Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugün size önemli bir haber vereceğim. Büyük umutlar bağlanan bir aşı bulma çalışmasının sonuçlarının Eylül ayında alınması ihtimalinin ortaya çıktığı bildirildi.

        Amerikan medyasında 6 Mayıs tarihinde NBC televizyonu ana haberinde ilk haber olarak yayınlanan gelişmeye göre virüse karşı aşı çıkarılması yolunda çok önemli bir adım atılmış.

        Bir Amerikan ilaç şirketinin Almanlarla ortak yapmakta olduğu aşı geliştirme çalışmasının bilim insanlarına büyük umut verdiği ve aşının klinik test aşamalarında yürünmekte olduğu söylendi.

        Şirketin yöneticileri ve bilim insanları bu aşının Eylül ayına yetiştirilmesi için devlet birimleriyle işbirliğiyle çalışılmakta olduğunu söylediler.

        *

        Biliyorsunuz bu köşeden uzunca süredir günce formatında Amerikan toplumuyla ve hayatla dalga geçmeye çalışan yazılar yazmaktaydım. Buna yarından itibaren devam da edeceğim.

        Ama mizah türü yazıyor olmam önemli gelişmeleri de takip etmediğim anlamına gelmiyor elbette.

        Göz ardı edemeyeceğim kadar önemli bir haber olduğu takdirde tabii ki size bunu da daima aktarıyorum.

        Bugünde o günlerden bir tanesi, belki de son zamanların en önemlisi. Eylül ayında sağlam bir aşının gelme ihtimali tabii ki bu tür önemli hatta önemliden de öte olan bir gelişme.

        Amerikan şirketinin, Alman ortaklığıyla yapmakta olduğu çalışmada virüsün genetik yapısıyla oynanarak yeni bir aşı geliştirilmiş. Genetik aşı diyorlar buna. Son derece yeni teknolojiler kullanılarak üretilmiş bu.

        Genetik yapısı bozulmuş bu aşı uygulandığında insanı hastalandırmadan aynen vücutta sanki virüs varmış gibi savunma mekanizmalarını harekete geçiriyormuş.

        Böylece şimdiye kadar yapılan klinik testlerde hayli başarılı sonuçlar alınıyormuş.

        Aşıyı denemek için gönüllü olan deneklere 28 gün arayla iki birim aşı vurulup sonuçlara bakılıyormuş. Haberde bu gönüllülerle de konuşuldu ve hepsi de çok moralli ve iyiydiler.

        Tüm süreçlerin hızlandırıldığı bu çalışmanın yakında verdiği veri sonuçlarına bakılarak kullanılması için resmi onayın hızlandırılmış süreçten geçilerek verilmesi ve aşının Eylül ayına yetiştirilmesi için herkes seferber olmuş durumda.

        REKLAM

        *

        Benim konuştuğum farklı bazı uzmanlar şu anda dünyada yakından izlenmekte olan 100 ayrı önemli aşı çalışmasının yapıldığını ve benim bu yazıda bahsettiğim çalışmanın da bunlarda bir tanesi olduğunu ama bu çalışmada atılan ciddi sağlam adımlarla bu aşının ön plana çıkmaya başladığı da belirtildi.

        *

        Günce türü bu yazılarımda benim sıkça Amerikan toplumunda olan tuhaflıklar ve aptallıklarla dalga geçtiğimi biliyorsunuz. Benim anlattığım o tür Amerika tabii ki var ve maalesef de var olmayı da sürdürecek.

        Ama mizahın konusu olmayacak bir başka Amerika da gayet tabii ki var. Bu toplumda azınlıkta olmalarına rağmen çok da etkin olan ve global düzeyde önemli bilim insanları da bulunuyor burada.

        ABD’de araştırma, geliştirme çalışmaları son derece önemli ve etkilidir. Özellikle biyomedikal mühendislik alanında durum böyledir. İlaç şirketlerinin de hayli etkili araştırma birimleri bulunuyor.

        Ve bunların hemen hepsi de -sonunda büyük paralar kazanılması kesin olduğundan- virüse karşı bir aşı bulunması çalışılmasına tam konsantre olmuş durumdalar ve aralarında büyük rekabet de yaşanıyor.

        Benim bu yazıda anlattığım çalışmanın bir bölümü New York Üniversitesi'ndeki bilim insanlarınca yürütülüyormuş. Onlar da bu aşı hakkında son derece ümitli konuşuyorlar ve bilimsel temkinliliklerine, sonuçlara hızla atlamama dikkatlerine rağmen Eylül ayında bu aşının kullanıma verilmesinin büyük ihtimal olduğunu onlar da söylüyorlar.

        *

        Hepimizin çok morale, iyi habere ihtiyacı olduğuna inandığım bu ortamda sizlere burada oluşmakta olan bu güzel haberi de vereyim diye bugünlük mizah yazılarına ara verdim. Onlara yarından itibaren devam ederiz de ama bir yandan da bu önemli gelişmeyi de yakından takip ederek sizlere ileride gelişmeleri de aktarmayı sürdüreceğim.

        Tabii son olarak şunu da söylemeliyim; bilim söz konusu olunca benim gibi yazarların son derece temkinli olup, yanlışlar yapmamaya çalışması da gerekiyor. Bu nedenle bu yazıyı birçok kaynaktan ayrıca okuduktan, dinledikten sonra yazmaya giriştim. Bilim insanlarının bu aşının veri sonuçlarını inceleme süreçleri hala daha sürüyor. Onlar da çok ümitli konuşmalarına rağmen veri incelemelerinden net sonuçlarını henüz çıkarmış değiller.

        Diğer Yazılar