Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BUGÜN global dünyanın en önemli en, can alıcı yönlerinden, yeni bir trendden bahsedeceğim.

        Bu yüzden normal olarak bu köşenin içinde ayrı bir köşe olarak yazdığım "Global Köşe" notları bugün ana yazım olmak zorunda.

        Globalleşme ulus devletlerin öneminin azaldığı ve milli olanın önemsiz olmaya başladığı bir süreç. Her şeyin her şeye bağlı olduğu, yerel ile evrenselin arasında farkın kalmadığı karmaşık ve çok boyutlu bir sistem bu. Örneğin Anadolu'nun bir köyünde bir girişimci yaptığı iş ile anında uluslararası olabiliyor artık.

        Bu yüzden ekonomi bilimi de radikal biçimde zorlanıyor. Eskiden örneğin Keynesçi ekonomi teorisi ulus devletler göze alınarak yazılmıştı ama Çin olmasa Amerikan ekonomisinin ayakta duramayacağı bir dünyada bu teori artık işe yaramıyor.

        Aynı değişim hukuk dalında da oluyor. Uluslararası hukukun anlamı mecburen hayli değişiyor. Neyin yerel neyin evrensel olduğunun sınırları artık belli değil. Lokal hukukun nerede bitip evrensel hukukun nerede başladığı da artık belli değil. Ben geleceğin en önemli mesleklerinden bir tanesinin uluslararası şirketler veya ticaret kanununda uzmanlaşan hukukçular olacağını düşünüyorum.

        Globalleşme ilk aşamalarda teknolojinin evrimiyle birlikte geliştiği için ilk başlarda bilgisayar teknolojisini iyi kullanabilmek bu yeni dünyada rekabet etmek isteyenler için çok önemliydi.

        TEKNOLOJİNİN DEMOKRATİKLEŞMESİ

        Bunu globalleşme sürecinin ilk aşamaları olarak nitelendirebiliriz.

        Ancak sürecin devamında teknolojiye erişim de demokratikleşti. Eskiden sadece ya çok bilgililerin ya da arkasında büyük şirket gücü olanların erişebildiği teknoloji gücü, dizüstü bilgisayarı olan herkese açıldı.

        AMAZON ÖRNEĞİ

        Örneğin amazon.com biliyorsunuz artık sadece kitap değil birçok ürün satıyor ve eve teslim ediyor. Günde yüz binlerce talep olduğunu ve bunun her gün tekrarlandığını göz önüne alırsanız işletilmesi hayli komplike ve zor olan bir sistem bu. Senede 35 milyar dolarlık mal satıyorlar bütün dünyaya ve üstelik de eve teslim. Her mal vaktinde yetişiyor. Aksamalar hemen hemen hiç yaşanmadı. Sistem hack'lenemedi, kredi kartı güvenliği hiç ihlal edilmedi.

        Tabii ki bu sistemin aksamadan yürütülmesi çok güçlü bir bilgisayar sistemiyle mümkün. Amazon'da da bu var. Ancak Amazon bunu kendisine saklamıyor, bu sistemi isteyen herkese açmış.

        BULUT DENİLEN YENİ ŞEY

        Global dünyanın en yeni yeniliği bulut sistemi. Bu bulut sisteminde aklınıza gelebilecek her türlü yazılım ve aplikasyon size tek bir siteden sunuluyor. Amazon da "Amazon Web Services" adlı bir bulut sistemi kurmuş. "AWS" diye yazıp girin siz de dünyanın imkânlarına kavuşun isterseniz, çünkü her isteyen bu bulutun imkânlarını kiralayabiliyor.

        Yani diyelim ki bilgisayar bağlantısı olan bir köyde yaratıcı bir fikriniz var. Bunu hem geliştirmek hem de dünyaya tanıtmak istiyorsunuz.

        Sadece bir dizüstü bilgisayarınız varsa bu buluttan kiralayarak her türlü yazılıma ve aplikasyona ulaşabiliyorsunuz ve üstelik fikrinizi geliştirdikten sonra "Amazon Web Services" bunu sitesinde dünyaya tanıtıyor da. Ve bir adım daha ileriye giderek siz isterseniz köyünüzden hiç çıkmadan bütün dünyaya o ürününüzü pazarlayabiliyorsunuz.

        Durum böyle olunca globalleşmenin ilk aşamasında önemli olan teknolojiyi bilmek, artık önemli değil isteyene teknoloji sonsuza kadar açık; sizin yapmanız gereken sadece bilgisayarınızı kullanmanız.

        YARATICI FİKİR

        Şimdi bu yeni dünyada var olabilmeniz ve global dünyada başarılı olabilmeniz için sadece yaratıcı ve orijinal fikre ihtiyacınız var. Eğer yeni bir fikriniz varsa bunu anında hayata geçirebileceğiniz teknoloji hazır ve emrinizde artık.

        Yani globalleşme asıl şimdi en zor aşamasına gelmiş durumda.

        Teknolojiyi herkes bir şekilde kullanabiliyor.

        Ama yaratıcı yeni fikir herkese gelmiyor.

        Aklınıza gelebilecek her meslekte yaratıcı fikirlere sahip olanlar sonunda öne çıkacaklar ve rutin olanı iyi yapanlar da işlerini iyi yapsalar da maalesef bu süreçlerde tasfiye olacaklar.

        Bunu herkes çok iyi anlamalı.

        Ben bu açıdan Türk girişimcinin yaratıcılığına inanıyorum.

        Bizim meslek de etkilenecek globalleşmenin bu yönünden.

        Örneğin yazısında daima vasatı tutturmakla yetinen, yıllardır orijinal hiçbir şey söylemeyen yazarlar iyi yazsalar da bir süre sonra tehlikede olacaklar.

        Ben bunun için mizaha önem veriyorum.

        Mizah benim yazarlık ayrıcalığımdır; orada yaratıcı olabiliyorum.

        Bu bir süre sonra tasfiye edilmeyeceğim anlamına gelmiyor gayet tabii ki, ama ben en azından globalleşmeyi anladım ve direndiğim sürece kattım kendimi diyebileceğim.

        Her meslek gurubundan insanlar artık "Ben yaratıcı orijinal düşünebiliyor muyum?" diye bir an önce sorgulamaya başlasınlar.

        Aman acele edin çünkü üzerimize büyük bir global tsunami geliyor.

        ***

        Kitap önerisi

        YILLAR önce zevkle ve merakla okuduğum Henry Miller'ın "Tropic of Cancer" kitabı hakında bir araştırma yayınlandı. "Renegade: Henry Miller and the Making of Tropic of Cancer". Yazarı Frederick Turner.

        Bir an önce getirtmek zorundayım bunu. Bu amazon.com'un bütçesine bir katkı daha yapmam anlamına geliyor.

        ***

        Zizek bana hak verdi

        BİR süre önce bu köşede Amerikan seçim yarışındaki adayları hiç beğenmediğimi ve onlardan bir iş çıkmayacağını yazmıştım. Görüşmemizde Zizek onları geri zekâlı diye nitelendirdi. Bu da tespitimde haksız olmadığımı gösterdi bana.

        Diğer Yazılar