Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bilmem hiç duydunuz mu ama ABD’nin Los Angeles şehrinde Skid Row Drive adlı bir cadde var.

        Bu yolda 5 binden fazla evsiz insan yan yana kurulmuş çadırlarda yaşıyor. Görüntü feci, yollarda pislik ve sefalet var. Bazı iyi yürekli doktorlar gönüllü, günü birlik gelip sağlık kontrolü yapmasalar kitlesel ölümler de yaşanabilir durum o kadar berbat.

        SINIF MÜCADELESİ

        Bu sınıfsal bir zulüm aslında. ABD'nin, zenginliği patlama yapmış olan, bütün şehirlerinde buna benzer görüntüler görülebiliyor. New York’ta da bu kadar bir alanda toplanmaları bulunmasa da evsiz insan görüntüleri feci. Bu yüzden geç saatlerde, eğer ciddi bir işim yoksa, ben Manhattan sokaklarına çıkmayı bırakmış durumdayım.

        Yıllar önce Amazon ve Microsoft gibi olağanüstü zengin şirketlerin merkezi olan Seattle’da görmüş olduğum manzarayı hala daha unutamıyorum.

        Bu kadar zengin olan şehirde, evsizlerin yerleştiği bir bölgede, çöp torbalarına doldurmuş olduğu eşyalarının üzerine oturmuş ve büyük ihtimalle çöp tenekesinden aldığı Wall Street gazetesini büyük ciddiyetle okumakta olan bir evsiz görmüştüm.

        DARBEYİ YİYİNCE

        Okuduğu gazeteden de anlaşılacağı gibi kader sillesini vurmadan önce büyük ihtimalle işi olan bir profesyoneldi. Sonra ne olduysa olmuş ve bu hale gelmiş, hala daha okuyarak öğrenmek ve hayatın içinde bir şekilde kalmaya çalışıyordu.

        BÜYÜK ZENGİNLERİN BURNUNUN DİBİNDE

        Los Angeles’taki Skid Row Drive bir de üstüne meşhur Beverly Hills’teki Rodeo Drive’a sadece 19 kilometre ötede. Yani dünyanın en büyük zenginliğinin, göz kamaştıran lüksünün bulunduğu bölgenin nedeyse burunun dibinde. Orada milyon dolarlık evlerinde oturanlardan sadece 100’ü ayda sadece bin dolar (yani onlar için rutin bir akşam yemeği masrafı) bağış yapsalar bu rezaletsonlandırılabilir ama kimsenin umurunda değil bu. Onlar sadece "Biz önümüzde görmeyelim yeter" diyorlar anlaşılan. Çünkü açıklanan verilere göre koskoca Beverly Hills bölgesinde sadece 6 adet evsiz insan varmış, bu mümkün değil tabii ki. Anlaşılıyor ki polis zenginler görmesin diye bölgedeki evsizleri 19 kilometre ötedeki Skid Row Drive’a sürmüş, oraya zorla yerleştirmiş.

        BRAVO CHEMICAL X

        Kendisine 'Chemical X' adını vermiş olan artist bu sınıfsal baskıyı, zulmü ve Skid Row Drive’daki durumun rezaletini protesto etmek için son olarak ilginç bir sanatsal protesto performansı yaptı. Ekibiyle toparladığı çadırların üzerine dünyanın en ünlü lüks marklarının damgalarını vurup bölgedeki evsizlere dağıttı. Yani şimdi Skid Row Drive’deki evsiz çadırları lüks markaların damgalarını taşıyorlar. Sanatçı bu protestosuna ’Skid Rodeo Drive’ projesi adını takmış ve meselenin sınıfsal boyutunu da böylece vurgulamış.

        (Skid Row Drive'daki rezaleti görmek istiyorsanız Youtube'da ‘Skid Row Downtown Los Angeles Homeless Problem in America’ yazın ve kısa filmi izleyin. Ben bizzat gidip görmüş olmama rağmen beni bile etkiledi film)

        Diğer Yazılar