Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ege’nin en büyük endüstriyel makine üreticilerinden Polat Makina’nın sahibi İbrahim Polat, Aydın’ın Koçarlı İlçesi’ne bağlı Çakırbeyli Köyü’nde bu yıl süs bitkileri yetiştiriciliğine başladı.250 bin oya ve 50 bin palmiye fidanını diktiği 500 bin metrekarelik arazisini gezdirirken “Çocukluğum buralarda ırgatlık yapmakla geçti” diyor. İşaret ettiği tarlalarda mısır ekili...“Bizim insanımız tembel. Araştırmıyor. Şu koca tarladan elde edilecek yıllık geliri, 6-7 yılda, bir palmiye ağacından kazanacağım” diye söylenen Polat, yeni çeşitlerle bu arazide 400 bin fide üretmeyi hedefliyor.

        2013 yılında 11 milyon Euro ciro gerçekleştiren İtalyan üretici birliği Consorzio Planta Regina’nın 18 ortağından Fabrio Chiesa ile Diego Pasquali de Polat ile işbirliği geliştirmek üzere geldikleri çiftlikte üretim tekniklerini ve bitki envanterini inceliyor...

        Polat bundan 13 yıl önce hobi olarak satın aldığı bu arazide tarımsal üretim deneyimlerini gerçekleştiriyor. Bu yıl Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde yetişebilen ve iklim şartları -8/+50 derece aralığına dayanabilen, yaklaşık 100 bin adet fidanın üretimi planlanıyor. 2 yıl içerisinde satış ofisiyle birlikte yurtiçi ve yurtdışı satış ağı oluşturulacak.

        Polat üzerine basa basa tekrarlıyor: “Mevcut arazilerin mısır ya da pamuk ekili olması durumunda her sene ortalama 1 dönüm tarladan 650 TL getiri sağlanır. Kazancın da yüzde 75’i gider, yüzde 25’i kârdır. Süs bitkisinin ise getirisi oldukça yüksek. Bir palmiye ağacı 2.000 TL, oya ağacı 250 TL gibi satılıyor.”

        2013 yılında 139 milyon TL ciro ve 35 ülkeye toplam 30 milyon TL karşılığı ihracat gerçekleştiren Polat Grup’ta 920 kişinin çalıştığını söyleyen Polat’ın sanayicilik geçmişi, 13 yaşında çırak olarak girdiği soğuk demirci atölyesinde başlıyor.

        “Param yok ama kafam zehir gibi çalışıyor” diyor ve anlatmayı sürdürüyor:

        “Zeytinyağı fabrikalarında işçilerin sırtında zeytin çuvalları taşıması bende çağrışım yaptı; helezonik bir taşıma sistemi kurdum. Bu işi kontinü sistemlere kadar geliştirdim. İtalyanlarda görmüştüm. Benim yaptıklarımı duydular, bir daha fabrikalarına sokmadılar.”

        Almanya’da ve Yunanistan’da makine fabrikası kurdu

        Madencilik ve tarım sektörüne yönelik endüstriyel seperatör, dekantör ve redüktör üreten Polat, ilkokul mezunu... “Topraktan petrol üretiyoruz” diye devam ediyor. Antalya ve Gaziantep’in endüstriyel atıklarını bertaraf ediyor. Polat girişimcilik hikâyesini anlatmayı sevmekte haksız sayılmaz. Eti Maden’den örnek veriyor: “Bor üretiminde kullanmak üzere 900 milyon Euro’ya ithal ettikleri makineyi, 349 milyon Euro’ya verdim. Eti Bor’daki mühendisler beni merak etmişler. 45 kişi otobüs tutup geldi, bizi ziyaret etti.”

        Yurtdışında ilk fabrikasını 2012’de Yunanistan’da açan Polat, ikincisini de Eylül 2014’te Almanya’da kuruyor. PGR GmbH’ın Avrupa firması olarak AB ülkelerine ihracat gücünü artıracağını vurguluyor.

        Diğer Yazılar