Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Murat Belge, T24 sitesinde, ‘Beka’ başlıklı yazısında Türkiye’nin Libya politikasını eleştirmiş.

        Yazısında şöyle bir cümle de var: "Şimdiki konu Tayyip Erdoğan’ın Doğu Akdeniz'de petrol ya da doğalgaz çıkarmak üzere Yunanistan ve Kıbrıs'la giriştiği itişme sürecinde kendisine Akdenizli bir müttefik bulma çabası."

        *

        Çok eskiden tanıdığım ve aklına, bilgisine, birikimine güvendiğim arkadaşların bu şekilde düşünebilmeleri beni şaşırtıyor.

        Şaşırtıyor ama iyi bir yönü de var bunun; kendi almış olduğum tavırları da sorgulatıyor bana böyle şeyler.

        Ben Libya politikasınıdestekliyorum devletin. Zaten bunu son yazımda gerekçeleri ile anlattım

        Akdeniz'de birçok ülkenin katılımıyla Türkiye aleyhine büyük bir oyun oynandığını görmek bu kadar güç mü acaba?

        Bu güçlerin Akdeniz'den Türkiye’yi tamamen silip bölgeyi kendilerine almak istediklerini görmek için kapsamlı bir analiz yapmaya da gerek yok aslında. Çünkü bir çoğu bunu açıkça deklare de ediyorlar.

        *

        Bu büyük oyuna ve kendisine karşı oluşturulmuş cepheye karşı Türkiye bence dahiyane bir diplomatik manevra yaptı ve Libya ile bir anlaşma imzalayarak uluslararası kurallara göre Akdeniz'deki oyuna müdahalesini yaptı. Şimdi asker Libya’ya Akdeniz'e yapılan müdahalenin arkasını sağlam tutmak içingönderilecek.

        *

        CHP şimdi Libya’ya asker gönderilmesine karşı çıkıyor. Hakkıdır destekleyen olduğu gibi karşı çıkanı da olacak doğal olarak.

        Ancak ben bir CHPseçmeni olarak partinin "Acaba bir Akdeniz stratejisi var mıdır yoksa onlar da Murat Belge gibi olan biteni sadece Erdoğan’ın bir itişmesi mi olarak görmekle yetinmekte midirler" diye düşünüyorum.

        Ve eğer devletin yönetimi şu anda CHPelinde olsaydı onlar acaba Akdeniz'de olan biteni sadece seyretmekle mi yetineceklerdi diye de endişeyle düşünmeye başladım.

        Akdeniz'de oynamak istenen büyük oyuna karşı bir şeyler yapılması gerektiği net ortada.

        Yapıldı ve yapılıyor.

        "CHP olsaydı acaba bunları yapmaz mıydı" sorusuna cevap "Yapmazdı" ise acaba yerine ne yapardı bunun da söylenmesi gerekmez mi?

        Muhalefet her şeye, her zaman karşı çıkmak demek değil. Karşı çıktığının yerine ne yapacağını da söyleyeceksin.

        Tekrar soruyorum: "CHP’nin bir Akdeniz stratejisi var mıdır, varsa bu nedir?"

        Yoksa bu partinin eğitimli seçmenleri de Murat Belge gibi mi oldular da onlar da acaba ‘Erdoğan takıntısı’ yüzünden sorunlar hakkında makul düşünemiyorlar mı ki artık. Çünkü o kitleden de bir sürediryapıcı politika önerileri gelmiyor sadece karşı olmakla yetiniyorlar.

        Makul olduğunu sandığım şu soruyu hep birlikte düşünmemiz dileğiyle yazımı bitirmek istiyorum.

        Önünüze bir harita açın, bu coğrafyada Türkiye’nin Akdeniz'i tamamen kaybederek var olabilmesi mümkün mü?

        "Değil"diyorsanız o zaman siz olsaydınız Akdeniz’de neler yapılmasını doğru bulurdunuz. Bu soruya cevap verirken bölgede karşımızda olanların kimler olduğunu da düşünmelisiniz ve de tabi onların ne yapmak istediklerini de hatırlayın.

        Diğer Yazılar