Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün İsrail’deydi.

        İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi temsilcileriyle bir toplantı yapıldı.

        Bu toplantıda Doğu Akdeniz'den çıkarılacak doğalgazın bir boru hattıyla Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya gönderilmesi konuşuldu.

        Amerika bu projesi için İsrail’e tam destek verdiğini açıkladı toplantıda.

        DEV ALANLAR

        Bu arada Exxon şirketi Kıbrıs Rum Kesimi'nin sahiplendiği alanlarda en az İsrail ve Mısır’ın ki kadar potansiyeli olan bir doğalgaz rezervi keşfetti.

        Kısa süre önce Mısır’da da böyle potansiyeli büyük olan bir rezerv bulunmuştu.

        Amerika’nın Jeolojik Araştırma Birimi (United States Geological Survey) bu bölgelerdençıkarılacak gazın Avrupa'nıntoplam gaz ihtiyacını onlarca yıl boyunca karşılamaya yetecek kadar zengin olduğunu açıkladı.

        Şu anda üç dev gaz rezervi bulunuyor. Bunlar Mısır, İsrail ve Kıbrıs Rum Kesimi arasında paylaşılmış durumda.

        TÜRKİYE'Yİ DIŞLAMA ÇABALARI

        Projenin ilk başlarında doğalgazın Türkiye üzerinden geçecek boru hattıyla Avrupa'ya taşınması planlanıyordu. Ancak daha sonra çıkan bölgesel sorunlar ve İsrail ile yaşanan tıkanıklıklarsonrasında projeden Türkiye dışlandı ve devreye Kıbrıs Rum Kesimi ile Yunanistan üzerinden geçen boru hattı sokuldu.

        Bu Türkiye’den geçebilecek boru hattı projesine göre çok daha pahalıve riskli olmasınarağmen sadece Türkiye karşıtlığı nedeniyle bu projede karar kılındı. Şimdi Amerika da resmen buna destek verdiğinidün İsrail'de belli etti.

        MISIR'DAKİ RAFİNERİLER

        İsrail daha önce kendi çıkaracağı doğalgazı Mısır’daki rafinerilerde likit gaz haline dönüştürüp oradan gemilerle piyasalara göndermeyi planlıyordu. Boru hattı projesi sadece Türkiye’yi rahatsız etmek için söyleniyordu. Ancak şimdi Mısır da büyük gaz ihracatçısı olunca rafinerileri kendi ihracatına ancak yetiyor. Bu nedenle İsrail gazının Yunanistan üzerinden geçecek boru hattı ile Avrupa'yagönderilmesi kaçınılmaz hale geldi.

        Türkiye tabii ki kendi ve KKTC'nin hakları için mücadelesini Doğu Akdeniz'de sürdürmekte ama dünkü İsrail’de yapılan toplantı da gösterdi ki karşımızahayli güçlübir blok bulunmakta.

        Diğer Yazılar