Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD Kongresi’nde, hepsinin merkezinde Türkiye’nin bulunduğu birçok ayak oyunu oynanıyor.

        4 Haziran’da dışişleri bakanlığındaki zirvede Münbiç üzerine varılan anlaşmadan sonra harekete geçen kongre, “Buna rağmen bir stratejiniz yok” diyerek ağırlıkla YPG’ye verilecek 300 milyon doları kesti.

        Irak’a anti-DEAŞ savaşı için ayrılan 400 milyon doların da kesileceğini belirten kongre, kendilerine Beyaz Saray tarafından kapsamlı bir strateji raporu verilmediği takdirde bu paraların açılmayacağını vurguladı.

        Kongreye yakın kaynaklar, üyelerin Münbiç ve sonrası için Türkiye ile bir anlaşmaya varılmasının önemini anlamakla birlikte bunun uzun vadeli Amerikan stratejisi açısından anlamını çıkaramadıklarını söylüyor. Kongre, yönetimden özellikle YPG ile ilgili uzun vadeli stratejisini ortaya koyan bir rapor istiyor.

        Yönetimin her bir biriminin farklı beklentileri olduğundan Beyaz Saray’ın bu stratejiyi kısa vadede yollayabileceği de şüpheli gözüküyor.

        TÜRKİYE’Yİ SIKIŞTIRMA

        YPG’nin de ağırlıklı olarak içinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) ayrılması istenen 300 milyon dolarlık ödeneğin kesilmesi kongrenin Türkiye’ye yönelik olumlu bir adımını oluştururken, öte yandan Türkiye’nin aleyhine olabilecek bazı adımlar için de çalışılıyor.

        Kongreye her yıl yasalar gereği gönderilen savunma bütçesi, geçmişte her yıl uzun tartışmalar sonucunda uzun sürede kongrede yasallaşmıştır.

        Ancak kongre içinde özellikle Türkiye’yi sıkıştırma yanlısı olan bir grup, bu yıl tasarının bir an önce yasalaşması için çaba gösteriyor.

        Bunun nedeni de tasarıda 1296’ncı bölümde Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına ilişkin madde olarak görülüyor. Türkiye karşıtı üyeler bu nedenle tasarının bir an önce yasalaşmasına önem veriyor. Bu yasanın rekor sayılabilecek bir hızda, 4 Temmuz tarihinden önce çıkması için bir çaba var kongrede.

        Bazı senatörlerin daha fazla tartışma isteyen önerileri reddedildi, ayrıca bazı kongre prosedürlerini kısaltmak için adımlar da atıldı.

        Bu arada kongrede, Türkiye’ye gönderilmesine yasak getirilmesi muhtemel F-35’ler yüzünden üretici firmada bir zararın oluşmaması için Pentagon’un almayı düşündüğü jetlerin sayısında bir yükseltmeye gidildi ve Pentagon’a ilk partide önceden alınması planlanan miktar 16 adet daha artırıldı.

        MÜNBİÇ TARTIŞILIYOR

        Anlayacağınız kongrede şu anda Türkiye’ye en karşı tavırları alan üyeler bile Münbiç ve sonrasında ABD’nin Türkiye ile bir anlaşma çerçevesinde hareket etmesinin önemini anladıklarını vurguluyor. Ancak “Eğer bizden bölge için yeni bütçe çıkarmamızı istiyorlarsa yönetimin uzun vadeli Suriye ve Irak stratejisini görmemiz gerekiyor” diyorlar. Özellikle bugüne kadar birlikte yürünen ve paraların aktarıldığı YPG ile ilgili nelerin planlandığı kongre açısından şu anda meçhul. Bu yüzden yönetim ile kongre arasında önümüzdeki günlerde ateşli politik strateji tartışmaları bekleyebiliriz.

        Birçok gözlemci, yönetimin bugüne kadar Türkiye konusuna tam konsantre olamadığını ve daha çok İran ve Kuzey Kore’yle uğraşıldığını söylüyordu. Kongrenin Suriye stratejisini bu şekilde gündeme sokmasıyla birlikte bu vesileyle yönetimin Türkiye konusuna sonunda konsantre olacağı görülüyor.

        Diğer Yazılar