Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        "Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füzeleri NATO’nun sistemlerine bir tehdittir. Bu yüzden eğer bunu yaparsa Türkiye’ye karşı, F-35’lerin teslim edilmemesi ve Türkiye’nin F-35 üretim sürecinden çıkarılması da dahil olmak üzere bazı adımların atılması gerekecektir."

        Bu lafı Kongre’deki bir komisyon toplantısında üst düzey bir general tarafından söylendi.

        CİDDİYE ALMAYABİLİRDİM DE...

        Söyleyen general, PKK’nın Suriye’deki kolu olan terörist YPG ile tüm dünyanın gözü önünde açıkça işbirliğini savunan bir general olsaydı hiç ciddiye almayacak ve belki de hakkında yazı bile yazmaya gerek duymayacaktım. Çünkü artık onlarda utanma diye bir şey kalmadı kendi devletlerinin de terörist ilan etmiş olduğu PKK’nın uzantılarıyla işbirliğine gitmekten çekinmeyen ve NATOmüttefiki Türkiye’ye zarar vermeyi göze alan insanları sadece gerçeği söyleyerek ikna edebilmek mümkün değil.

        TÜRKİYE DOSTU GENERAL

        Ancak bu lafPentagon içinde en fazla Türkiye dostu olarak bilinen ve iç tartışmalarda daima Türkiye’yi savunmuş olan ABD Avrupa Birlikleri (EUCOM) Komutanı General Curtis Scaparrotti tarafından söylenmiş olduğu için son derece ciddiye alıyorum ve bunun Türkiye açısından ciddi bir tehdit oluşturacağına inanıyorum.

        ABD Avrupa Birlikleri (EUCOM) Komutanı General Curtis Scaparrotti
        ABD Avrupa Birlikleri (EUCOM) Komutanı General Curtis Scaparrotti

        KRİTİK TÜRKİYE TARTIŞMASI

        Bu generali ilk kez 24 nisan 2018’de yazmış olduğum ‘Pentagon’daki kritik Türkiye Tartışması’ başlıklı yazımda tanıtmıştım.

        O günlerde Savunma Bakanı Mattis, Türkiye konusunda YPG ile işbirliğinin en ateşli savunucuları olan CENTCOM’un komutanları ile birlikte hareket edip Türkiye’yi dışlamaya çalışıyordu.

        General Scaparrotti tehlikeli gidişatı gördüğünden Türkiye’yi konuşmak için özel randevu alıp Avrupa’dan sadece bunun için Washington’a geldi. Mattis ile yaptığı yüz yüze görüşmede "Bölgedeki YPG ile ilişkimiz bizim için olsa olsa bir küçük kaçamaktan ibaret olmalı bizim asıl evliliğimiz Türkiye'yledir" lafını da etmişti. O, bölgede Türkiye ile işbirliği içinde yürünmesi gerektiğini ve taktik nedenlerle bir süreliğine işbirliği yapılan YPG ile ilişkinin Türkiye’yi kaybetmemek için koparılmasından yanaydı. Bunu görüşmede uzun bir süre Savunma Bakanı Mattis’e anlattı.

        MATTIS DE CANTCOM'CU

        Ancak Mattis de YPG ile işbirliğini savunan CENTCOM’dan geldiğinden ve onun şimdiki komutanlarına yakın olduğundan EUCOM’un komutanının dediklerini not etmiş ama harekat planında bir değişikliğe gitmemişti.

        Şimdi o komutan Rusya’nın Avrupa’daki askeri faaliyetlerine karşı nelerin yapıldığını soruşturan Kongre komitesinin önüne çıktı ve Türkiye aleyhine yazının girişinde yazmış olduğum lafları söyledi.

        Üst düzey komutanlar arasında S-400’ler nedeniyle Türkiye'nin yanında duran komutan kalmıyor. Önümüzdeki aylarda bu konunun iki ülke arasında hayli sorunlu olacağı kesin gibi.

        Diğer Yazılar