Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ESKİ yıllarda postalanan bayram ya da tebrik kartları gibi bir kart ulaştı geçenlerde adresime. Kartın ön yüzünde 2016 yılında düzenlenen ‘Epilepsi ve Ben Resim Yarışması’nın birincisine ait bir resim, arka yüzündeyse bu kartın neden yollandığının açıklaması vardı.

        Türk Epilepsi ile Savaş Derneği tarafından UCB Pharma’nın desteğiyle 10 yıldır bir resim yarışması düzenleniyormuş. Türkiye’nin dört bir yanındaki 6 ile 16 yaş arasındaki epilepsi hastası çocuklar katılıyormuş. Yarışmanın amacıysa çocuk ve genç hastalara hayallerini ve yaşadıklarını anlatabilecekleri, iç dünyalarını resmederek kendilerini ifade edecekleri ortak bir platform yaratmakmış. Her yıl birbirinden etkileyici resimlerle katılıyormuş çocuklar yarışmaya. Çok istedikleri ama epilepsi nedeniyle yapamadıkları dans, spor ve oyun gibi hayallerini yarışma aracılığıyla kâğıda döküyorlarmış.

        Bizlerden tek istedikleriyse epilepsi hakkında var olan önyargıyı yıkmalarına destek olmamız ve ‘Epilepsi ve Ben Resim Yarışması’nı daha fazla çocuğa duyurmamız. 22 Nisan’a kadar www.epilepsiveben. net adresi üzerinden başvuruları kabul ediyormuş Türk Epilepsi ile Savaş Derneği. Birkaç çocuğun daha resimleriyle kendini ifade etmesine katkıda bulunduysam ne mutlu bana!

        Zeytinyağı ve duyu organları

        Geçen akşam dünyaca ünlü şef Wolfgang Puck’ın İstanbul St. Regis otelinde hizmet veren restoranı Spago’da oldukça sıra dışı bir yemek düzenlendi. Ev sahipliğini Egemden zeytinyağları ile yemek kültür yazarı Ebru Erke’nin yaptığı yemeğin mutfağında da şef Murat Bozok vardı.

        Mini zeytin ağaçları ve dallarıyla dekore edilmiş şık sofranın mönüsü de zeytinyağıyla hazırlanan anasonlu kereviz, Girit ezmesi ve pırasalı dilbalığı gibi Ege yemeklerinden seçilmişti.

        Haliyle konusu da ‘zeytinyağı’ydı. Bir yağın ‘natürel sızma’ olabilmesi için asit oranının 0.8 ve altında olması gerekiyormuş. Tek başına asit oranı bir kalite göstergesi değilmiş. Aynı asit oranına sahip olsa bile her yağ aynı kalitede olmuyormuş.

        Laboratuvar analizleri kadar ‘organoleptik’ denilen ‘cisimlerin duyu organlarını etkileme özelliği’ de yağın kalitesini belirliyormuş. Sızma bir zeytinyağının mükemmel olması için zeytininin okside olmamış, doğru koşullarda toplanmış, kısa sürede fabrikaya taşınmış, doğru şartlar altında sıkılmış ve layığıyla muhafaza edilmiş olması gerekiyormuş.

        Kısa kısalar

        - Akmerkez’in ardından İstanbul’un en köklü alışveriş merkezlerinden Capitol AVM de tamamen yenilendi. Kabuk değişimini trendleri sanatla buluşturan bir sergi ve ‘Yol Project’in sahne aldığı dev bir partiyle kutladı.

        - Hint, Antep ve meyhane derken şimdi de Fas yemekleri başladı Shangri-La Bosphorus otelin restoranı İST TOO’da. Arap ve Akdeniz mutfağının birbirine en lezzetli karıştığı ülkenin damak tadımıza hiç de uzak olmayan lezzetleri kendi de Faslı olan bayan şef Khadija Rhouas’ın mutfağında hayat buluyor.

        - Ali Başman dünyanın en değerli üzüm cinslerinden biri olan ‘misket üzümü’ bağlarının korunması ve yeni bağların ülkemize kazandırılması konulu bir toplantı düzenledi geçen hafta Four Seasons Bosphorus Otel’de. Yok olmasının önüne geçmek için İç Ege’de yeni dikimler yapılmaya başlanmış.

        - Aylardır Zanzibar Zorlu Center’da performans sergileyen Kürşat Başar ve Seran Bilgi artık Alancha Restaurant Maçka’da sahne alıyorlar. Aynı Zanzibar’da olduğu gibi şimdi de Alancha’da yer bulmak nerdeyse imkânsız çarşamba akşamları.

        - Hazine Cihangir, Grey Food & Drink, Nezih Kebap Rumelihisarı, Del Mare Balık Çengelköy ve X Beach Bodrum gibi popüler mekânları bünyesinde bulunduran Jüpiter Grup’tan bir bar, bir disko, bir meyhane, bir de rezidans projesi geliyor. Cihangir’de aynı çatı altında hizmete girecek mekânların kapılarını açmasına az kaldı.

        Diğer Yazılar