Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Konu hakkında Türkiye’ye temaslar için gönderilen kapsamlı heyetten de anlaşılabileceği gibi Beyaz Saray’ın FETÖ duyarlılığı iyice artmış durumda.

        Bunu Başkan Erdoğan’ın sağladığını görmemiz lazım.

        Başkan Erdoğan, Başkan Trump ile kurmuş olduğu ilişkisi sayesinde onun kafasında FETÖ tehdidi konusunun oluşmasını sağladı.

        BÜROKRATİK KISIRDÖNGÜYÜ AŞMA ÇABASI

        Yoksa Trump onları harekete geçirmeseydi devlet bürokrasisi işi uzun zamandır sürüncemede bırakıyordu.

        Gerçi alt düzey militanlarının bazıları hakkında eyaletler bazında bazı soruşturmalar yapılıyordu. Özellikle vize sahtekarlığı ve yasadışı parasal işlemler konularında farklı eyaletlerde açılmış olan FBI soruşturmaları sürdürülüyordu.

        Ancak bunların çoğunluğu bölgesel FBI müdürlüklerinin başlatılmış soruşturmalardı. Adalet Bakanlığı konuyu sıcak takip etmiyordu.inisiyatifiyle

        Trump onları dürtükleyinceye kadar FETÖ konusu Washington’da bir bürokratik kısırdöngüye sokulmuş gibiydi.

        ERDOĞAN SAYESİNDE

        Bundan 2.5 ay önce Trump, Başkan Erdoğan ile yaptığı bir görüşmeden sonra yine onun ısrarı üzerine bu defa FETÖ konusu ile ilgileneceği sözünü verdi ve bunu da açıkladı. Ancak hemen dediğini yapmadı.

        Bu burada "Başkan yine sözünü tutmuyor" yorumlarının doğmasına neden oldu.

        Ancak bu defa biraz gecikmeli de olsa Trump, Başkan Erdoğan’a ve Türkiye’ye verdiği yeni önem nedeniyle FETÖ konusuyla ilgilenilmesi talimatını durağan bürokrasiye sonunda verdi.

        Türkiye’ye gelen heyetin önemi ve yetkileri işte bundan kaynaklanıyor.

        Burada çalışmaya başlayalı neredeyse iki yıl oluyor. İlk kez bu günlerde Washington’u FETÖ konusunda bu kadar aktif görmekteyim.

        Bu Başkan Erdoğan’ın ısrarı ve konuyu takibi nedeniyle oldu.

        Peki iade konusunda ne oluyor?

        Bu konu hep gündemde ama bürokrasi bunun nasıl yapılabileceği konusunu çözmeye uğraşıyor ve bir karar verilirse bunun yasal çerçevesinin nasıl çizileceğine bakılıyor.

        HER ŞEY TRUMP'A BAĞLI

        Bürokrasi içinden konuyla ilgili bir kaynak bana bu konuda şunları anlattı:

        "Yeşil Kart sahibi bir kişinin yolsuzluk ve Türkiye’den getirilen insanlara verilen vizelerde yapılan sahtekarlık gibi konularda ceza alınması durumunda dahi bu suçlar bir iade işlemi başlatılmasına değil cezanın buradaçekilmesine yol açıyor. Türkiye’deki darbe girişimi hakkında dava açılıp açılmayacağı ise henüz yasal netlik kazanmadı."

        Bu denilenlerden anlaşılacağı gibi FETÖ konusunda Washington’daki bürokrasi yine ayak sürümeye eğilimli. Ancak bu defa Trump‘ın gösterdiği kararlılığın bunu kırması ve bazı gelişmelerin yolunu açması ihtimali bulunuyor. Türkiye’deki heyetten de gelen mesajlar bu yönde.

        Neler olacağını izleyip göreceğiz.

        Diğer Yazılar