Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başkanlar arası görüşme sürerken ABD Senatosu’nun önde gelen senatörleri Beyaz Saray’a geldiler ve Başkan Erdoğan ile direkt görüşme yaptılar.

        Yıllardır Washington’da ABD-Türkiye ilişkisini izleyen dostlarıma sordum "Daha önce böyle bir şey olduğunu hatırlıyor musunuz" diye. Ben hatırlamıyordum onlardan da "Hayır böyle bir şey daha önce olmadı bu ilk defa yaşanan bir gelişmeydi" dediler.

        *

        Gerçi Trump onları toplantıya Başkan Erdoğan’a bir Washington gerçeğini bizzat göstermek için çağırmıştı. Trump, Erdoğan’a "Gördün mü bak ben nelerle uğraşıyorum. Bazı sözlerimi daha sonra tutamazsam sen de anlayışla karşıla beni" dediğinde lafına inandırıcılık katmak için senatörler oraya getirilmişti.

        *

        Trump’ın nedeni ne olursa olsun Türkiye’nin cumhurbaşkanının senatörlerle direkt görüşmesi yine de çok önemli bir gelişmedir.

        Washington’da çalıştığım dönemlerde yıllarca yazdım, "Türkiye devamlı olarak Kongre'yi ihmal ediyor" diye. Sadece bizi yönetenler değil medya da ihmal diyordu Kongre’yi. Ama Washington’daki asıl güç merkezi böylece takip edilmemiş, ihmal edilmiş oluyordu. Türkiye yılardır bu ihmalini, açığını lobi şirketleri ile kapatmaya çalıştı.

        Ama tabi ki lobi şirketi ne kadar güçlü olursa olsun bir Erdoğan’ın vereceği mesajların gücünü yakalamaları doğal olarak mümkün olamaz.

        Önceki gün artık Türkiye, Beyaz Saray'ın yanı sıra Senato ile de birebir ilişkiler kurmaya başlayacak görünümü verdi.

        Ben yakında Senato’dan bir heyetin Türkiye’ye gelip temaslarda bulunacağını bekliyorum. Bu gelişme Trump’ın senatörleri oraya davetindeki amacı ne olursa olsun Türkiye açısından çok güzel bir gelişmedir. Yani o gün yaşanan ‘ilk’ Türkiye açısından hayırlı olacak gibidir.

        *

        Önemli not: Washington’daki uzman çevreler senatörlerin görüşmeye katılmasına şaşırmanın yanı sıra Trump’ın Erdoğan’a tam beş saatini ayırmasını da olağanüstü bir gelişme olarak yorumladılar ve bunun da Trump’ın Erdoğan’a verdiği önemi gösterdiğini vurguladılar.

        Diğer Yazılar