Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ULUSAL güvenlik konularında yazmak zorunda olan bizler, belki de haddimiz olmayan konular hakkında da fikir beyan etmek durumundayız. Bu haddimiz değil; çünkü fikir beyan ettiğimiz konuların önemli bölümüyle ilgili tam net bir bilgi sahibi olmamızın mümkünü yok.

        Bu işin tabiatında var. Devletlerin mutlaka gizlilik içermesi gereken konuları hakkında fikir beyan etmek, yanlış yapma riskini baştan kabul etmeyi de gerektiriyor. Üzerinde çalıştığınız konularda kaynağınız olsa da işin doğası gereği bilgiyi verecek kişilerin istihbarat dünyasıyla yakın ilişki içinde olmaları kaçınılmaz. Bu dünyada yalan ve yönlendirme, insanın neredeyse kişiliğinin parçası halinde geldiğinden yazdığınız konularda yanlışlar bulunabiliyor.

        İşte bu yüzden ulusal güvenlik yazarları, belki de tüm gazetecilerden daha dikkatli ve birden fazla kaynakla çalışmak durumundalar.

        Bunlar yapılmaya çalışılan işin neredeyse anayasası gibi. Bir de açık istihbarat olarak adlandırılabilecek, takip etmeye çalıştığınız konuları belirleme gücü olan ama yeterince büyük ve önemli görülmedikleri için üzerinde durulmayan bazı haberler de var.

        Bugün işte bu Washington haberlerinden bir demet sunacağım size. Anlatacağım bu haberler ilk bakışta önemli görünmeseler de Türkiye’nin Suriye’de yapmaya çalıştıklarını etkilemesi mümkün olan konular.

        MUELLER FAKTÖRÜ

        Özel savcı Mueller, Trump yönetiminin Rusya’yla bağlantıları soruşturmasını derinleştirmiş durumda. Arada soruşturduğu kişilerin Türkiye’yi de işlerin içine bulaştırma çabalarından dolayı kızabildiğimiz Mueller’in aslında bu soruşturmasını sürdürmesi Türkiye’nin de yararına.

        Çünkü Suriye’nin geleceğinin nasıl şekilleneceği konusunda Amerika ile Rusya ilke olarak birlikte çalışma kararını aldılar.

        Üzerinde ilke anlaşması yapılan planın ana hatları, Rusya’nın Ortadoğu politikalarının mimarı Vitaly Naumkin tarafından 27 Şubat akşamı Washington’da dış politika elitlerine anlatıldı. Ondan önce de Rusya’nın tüm istihbarat başkanları CIA’ya gelerek Mike Pompeo ile meseleyi tartıştılar.

        Burada konuları bilen bazı kaynaklar, Türkiye’nin Suriye’deki operasyonu sürerken Rusya ile Amerika’nın ortak çalışmaya başlamalarının lehimize olmayabileceğine dikkat çekiyorlar.

        Amerika ilke kararı alındığı halde şu anda Rusya’yla bu plan üzerinde çalışmaya çekiniyor. Çünkü Mueller soruşturması sürerken bir de bu çalışma duyulduğu zaman tepkinin büyük olacağından korkuluyor. Dolayısıyla Mueller soruşturmasının devam etmesinin Türkiye’nin lehine olabileceği de belirtiliyor.

        KONGRE’DE PEŞMERGE FİLMİ

        Kürtler konusundaki aktivizmiyle bilinen Fransız felsefeci Bernard Henri Levy’nin Washington’daki faaliyetleri sürüyor. İlk önce geçen hafta toplanan American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) adlı Amerika’daki en büyük İsrail lobisinin toplantısında Kürtler hakkında düzenlenen panelde konuşmacı olan Bernard Henri Levy, daha sonra Amerikan Kongresi’nde kendi yaptığı peşmerge filmini üyelere izletti.

        Hem Cumhuriyetçi Parti’den hem de Demokrat Parti’den üyelerin izlediği filminin başında yaptığı duygusal konuşmayla da üyeleri hayli etkiledi. Kongre’nin de Suriye hakkında önemli sözler söyleyen kuruluş olduğunu hatırladığımızda bunun bölgesel etkilerinin de olacağını görebiliriz.

        TRUMP UNGLUED

        “Unglued”, “zamkların çözülmesi” olarak çevrilebilir, ama asıl anlamı “zincirlerinden boşalma”dır. Trump’ın şu anda zincirlerinden boşalmış durumda olduğu, şehrin karar vericilerinin Washington’da iş çıkışlarında birçok bar ve restoranda aralarında konuştuğu bir kavram.

        Bu durumun özellikle Trump’ın duygusal olarak çok bağlandığı Hope Hicks’in istifasından sonra şiddetle ortaya çıktığı ve zaten bir konuya odaklanmakta zorlanan Trump’ın şimdi hiçbir ciddi konuya tam el atamadığı, bu durumun birimler arasındaki koordinasyonsuzluk sorununu kriz boyutuna getirme aşamasında olduğu vurgulanıyor.

        Bu durumu bilen bazı arkadaşlar, “Şimdi Trump’ın kafasında diyelim 100 konu varsa Münbiç 99., Fırat’ın doğusu ise 100. sıradadır” diyor. “Peki birinci sırada ne var?” soruma ise gülümseyerek “Birinci sırada Hope Hicks, ikincide ise Stormy Daniels adlı Trump’tan para aldığını iddia eden hayat kadını var” yanıtını veriyorlar.

        Bunlar ağır magazin konuları olabilir, ama Washington gerçeğinin önemli bir parçası.

        Diğer Yazılar