Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HA taşındı ha taşınıyordu derken sonunda Karaköy’e veda etme vakti geldi, Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern’in.

        Müzenin kurumsal iletişim direktörü Begüm Güven’den öğrendiğime göre Karaköy Limanı’ndaki yenileme ve Galataport çalışmaları kapsamında üç seneliğine Beyoğlu’na taşınıyormuş.

        Süreli ve sürekli sergileri, fotoğraf galerisi, kütüphanesi, sineması, restoranı ve mağazasıyla faaliyetlerini Karaköy Limanı’ndaki devasa antrepoda sürdüren müzenin geçici adresi Meşrutiyet Caddesi’ndeki eski Union Française binasıymış.

        18 Mart itibarıyla gerçekleşecek taşınmada bu devasa müzenin Beyoğlu’na nasıl sığacağını ve onca etkinliğini nerede, nasıl gerçekleştireceğini düşünmeden edemiyor insan. Ancak tüm faaliyetlerin eksiksiz sürdürülebileceği şekilde hazırlanıyorlarmış.

        1896 tarihinde Alexandre Vallaury tarafından inşa edilen Union Française binası, İstanbul Modern’in geçici mekânı olarak mayıs ayı içinde ziyarete açılacakmış.

        Bu arada müzenin kurucu sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu ve Doğuş Grubu-Bilgili Holding’in ortaklaşa katkısıyla Galataport’ta tekrar inşa edilecek orijinal binanın projesi, mimarlık dünyasının en prestijli ödülü olan Pritzker’e layık görülmüş Renzo Piano imzasını taşıyormuş.

        İstanbul Modern’in yeni binasının proje lansmanı ise 2018 yılı içinde yapılacakmış.

        ***********

        İKİ YENİ NESİL MEYHANE

        MEYHANE kültürünü ve eğlencesini sevenler için iki yeni mekân önerim var bugün.

        Birinin adı Deli Meyhane, Kabataş set üstünde, diğerininki Son Duble, Nişantaşı’nda.

        Modern meyhane kültürünün şehirdeki nadir temsilcilerinden her ikisi de.

        Deli Meyhane’de tam da beklendiği gibi envai çeşit meze var. Benim favorilerim tahinli ve yoğurtlu patlıcan salatası, muhammara, çerkeztavuğu, topik, füme hamsi ve lakerda oldu.

        Mönüsünü şef Ahmet Başboğa’nın hazırladığı Son Duble’de ise cevizli krem patlıcan salatası, Girit ezme, haydari, enginar ve yaprak sarma ve barbunya pilavı….

        Cuma ve cumartesi akşamı canlı müzik eşliğinde eski usul, sazlı sözlü meyhane tarzı eğlencesiyle konuklarını ağırlamaya başlayan Deli Meyhane, haftanın her günü açık.

        Son Duble’de ise her gece “eller havaya” tarzı çalan Türkçe müzik var, fasıl faslından sonra. Kısa sürede dizi film oyuncuları ve yönetmenler müdavimi olmuş mekânın.

        ***********

        BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

        DÜNYANIN parfüm üssü olan Fransa’nın Eze Kasabası’nda bulunan Fragonard Parfumerie’de almıştım ilk “parfüm” eğitimimi. Geçen hafta da İstanbul’da nasip oldu.

        İşte orada öğrendiğim ilginç bilgilerden bazıları…

        İlk parfüm 4 bin yıl önce Mezopotamyalılar tarafından kullanılmış.

        Kleopatra, kokusu karaya ondan önce ulaşsın diye yelkenleri parfümle yıkatırmış.

        1 kg gülyağı, 4 ton gülden elde edilirmiş.

        Tüm dünyada astronotların sayısından bile az, yalnızca 500 parfümör yaşıyormuş.

        Kokladığınız güzel bir koku duygularınız üzerinde pozitif etki bırakırmış.

        Diğer Yazılar