Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yeri geldiğinde dünyaya basın özgürlüğü ve etiği dersleri veren Amerikan medyasının mesleğimiz açısından ne kadar büyük bir ikiyüzlülük ve çürüme içinde olduğu ortaya çıktı.

        Abartılı genelleme yaptığımı düşünenler varsa vereceğim örneği okuyun da ondan sonra karar verin derim.

        Suriye’de rejimin attığı bombaları çocuğuna bir oyun gibi anlatıp da onun travma yaşamasını engellemeye çalışan babayı hatırlıyorsunuzdur. Yakınlara düşen her bombadan sonra bunu çocuğuna sanki komik bir oyunmuş gibi hissettirip onu güldürmeye çalışan babanın aslında trajik çabasının görüntüleri ilk önce Türkiye’de sonra da tüm dünyada yankı buldu.

        EN CİDDİ KANALDA

        ABD’de bu görüntüler çok etki yaptı. Ana haberinin ciddiyeti ve objektifliği ile bilinen PBS kanalı haber bülteninde bu görüntüleri verince birçok insan bu konuda konuşmaya, sosyal paylaşımda bulunmaya başladı.

        Selva ve ailesi...
        Selva ve ailesi...

        TÜRKİYE'NİN İNSANİ TAVRI

        Bu olay ortaya çıkınca Türkiye son derce insani sıcak bir iş yaptı. O kız çocuğunu ve babasını bulup Türkiye’ye getirdi onları. Yani o kız çocuğunun artık travma yaşamaması için bombalara gülmeyi içeren oyun oynamasına gerek kalmadı. Babası "Kızım artık rahat okula gidebilecek Türkiye’de" diyor. Ve doğal olarak Türk makamlarına da çok müteşekkir. Bunu da hep sıcak biçimde ifade ediyor.

        FİKRİ TAKİP NE OLDU?

        Meslek etiği açısından ilk haberi vermiş olan Amerikan PBS kanalının bu durumda normalde ne yapması gerekiyor? Eğer ortada fikri-takip diye bir ilke kalmışsa haberin devamını da vermesi gerekmez miydi? Ama yapmıyorlar, yapamıyorlar çünkü onlara insani yardım elini uzatan ülke Türkiye olduğundan bunu haber olarak vermek istemiyorlar. Çünkü aslında objektif filan değiller, gerçekte mesleki etikleri de yok. Türkiye’nin yardımı haberini verseler seyircisinden de çok güzel tepkiler alacağı kesin de olsa, Türkiye’nin insani davranışını, bizi olumlu gösteren bir haberi vermek istemediklerinden dolayı bu güzel haberi de hiç görmemeyi tercih ediyorlar.

        Ben zaten bunların iç yüzlerini gayet iyi biliyordum da özellikle bu son zavallı tutumdan sonra Amerikan medyası da güvenirlilik açısından benim için tamamen bitmiştir.

        Ne yaparlarsa yapsınlar onların unutturmaya çalışmasına rağmen şu gerçek değişmeyecek; bundan böyle adı Selva olan o küçük Suriyeli kız artık Türkiye’de gerçek oyunlar oynayabilecek.

        Diğer Yazılar