Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        IŞİD’in Suriye ve özellikle Irak’ta yeni ele geçirdiği şehirlerdeki imkânları da kullanarak kimyasal savaş çıkarma kabiliyetine sahip olduğu, Amerika’nın IŞİD’e savaş açma sürecini hızlandırmasının ve bunu acil durum olarak görmesinin temelinde de bu gelişmenin olduğu anlaşıldı.

        Türkiye’yi ve birçok başka ülkeyi tehdit altında bırakacak bu korkunç gerçeği, Amerika’nın birden savaş durumuna geçmekte neden bu kadar acele davranmaya başladığını merak edip araştırmaya başlamamla birlikte gördüm.

        İnsanların bilinçaltlarını ve panik çıkarmamak için açıkça söyleyemediklerini ortaya döktükleri, açık istihbarat oluşturan yazı ve konuşmaları ben çok iyi takip ederim.

        Bambaşka bir iş için bulunduğum Amerika’da IŞİD konusunda yazılan her yazıyı okudum, yapılan her tartışmayı büyük bir dikkatle dinledim.

        Gizli bilgilerin istemeden de olsa ortaya döküldüğü satır aralarını özellikle iyi okumaya çalışarak yaptım bunu.

        Ve sonunda bu açık istihbarattan edindiğim bilgi korkunçtu.

        İstihbarat çevreleri, IŞİD’in bazı önemli merkezlere terör saldırısı yapacaklarını biliyorlar.

        New York ve Londra’nın yanı sıra İstanbul da saldırı hedefleri arasında; zaten IŞİD İstanbul için tehdidini daha önce açıkça yaptı.

        IŞİD’in bu saldırılarda acımasız olacağı ve çok sayıda insanın ölmesini hedefleyeceği de biliniyor.

        Şimdi bu örgüt, özellikle Kuzey Irak’ta işgal ettiği şehirlerdeki bazı kimyasal silah laboratuvarlarını ve bazı stokları ele geçirmiş durumda.

        Bunlardan bazılarının Saddam Hüseyin döneminden kalan stoklar olduğu, ayrıca daha önce El Kaide’nin elinde olan mobil laboratuvarların da artık IŞİD’in eline geçtiği tespit edilmiş.

        IŞİD, hem Batı’dan kendilerine katılan uzman militanları hem de yeni işgal ettiği şehirlerdeki teknik imkânları kullanarak kimyasal savaş için hazırlanmaya başlamış.

        İşte Amerika bu dehşet senaryosunun önlenmesi için IŞİD’in bir an önce durdurulması ve gelişmelerin engellenmesi gerektiğini düşünüyor.

        Obama’nın çarşamba günü yaptığı konuşmadaki acilci tavrın bu gerçekten kaynaklandığı; korkunç gerçeğin ve olası büyük tehlikenin panik yaratmamak için net biçimde anlatılmadığı konuşuluyor.

        Bu arada Amerikan yönetimi, bu savaşta yardım açısından Türkiye’den büyük bir beklenti içinde.

        IŞİD’in Türkiye üzerinden geçirerek sattığı petrolden gelir toplamasını ve sınırdan yeni militanların IŞİD’e katılmasını kesinlikle engellemesi isteniyor Türkiye’den.

        Ayrıca Amerika ne kadar havadan saldıracak olsa da, insana dayalı bölgesel istihbarat (humint) olmadığı takdirde bu saldırıların başarıya ulaşmasının imkânsız olduğu belirtiliyor.

        Amerika’nın bu imkânının ise çekilmeden sonra iyice azaldığı bilinen bir gerçek.

        Amerikan yetkilileri, bölgede istihbarat açısından çok güçlü olan Türklerin kendilerine bu konuda yardımcı olmalarının her şeyi değiştirebileceğini vurguluyorlar.

        Türkiye’nin bu konudaki tavrının ne olabileceği konusunda şu anda Washington’da bir belirsizlik var.

        Diğer Yazılar