Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başkan Trump’ın Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini tanıma kararından sonra Washington’da yoğun tartışma başladı.

        Cumhuriyetçi Parti bunu başkanlık kararı olmaktan çıkarıp bir yasa haline dönüştürmek istiyor. Bunda amaç ileride gelecek yeni başkanların bu kararı geri çekme imkanını ortadan kaldırmak, onları anayasayauymaya zorunlu hale getirmek.

        Cumhuriyetçi Parti içinde azınlıkta olsalar da karara karşı çıkanlar da var. Onlar İsrail’in Golan Tepeleri üzerine egemenliğini tartışmadıklarını ancak kararın açıklanmasının zamanlamasına karşı olduklarınısöyleyerek tavır alıyorlar.

        DEMOKRATLAR KARARA KARŞI

        Demokrat Parti ise çoğunlukla karara karşı çıkıyor. Yahudi lobileriyle araları iyi olan Demokratlarbile bu kararın İsrail’in aleyhine çalışacağını söyleyerek kararın geri alınmasını istiyorlar.

        Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlık kararınıyasa haline getirme çabalarına Temsilciler Meclisi'nde ciddi bir engel var. Kongre’nin bu bölümünde çoğunlukta olan Demokratlar böyle bir yasanın çıkmasına izin vermeyeceklerini söyleyerek tavırlarını koyuyorlar.

        Senato'da ise çoğunluk Cumhuriyetçilerde olduğundan oradaki dış ilişkilerkomisyonunda bir yasa çıkarılması fikrine çoğunluk destek vermiş durumda. Ancak Senato'da da Demokratlar ciddi muhalefetlerini sürdürüyorlar.

        YAHUDİ LOBİLERİ

        Amerika’da çok etkili olan Yahudilobileri içinde de bu konuda tam bir fikir birliği bulunmuyor.

        Liberal olan daha, seküler olan lobiler bunu Trump’ın siyasi bir hamlesi olarak görüyorlar ve şu anda bu kararın açıklanmasının İsrail’e yararı değil zararı olduğunu belirtiyorlar. Lobilerin bu bölümü Trump’ın kararı sadece Netanyahu’ya destek için aldığını vurgulayarak bu nedenle kararın yasa haline gelmesine de muhalefet ediyorlar.

        Evanjelistlere yakın lobiler ise kararı tamamen destekliyorlar ve kararın yasa haline dönüştürtülmesiniistiyorlar.

        Özetle kararın yasa haline getirilmesine şu anda pek imkan olmasa da başkanlıkkararının geri çekilmesi ihtimali yok.

        Demokratlar 2020 seçimini kazandıkları takdirde kararın geri çekilmesinigündeme getirebilirler. Bunu isteyenler daha çok partinin sola yakın üyeleri ama geleneksel devlete yakın Demokratlar ise konununileride tekrar ele alınıp üzerinde düşünülmesi gerektiğini söyleyerek konu hakkında kendilerini şimdiden bağlamak istemiyorlar.

        Diğer Yazılar