Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HAFTADA tek yazım bulunmadığı güne denk geldiği için Amerikan Kongresi’nde şahit olduğum tuhaf olayı ancak şimdi yazabiliyorum.

        O gün bölgemizdeki Amerikan askerinin varlığının komuta merkezi olan US Central Command’in komutanı General Vottel’in Kongre Askeri İşler Komitesi’nde (House Armed Services Committee) yaptığı tanıklık vardı.

        Amerikan Kongresi, “Madem başta açıklanan amacınız DEAŞ’la mücadeleydi ve madem o iş neredeyse bitmek üzere, neden hâlâ o ülkedesiniz?” sorusuna cevap istiyor.

        Rusya’nın da bu cevabı merakla beklediği biliniyor.

        MANTIĞA UYMUYOR

        Bu soruya tatmin edici cevap veremezse yönetimin işi zor; çünkü kongre isterse bu askeri operasyon için gereken finansmanı durdurabilir.

        Dolayısıyla “DEAŞ hâlâ bir tehdit” cevabının arkasına sığınmaya çalışan yönetim, bu cevabın artık tatmin edici olmamaya başladığını görünce kongreye “İleride İran tehdidine karşı Suriye’de bulunuyoruz” demişti.

        Ancak bu cevap siyasi açıdan tatmin edici gibi gözükse de bu cevaptan konuya yasal bir çerçeve oluşturmak zorunda olan kongrenin pek tatmin olduğunu söylemek zordu. Ayrıca bu cevabın fazla mantığının da olmadığı sorgulanmaya başlandı kongrede.

        Çünkü Amerika’nın bölgede 2 bin askeri bulunuyor. YPG’yi ne kadar silahlandırırlarsa silahlandırsınlar, yine Amerikan istihbaratına göre Suriye genelinde İran’a yakın hareket eden 125 bin milisten fazlası olduğu biliniyor.

        Bunların sadece bir bölümünü bile mobilize etse İran’a karşı etkin güç oluşturulması pek mümkün görünmüyor.

        YARATICI CEVAP

        Yeniden itirazların yükselmeye başladığı kongreye General Votel son olarak yeni bir Suriye’de bulunma gerekçesi sundu.

        İtiraf etmeliyim ki bu zorlama da olsa hayli yaratıcı bir fikirdi.

        Son komisyon toplantısında General Votel, yönetimin ABD’nin Suriye’deki askeri varlığı için yeni bir gerekçe sunmasına gerek olmadığını, çünkü 11 Eylül saldırısından bir hafta sonra Başkan Bush tarafından imzalanmış terörle savaş emrinin hâlâ geçerli olduğunu ve Amerika’nın bu emir doğrultusunda özellikle Irak’ı teröre karşı korumakla yükümlü olduğunu söyleyerek “İşte bu nedenle Suriye’de Irak sınırı boyunca bulunmak zorundayız” dedi.

        Komitenin başkanı Mac Thornberry ve üye Cheney’in konuşmalarına bakarsak bu gerekçenin bir yasal çerçeve sağlasa da pek tatmin edici olduğunu söylemek henüz mümkün değil.

        İRAN FAKTÖRÜ

        Ayrıca bazı kaynaklar, bana “Amerika eğer Irak sınırında asker bulundurmaya devam ederse bunu ileride İran askeri hareketlerinin yerden de gözlemlenmesi için kullanmayı düşünüyorlar” dedi. Her ne kadar General Votel kendilerinin İran’la sıcak çatışma gibi bir hedefleri bulunmadığını belirtse de bir gözlemleme faaliyetinin planlandığını söyleyebilirim.

        Gerçekten de Pentagon tarafından kongreden istenen bütçenin detaylarına bakarsak Irak-Suriye sınırına 1500 kişilik sınır birliği için kaynak isteniyor, ayrıca elektronik gözetleme araçları için de 290 milyon dolar talep ediliyor.

        Böylece Votel eğer kongreyi ikna etmeyi başarırsa bir taşla iki kuş vurmaya çalışıyor.

        1- YPG güçlerine koruma sağlayarak onları ileride Rusya’yla Suriye konusunda yapılacak müzakerelerde koz olarak elinde tutacak.

        2- Ayrıca İran milislerinin hareketleri açısından sahadan istihbarat sağlayacak.

        (Yarın Beyaz Saray hakkında Fire and Fury kitabında bile bulamayacağınız türde yeni bir skandalı yazacağım.)

        Bush tarafından imzalanan “terörle savaş” emri yazısı.

        Diğer Yazılar