl adımlar atılacağının belirsiz olduğuna dikkat çekiyor.

        Bu çevreler, Seyf’in Amerikalılarla diyalog içine girme çabasının, büyük ölçüde kendisinin karşı olduğu Esad rejimiyle işbirliği içinde olan Rusya ve İran’a güvenmemesinden kaynaklandığını da vurguladı.

        Sadece bu bile Türkiye’nin bölgeye yönelik izlediği hassas politikada son derece dikkatli olması gerektiğini gösteriyor.

        RAKKA

        Suriye muhalefetinin bu etkili isminin Washington’da yaptığı temaslarda ayrıca Rakka’nın geleceğinin Kürtlere bırakılamayacağını, bölgedeki Arapların ve Amerikalıların YPG ile kurduğu ilişkinin sonuçları hakkında çok endişeli olduğunu da aktardığı öğrenildi.

        Rakka’nın geleceğinin Arapların da içine güçlü şekilde yer alacağı bir kurul tarafından kararlaştırılması istediklerini vurgulayan Seyf’in, bölgede Kürtlere ağırlık verecek politikaların Suriyeli Araplar tarafından kesinlikle kabul edilemeyeceğini de söylediği ortaya çıktı.

        Anlayacağınız, Washington’da bir süredir etkin biçimde lobi faaliyetlerinde bulunan YPG bürosunun yanı sıra Suriye’ye yönelik bir büro daha açılıyor.

        Suriyeli muhalifler, oluşturacakları büroyla Amerikan yönetimiyle sürekli diyalog içinde olmayı hedefliyor.

        ŞAM’A DELEGASYON

        Öte yandan Washington’da bana bunları anlatan kaynak, YPG’li güçlerin Rakka’ya ait federatif çözümü vurgulayan öneriyi Esad rejimiyle konuşma arayışı içinde olduklarını da söyledi.

        Aynı kaynak, bu konuyu konuşmak için Şam’a bir delegasyon gönderme arayışı başlatan YPG yönetiminin, Arap muhalefetinin tepkisini çekmemek için bu delegasyonu Arap ve Kürtlerden oluşacak biçimde tasarladığını ifade etti.

        Diğer Yazılar