Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kamuoyu şöyle varsayıyor; Washington MuhammedbinSelman’a koşulsuz destek vermiş durumda.

        Resmi Washington'un davranışlarınabakıldığında bu varsayım doğru olabilir

        Ancak şunu da göz ardı etmeyelim Amerikan derin devletinde Muhammedbin Selman’a (MBS) yönelik ciddi bir tartışma var.

        ABD’nin ulusal güvenlik çıkarları için MBS’nin hayati olduğunu savunanlar tabii ki var.

        Ama buna karşı Suudi Arabistan'da,ABD’nin üzerinde oynaması gereken asıl ismin Muhammedbin Nayef (MBN) olduğunu ve onun MBS yerine geçirilmesini savunanlar da var. Bana söylenen Kaşıkçı olayından sonra bu iki grubun arasındaki tartışmanın iyice şiddetlendiğiyolunda.

        MBN’ye oynanması gerektiğini savunan grup içinde hem demokratlarahem de cumhuriyetçilere yakın olan isimler var. Eski CIABaşkanı JohnBrennanve ulusal güvenlikcamiasında etkili iki isim olan Frances Towsend ile Bruce Rridel bu grubun önde gelenisimleri.

        Muhammed bin Nayef
        Muhammed bin Nayef

        MBN KİM?

        Washington’daki çevreler MBN’yiSuudi prenslerin içinde en Amerikan yanlısı olan kişi olarak tanımlıyorlar. MNB Suudi Arabistan'daetkin anti-terör çalışmaları ile biliniyor. Hatta kendisine eski bir CIA direktörü olan George Tenet adına oluşturulmuşanti-terör mücadelesi ödülü de Amerikatarafından verildi. Ödülü bizzatverenkişi de DışişleriBakanı Mike Pompeo’ydu.

        Amerikan derindevlet yapılanmasındaki bu grup MBN’in MBS’den çok daha güvenilir bir ortak olduğunu ve Amerika'nınulusal güvenlik çıkarlarına çok daha iyi hizmet edeceğini söylüyorlar.

        MIRA RICARDEL'İN TAVRI

        Washington'un derinlerinde yaşanmakta olan bu tartışma Kaşıkçı olayı patladıktan sonradevletin her düzeyinde hissedilmeyeve etkisini duyurmayabaşladı.

        Hatta bugüne kadar MBS’ye desteğini devamlı vermiş olan ulusal güvelik danışmanıJohn Bolton’un etkili ve güçlü yardımcısı Mira Ricardel geleceğe yönelik MBS’in konumunu sorgulamaya başladı.

        Hatta deniliyor ki MBS ile onunla her gün WhatsApp’dan mesajlaşacak kadar yakın arkadaş olan Jared Kushner’in bile MBS’ye yönelik soğumaya başladığı ve alternatifisimlere örneğin Muhammed bin Nayef’e sıcak yaklaşmaya başlayabileceği söyleniyor.

        Buradaki bazı kaynaklar eğer Türkiyeelindeki kartları düzgün oynamayı sürdürürse Washington'un derinlerindekibu tartışmayı bile yönlendirmegücüne sahip olabilirdiyorlar.

        Bu süreçte Kaşıkçı soruşturmasının sonuçlarının SuudiArabistan’a nasıl yansıdığını ve Muhammedbin Nayef’in atması muhtemel olan adımların çok iyi izlenmesi gerekiyor.

        Diğer Yazılar