Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Umarım Türkiye’de genelde yapılabilen yanlış bu durumda da yapılmaz.

        Ülkemizde evrensel değeri olan bir ilkeyi uygulamaya kalkışıldığında, bu ilkeyi bozan unsurlar çıktığında o unsurları düzenleme yerine o ilkeyi tamamen kaldırma yönüne gidilebilir.

        Çözüm için kolaycılığa kaçma eğilimi hep vardır. Düzenleme uğraşma, düşünme gerektirir tümden yasaklama ise kolaydır. Umarım açık cezaevi uygulamasında da bu olmaz.

        *

        Yanlış biçimde açık cezaevine nakledilmiş olan bazı ruh sağlığı bozuk adamlar oradan bir şekilde çıkınca cinayetler işlediler ya şimdi uygulamadaki bu korkunç bozukluğu düzeltmek yerine adalet duygusunun yerine gelmesine yardımcı olması gereken bu uygulamayıtamamen ortadan kaldırmayıdüşünmezler umarım.

        *

        Açık cezaevi iyi hal kriterine uyan bazı mahkumların, yani toplum vicdanında kendisine uygulanan ceza ile haksızlık yapıldığı inancının oluşabildiği türde mahkumların yararlanması gereken bir haktır aslında.

        Öyle görünüyorki Türkiye’de ‘habeas corpus’ ilkesi hiç işletilemez hale gelmiş durumda. Medeni ülkelerde devlet mahkum edilen ve hapishaneye konmuş insanın vücuduna düzgün sahip çıkmak zorundadır.

        İlk önce devlet "Vücut bende" deyip ona temel ihtiyaçlarını vermeli sağlığını korumalı ve cezasını düzgün çekmesi için gereken adımları atmalıdır.

        Bunları verdiği takdirde devletin de mahkumun vücudu üzerine bazı hakları olabilir. Örneğin onu uygun gördüğü hapishaneye nakletmek de bunlardan bir tanesidir.

        *

        Türkiye’de cezaevi nüfusu çok artmış olduğundan, toplumda adalet kavramı zedelendiğinden, suç tanımları muğlaklaştığından devlet elindeki mahkum nüfus hakkında galiba doğru kararları almakta zorlanmakta artık.

        Açık hapishanemantıken şiddetteyönelik suç işlememiş daha çok, bence artık bir ülkede olmaması gereken, düşünce suçu olarak nitelendirilebilecek suçlardan hüküm giymiş olan insanlara tanınması gereken bir hak olmalıdır.

        Ama siz bunu unutup daha önce çocuk öldürmüş ve daha da öldüreceğini neredeyse açıkça söylemekte olan bir mahkuma açık cezaevi imkanını verirsenizbu tür inanılmaztrajedileri de davet edersiniz.

        Bu adalet reformu neyse hemen yapılmalı ve Türkiye aslında hak etmeyen insanlarını hapishaneye koyma uygulamalarından vazgeçmeli, hak eden insanın da cezasını düzgün çektirmeye yönelik tedbirlerini hemen almalı. Bu, devletin düzgün çalışması için önemli olan adımlardan bir tanesidir.

        Diğer Yazılar