Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Global düzeyde aşılama yaygınlaştıkça bu salgının sonu görünmeye başlıyor ama salgının nasıl başladığı konusunda hala daha bir netlik yok.

        Salgının tam nerede ve nasıl başladığı hakkında Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 123 sayfalık raporu yayınlandı ama bu rapor salgının kökeni konusunda netlik yaratacak yerde kafaları daha da karıştırdı.

        CASUSLAR İŞE KARIŞTI

        Çünkü salgının kökeni ve çıkış nedeni üzerine Çin ve Amerikan istihbaratları tam anlamıyla birbirlerine girmiş durumdalar ve bu casus savaşı bilim insanlarının objektif değerlendirmeler yapmasına imkan tanımıyor.

        Amerika bir süredir salgının Wuhan’daki laboratuvarlarda yaşanan bir kazadan dolayı başlamış olabileceği fikrini, bunun üzerinde mutlaka inceleme yapılması gerekir diyerek savunuyor.

        ÇİN İSTİHBARATI DA ÇOK AKTİF

        Ancak Çin istihbaratının etkili kontrolü altına girmiş olduğundan şüphelenilen DSÖ son raporunda salgının kökeninin bir laboratuvar kazasında olduğu şüphesine sadece birkaç cümleyle değindi ve özetle bunun doğru olmadığını açıkladı.

        Bu raporun hazırlanması için bir ortak çalışma grubu kurulmuştu. Bu grupta DSÖ temsilcisi uzmanların yanı sıra 17 adet de Çinli uzman bulunuyordu. Bu uzmanlardan bir bölümünün Çin istihbaratı ile çalıştığı da biliniyor. Çin bu grubun Wuhan’da yapmaya çalıştığı incelemelere devamlı zorluk çıkardı ve bilgi akışlarını sıkı biçimde kontrol etti. Sonuçta Çin’in istemediği hiç bir konu raporda yer almadı.

        REKLAM

        İşte bu yüzden Amerika DSÖ’nün son raporuna güvenmiyor ve salgının nasıl başladığını anlamak için objektif bir çalışma yapılmasını zorlamaya çalışıyor.

        İLK 2018'DE ŞÜPHELENİLDİ

        Amerikan istihbaratı uzunca bir süredir özelikle Wuhan Institute of Virology üzerine salgının çıktığı yer olduğu şüphesiyle konsantre olmuş durumda.

        Bu enstitüde şüpheli bir durum olduğu yolunda ilk kuşku 2018 yılında bu enstitüyü ziyaret eden iki Amerikan diplomatının gönderdiği diplomatik telgraflar sonucunda doğmuştu. Bu diplomatlar enstitüde kovid virüsü ile ilgili çalışmalar yapıldığını ama buna rağmen güvenlik tedbirlerine uyulmadığını rapor etmişlerdi.

        SON RESMİ İSTİHBARAT RAPORU

        Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nca da onaylanan son istihbarat raporuna göre Wuhan’daki enstitüde yarasaların taşıdığı koronavirüs üzerine kapsamlı çalışmalar yapıldığı, bu enstitünün Çin ordusu ile ortak projeler de sürdürdüğü ve yaşanan kazalar nedeniyle bazı laboratuvar görevlilerinin kovid hastalığına yakalandığı ve Çin tarafından bu olayların üstünün örtüldüğü söyleniyor.

        Dünya Sağlık Örgütü bu istihbarat raporunun doğru olmadığı iddiasında.

        Biden yönetimi Wuhan’da bir kaza olduğu teorisine ihtimal veriyor ve bunun objektif olabilecek bir bilim grubunun hiçbir müdahale olmadan araştırılmasının doğru olacağını söylemeye başladı.

        Sonuçta ortada bir istihbarat savaşı olduğuna göre kimin doğruyu söylediğini bilebilmemiz maalesef şu an imkansız. Ancak dünyada kovide benzer yeni bir salgının bir daha yaşanmaması için bu salgının kökenlerinin bilimsel açıdan net olarak anlaşılması gerekiyor.

        Bu yüzden Çin’in bu konu hakkında daha objektif ve demokratik davranmaya ikna edilmesi lazım.

        Diğer Yazılar