Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Fırat’ın doğusuna ne tür bir güvenli bölge oluşacağı konusunda dünyanın gözü Soçi’de dördüncüsü yapılacak Astana Zirvesi'nde ve özellikle de Başkan Erdoğan'da olacak. Çünkü Rusya da Amerika da Türkiye’nin uygulanmasını kabul etmeyeceği birmodelin uzun vadede yaşamasının mümkün olmadığını biliyorlar.

        DİPLOMATİK ARKA KAPI MANEVRALARI

        Soçi’deki zirvede Amerika yok ama Washington’un sessiz durduğunu sanmayalım. Washington perde arkasında kendi çıkarları için en uygun güvenli bölge formülünün oluşması için manevraları sürdürüyor.

        Türkiye, Amerika’nın etkili olacağı bir güvenli bölge modeline karşı bunun bölgede YPG/PYD’ye avantaj sağalmak için oluşturulduğunu düşünüyor.

        KONTROL ALTINDA TUTULABİLİR Mİ?

        Amerika, Rusya ile birlikte sınırdan en azından 32 kilometre güneye çekilecek YPG/PYD unsurlarını kontrolü altında tutacağına ve ilerde Türkiye’ye bir tehdit oluşturmayı önleyeceğine Türkiye’yi ikna edemiyor. Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey bunun ne kadar yapılabilir olduğuna inansa da Türkiye’nin tavrı net.

        SURİYE'NİN ROLÜ

        Rusya güvenli bölgede Suriye askerlerinin aktif olmasını ve Türkiye’nin tehdit algılarını bu gücün azaltmasının doğru olacağını düşünüyor. Eğer Türkiye ilerde bunu kabul ederse Rusya bu modelin bir tür garantörü rolünü de üstlenecek. Bu modelde de Türkiye’nin Esad rejimi ile olansorunları engel olarak otaya çıkıyor. Buna bağlantılı olarak İdlib konusu da var konuşmalarda, ancak "Ulusal güvenliğimiz için her yol denenebilir" diyen Türkiye, Suriye ile alt düzeyde konuşmalara başladığını açıkladığından Rusya’nın modelinin hayata geçirilmesi ihtimali ilerde en azından var.

        AMERİKA BİR KART DAHA AÇIYOR

        Amerika bölgede iyice oyunun dışında kalacağını düşündüğünden güvenli bölge konusunda yeni bir öneriyle ortaya çıkabilir.

        Hem Rusya hem de Amerika, Türkiye’nin geçmişte Kuzey Irak Kürt Otonom Bölgesi'ne karşı çıktığını ama daha sonra bu bölgeyle iyi ilişkiler kurarak hem kendisi hem de bölge için güzel işler yaptığını düşünüyorlar.

        TÜRKİYE'NİN BARZANİ İLE İLİŞKİSİ DÜZGÜN GİDİYOR

        Amerika son açmaya hazırlandığı güvenli bölge kartında bölgede Barzani’ye bağlı peşmergelerin aktifolmasını düşünüyor.

        Barzani'nin peşmergelerinin bölgedeki Arap ve Türkmen unsurlarla da iyi geçineceği, uyumlu olacağı ve ayrıca Barzani’nin YPG/PYD unsurlarını kontrol etmekte de etkin olabileceği düşünülüyor.

        Edindiğim bilgiye göre Amerikan yönetimi bugünden itibaren üzerindeki tartışmaların daha da yoğunlaşacağı güvenli bölge konusunda bu son öneriyi perde arkasından masaya sürebilir. Buna Türkiye’nin nasıl tepki vereceğini göremediklerini söylüyor Amerikan kaynakları ve yeni modellerini bu gelecek tepkiye göre değiştirmeye de hazırlar.

        Anlayacağınız bu perşembe gününden itibaren Fırat’ın doğusunda nelerin olabileceğini daha da net görmeye başlayabileceğimizi diplomatik kaynaklar düşünüyorlar.

        Diğer Yazılar