Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HOLLYWOOD bu yaz “Blockbuster” diye adlandırılan, yani popüler kahramanlara dayalı vurdulu kırdılı, bol patlamalı ve bol gürültülü filmleri birbiri ardına gösterime soktuğu halde, umduğu gelir düzeylerini bulamadı.

        Yapılan analizlere göre Hollywood’un 2014 yazı film gelirleri, son 8 yılın en alt düzeyine düşmüş durumda.

        2013 yazı gelirlerine göre yüzde 20 bir azalma olmuş ve bu yaz boyunca hiçbir film, 300 milyon doları aşan gelir kazanamamış.

        “TRANSFORMERS, X-MEN, SPIDERMAN gibi yaz filmlerine rağmen, gençliğin bu alışılmış formüllere yönelik ilgisi azalıyor” diyor konuları bilimsel takip eden yorumcular.

        Ben de aynı fikirdeyim.

        Dijital dünyadaki çok hızlı gelişmeler nedeniyle beyinlerimizin işleyiş biçimleri değişip 21’inci yüzyıl koşullarına adapte olmaya çalışıyor.

        Nasıl ki artık beyinlerimiz okumaya zorlanıyorsa, bakmak okumanın yerini almaya başlamışsa, bu bakmanın biçiminde de, yani seyretme kültüründe de hızlı bir değişim yaşanıyor.

        Artık global medyanın hedefi olan gençler, eski formüllere, eski kahramanlara dayanılarak yapılan filmleri tamamen terk etmiş olmamakla birlikte, bunlardan eskisi gibi tatmin de olmuyorlar.

        Gençler internet üzerinden yapılan televizyon yayınlarına yöneliyorlar.

        Orada dizileri istedikleri sırayla, hatta sondan başlayıp geriye giderek ve tüm sezonu bir oturuşta izlemek istiyorlar (seyretme tıkınması). Bu seyirci kitlesi artık düz, çizgisel anlatıma dayanan hiçbir seyretmeye girmek istemiyorlar (Bu yüzden eski televizyon yayıncılığı “linear TV” olarak adlandırılıyor).

        Bu nedenle arzu ettikleri gibi kullanabilecekleri internet TV’ye ilgileri büyük, onların arşivlerini istedikleri gibi kurcalıyorlar.

        İstedikleri diziyi, istedikleri zamanda ve istedikleri yerde, arzu ettikleri sırayla seyretmek, çağın seyircisinin en büyük keyfi olmuş durumda İşte bu yüzden bir film stüdyosu yöneticisi, yaz gelirlerinin düşüşü kendisine sorulduğunda, “Keşke ben bir film stüdyosu yöneticisi değil de NETFLIX’in yöneticisi olsaydım” demiş.

        Bu arada NETFLIX, son yılların en hızlı yükselen trendi olan internet TV şirketidir.

        Nasıl ki medya, okuma alışkanlıklarındaki değişime adapte olup yeni formüller geliştirmek zorundaysa, Hollywood da seyretme kültüründe yaşanan gelişmeye adapte olup yeni formüller geliştirecek.

        Diğer Yazılar