Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sinema alemi ve dizi serileri üzerine yaptığım okumalarda son zamanlarda bunların çekim setinde ‘Intimacy coordinator’(Samimiyet Koordinatörü) veya 'seks sahnesi koordinatörü' adı verilen ‘uzmanların’ görev yapmaya başladıklarını görüyordum.

        MeToo hareketinin bastırmasıyla iş yerlerinde cinsel taciz iddialarıyla çok önemli konumdaki bazı erkeklerin işlerini kaybetmelerinden sonra Hollywood filmşirketlerinde bu konuda bir duyarlılık oluşmuş. Özellikle cinsel sahnelerin, çıplaklığın olduğu film setlerinde bu çekimlerin kadının ve erkeğin kendilerini baskı altında hissetmeden, rollerini yapabilmelerini sağlamak için alınmış bir tedbir bu.

        *

        Liberal düşüncenin hakim olduğu bir aleme yakışan bir adım bu. Hollywood son dönemde oluşan işyeri duyarlılıklarına uygun adım atabilmek için cezalar kesmeden, baskıcı olmadan işi çözebilmek için bu yola gitmiş. Bu yeni uzmanlar örneğin bir seks sahnesinin çekiminden önce özellikle kadın oyuncuların bir uygunsuz lafa, şakaya muhatap olmadan, sahne çekilirken de uygunsuz hiç bir rol dışı davranış olmadan işlerini rahat kafayla yapabilmeleri için kullanılıyormuş bu yeni koordinatörler.

        *

        ABD'de MeToo hareketinin ivme kazanmasıyla birçok alanda iş yeri taciz iddiaları birden çok artmıştı. Kamuoyunun yakından tanıdığı ve bir çoğu hakkında "Bu onuyapmış olamaz" denilen isim bu iddialar sonunda işlerinden oldular.

        Hangi olayda kadınlar haklıydı hangisinde iddialar haksızdı bunu şimdi tam bilmeye imkan yok. Ünlü hukukçu Alan Dershovitz bazı kadınların oluşan yeni ortamı, yeni duyarlılığı haksız iddialarda bulunmak için de kullandıklarını ve sevmedikleri insanlarla asılsız laflar çıkararak dahesaplaşma yoluna gidebildiklerini söylüyor. Bu da mümkün tabii ki ama haklı olan kadın sayısı da hayli fazla ve tüm işyerlerinde bir duyarlılığın olması ihtiyacı olduğu da bariz.

        *

        Konu cinsellik olduğunda erkeği baştan suçlu gibi düşünmek belki bir haksızlık gibi gelebilir ama tarihi perspektifle bakılırsa erkeklerin bu yaklaşımı hiç hak etmediklerini de söylemek mümkün değil.

        Amerika bu konuda kadınların da bastırmasıyla sert gidiyor. Öyle ki oluşturulan korku ortamı nedeniyle iş yerlerinde flört hayattan tamamen çıkma aşamasına gelmiş durumda. Erkekler samimi olarak hoşlandıkları kadınlara çıkma lafını söylemeye bile korkmaya başladılar. Burada 'ya yanlış anlaşılırsam ya taciz olaraknitelendirilirse bu korkusu çok yaygın.

        Damarlarında Akdenizli kanı da taşıyan insanlara flörtü bu şekilde hayattan tamamen çıkarmaya ikna edebilmek pek de kolay değil galiba.

        Ama ne olursa olsun ABD'den çıkan bu yeni ortamın, yeni tavrın global hale gelmesi ihtimali de bulunuyor.

        *

        Ben hem erkeğin hem de kadının hayatlarından flört olasılığını tamamen çıkarmak zorunda kalmalarına hem üzülürüm hem de bunun onlara bir haksızlık olacağını da bilirim. Düzgün olunacak, doğru davranılacak diye yaşamaktan vazgeçmek gibi bir şey bu.

        *

        ABD’de olay haline gelmiş taciz olaylarının önemli bölümü medya kuruluşlarında oldu. Medya aleminde galiba bu konuda özel bir sorun da olabilir. İş yerlerinde yapılan konuşmaların, kadına yönelik tavırların düzenlenmesine gerçekten de ihtiyaç olabilir. Bunu Amerikan usulüne göre flörtü tamamen hayatımızdan çıkararak değil işin kurallarını net olarak koyma yolun giderek de yapabiliriz.

        Bu işte Hollywood bize örnek olabilir yani öncelikle medya şirketlerinden başlayarak iş yerlerinde samimiyet koordinatörleriçalıştırmaya başlamak ve onların öncülüğünde flörtün de kurallarını koymaya başlamak lazım gibi geliyor bana. Tabii ki insana dair olan her şeyde olduğu gibi bu da çok kolay bir iş değil birçok hata, yanılma da olacaktır ama yine de bir yerden başlamak lazım.

        Diğer Yazılar