Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçtiğimiz hafta karmaşık yasal süreçlerin üstünü örttüğü siyasi gelişmeler yaşandı Amerika’da. Başlatılan bu süreçler 2019 yılına damgasını vuracak. Bu nedenle dünyada ne olup bittiğini merak eden, Türk-ABD ilişkisine önem veren herkesin anlayıp takip etmesi gerekiyor olanları.

        Bugün madde madde ne olup bittiğini anlatmaya çalışacağım.

        1-Baştan ‘impeachment’ yani başkanın görevden el çektirilmesi sürecinin başlamadığını bilmemiz gerekiyor.

        Başsavcı Mueller sadece bazı ceza davaları açma peşinde ve buna yetkisi var. Başkanlar görevdeyken haklarında ceza davası açıklamasına imkan yok, 'impeachment' ise siyasi bir karar ve o süreç şöyle işliyor:

        a-Eğer bir başkan hakkında vatana ihanet, rüşvet aldığı veya bazı suçlara karıştığı suçlaması delileriyle varsa Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, başkan hakkında görevden alınması tavsiye kararı alıyor. Bu 'bazı suçlar' tanımı muğlak ve sorunlu.

        b- Bu tavsiye kararı çıkarsa meselenin Temsilciler Meclisi’nde oylanması gerekiyor. Kararın çıkması için basit çoğunluk gerekiyor.

        c- Bundan sonra karar senatoya gönderiliyor. Orada kararın çıkması için süper çoğunluk denilen senatonun üçte ikisinin evet demesi gerekiyor. Bu da olursa başkanın görevden alınması soruşturması açılabiliyor.

        d- Soruşturma açılırsa başkan senatoda yargılanıyor ve süreç anayasa mahkemesi başkanı tarafından yürütülüyor.

        2-Gördüğünüz gibi henüz bunlar ortada olmadığından yaşananların Trump’ın görevi ile direkt ilgisi şu anda yok.

        3- Başsavcı ilk önce başkanı etrafından ceza davalarıyla çevrelemeye başladı. Eski ulusal güvelik danışmanı Michael Flynn, Trump’ın eski avukatı Michael Cohen ve seçim kampanyasının yöneticisi Paul Manofort hakkında davalar açıldı. Trump aleyhine konuşmaları durumunda haklarında istenilecek cezaların indirileceği söylendi onlara.

        4-Görülüyor ki bir tek Mike Flynn bu şarta tam uymuş ve savcıya duymak istediklerini bir tek o tam anlatmış. Diğerleri ise konuşmuşlar ama tam değil. Çünkü onlara ceza verilmesi istendi, savcı Flynn için ceza talebinde bulunmadı.

        5- Trump aleyhine söylenilenler savcı kararıyla şu anda gizli tutuluyor. Konuları bir tek özel savcılık ve davaya bakan hakim biliyor. Konular ortaya çıktığında eğer görevden alma şartlarına uyan konular varsa gelecek yıl çoğunluğun Demokratlara geçeceği Temsilciler Meclisi'nde impeachment kararı yine de çıkabilir ama çoğunluğun Cumhuriyetçi Parti'de olduğu senatonun bunu onaylaması şu an mümkün gözükmüyor.

        Diğer Yazılar