Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Amerika’daki Türk camiası içinde en favori sohbet konusu Türkiye’den Amerika’ya düzenli uçuşların başlayıp başlamayacağı.

        Arada bir teyit edilemeyen söylentiler çıkıyor bunlar da Türkler arasında sevince, umuda dönüşüyor. Daha önce yapılmış olan tahliye operasyonlarında benim gibi işleri veya daha başka özel nedenlerle dönemeyenlerin merakla bekledikleri en büyük haber bu diyebilirim.

        Örneğin nereden çıktı bilmiyorum ama kısa süre önce THY’nin New York dışında Chicago, Los Angeles ve Miami düzenli uçuşlarını 19 Haziran tarihinden itibaren başlatacağı söylentisi yayıldı Türkler arasında. Bunun camia içinde çok büyük sevinç yarattığını gördüm ama ne yazık ki bu haber sonra resmen doğrulanamadı.

        Salgın başladığından bu yana bir dizi hayal kırıklıkları ve kısa süren sevinçler arasında gidip gelen hayatımıza bir yeni kalbimizi oynatan duygu daha eklenmiş oldu böylece sevincin kısa sürdüğü o günlerde.

        *

        Bu arada tam şeffaflık olması açısından benim de düzenli uçuşların başlamasını bekleyenlerden olduğumu bilmelisiniz.

        Yani düzenli uçuşların başlatıldığı zaman ilk uçuşa bilet bulmaya çalışacağım. Yazımı bunu da bilerek okumanızda yarar var.

        *

        THY yönetiminin elinde mutlaka benim bilmediğim farklı veriler, göstergeler, değerlendirmeler vardır ama anladığım kadarıyla düzenli uçuşlar başlatılsa dahi New York en son devreye sokulacak uçuşlar arasında olacak.

        Eğer bunun nedeni salgın ise, eğer bu şehre uçuşların sonraya bırakılması sadece buna dayanıyorsa şu anda bunun New York’a yapılan bir haksızlık olduğunu söylemeliyim.

        Evet 2 ay önce New York şehri salgında Amerika’nın sıcak noktası gibiydi ama daha önce de yazmış olduğum gibi Vali Cuomo ve ekibi devreye girip çok başarılı bir salgınla mücadele programı yürüttü.

        Örneğin valinin 7 Haziran Pazar günkü bilgilendirme toplantısında açıkladığı çok çarpıcı bir veri vardı. O gün tam 60 bin 400 test yapılmış New York eyaletinde ve pozitif çıkanların oranı sadece yüzde 1.3 olmuş ve bu oran hala sürmekte. Her gün düzenli 50 bin civarında test yapılıyor ve eyaletin her bölgesinde pozitif çıkanlar yüzde 1 ile 2 arasında oynuyor.

        Bu çok çarpıcı bir olumlu gelişme.

        Şu anda New York ülkenin diğer eyaletlerine göre salgınla mücadelede en iyi konumda. Salgının başında herkes buraya uçuş düzenleme konusunda endişeli olmaya haklıydı ancak eğer uçuşlar hakkında karar için sadece tek kriter buysa şu anda bu neden artık ortada kalmadı denilebilir.

        REKLAM

        *

        Bu arada bu serinin ‘Sıcak noktadan panik notları’ olan ana başlığının da artık değişmesi gerekiyor bunun farkındayım. Gerçi benim paniklerim pek bitmedi hatta bunlar kronikleşmiş de olabilirler ama New York’un artık sıcak nokta olmadığı kesin. Ama ben bu seriyi Türkiye’ye döndüğüm gün kesme sözü vermiştim daha önce. Bu sözümü tutacağım. Türkiye’de başka bir başlıkla (umarım daha mutluluk veren bir başlıkla) yeni günlük serisi başlatacağım.

        *

        Eğer New York’a gelinmesini engelleyen faktörler arasında salgın yanı sıra, sokakların gösteriler nedeniyle güvenli olmadığı da varsa bunun da azalmaya başladığını ve şehrin bazı noktalarına gidilmedikçe kimsenin bunu görmeyeceğini de söylemek mümkün.

        Uçuş kararlarını verenler benim bu yazdıklarımı mutlaka biliyorlardır ama bir de ben hatırlatayım dedim. "Burada yeni bir boyut yok" diyorsanız bu yazıyı sadece endişeli ve güzel haberler bekleyen bir vatandaştan gelen "Yardım edin" çağrısı olarak görseniz de itirazım olmaz buna.

        *

        Not: Ben yazıyı yolladıktan ve yayına hazırlama sürecine girdikten sonra THY yönetiminden bir açıklama yapıldığı haberi geldi. Buna göre THY, Washington, Los Angeles, Miami ve Chicago'ya 19 Haziran tarihinden itibaren düzenli uçuşlarına başlıyor. Amerika’daki Türklerin gözü aydın olsun.

        Diğer Yazılar