Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eczacıbaşı Topluluğu ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğiyle yatılı bölge ortaokullarının (YBO) fiziksel koşullarını iyileştirmek için 2007 yılından bu yana yürütülen “Eczacıbaşı Hijyen Projesi” kapsamında, Aksaray Eskil Atatürk YBO’da düzenlenen törendeyiz.

        2007 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile birlikte uygulanmaya başlanan proje, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yoluna devam ediyor.

        MEB ile yenilenen protokolle; projenin 5 yıl (2015-2020) uzatılmasına ve kapsamının zenginleştirilmesine karar veriliyor.

        Böylece, Eczacıbaşı Hijyen Projesi’yle 12 yılda 60 YBO’ya ulaşılması hedefleniyor.

        BM dahil bugüne kadar pek çok uluslararası ödül alan projeye 6 milyon TL kaynak aktarılmış, 29 ilde 35 YBO’nun ıslak zeminleri ve tesisatları yenilenmiş, kişisel temizlik ve hijyen eğitimleri verilmiş. Bunlara ek olarak da gidilen okullarda, Eczacıbaşı Gönüllülerinin desteğiyle müzik odaları kurulmuş, fen ve teknoloji laboratuvarlarına, sanat atölyölerine ve spor faaliyetlerine destekler sağlanmış.

        Törene, Eczacıbaşı Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Yapı Ürünleri Başkan Yardımcısı Zeki Şafak Ozan ile birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık ve yerel yöneticiler de katıldı.

        Çocukların çoşkusu müthiş... Okula döşenecek fayans desenlerinin bile kendilerine sorulduğu, yeteneklerine ve bedenlerine saygı duyulan bir ortamda; yoksulluğun kirini atıyorlar!

        KIZLARIN UFUK ÇİZGİSİ

        Kız öğrencilerden oluşan müzik grubu gitar eşliğinde şarkılarını seslendiriyor, koro sahne alıyor, halk oyunları oynanıyor. Şenlik havasında geçen tören, çocukların tuvaleti bile olmayan köy evlerinde bıraktıkları umutsuz ve yoksulluklarla dolu hayatlarına açılan yeni ufukları müjdeliyor.

        Bütün bu emeklerin, yatırımların amacı; çocuklarımızın akan bir muslukta ellerini yıkayabilmelerini, duşkabinli bir banyoda yıkanabilmelerini ya da dişlerini fırçalamalarını sağlamaktan mı ibaret? Elbette önce sağlık ve modern dünyanın çağdaş standartlarından herkesin eşit biçimde yararlanması, temel bir insan hakkı...

        Ancak söz konusu olan “eğitim” olunca, çocukların nitelikleri gelişmiş ve yetkin bireyler olarak üretim zincirinde çağdaşlarıyla yer almaları bekleniyor.

        Ortaöğrenime getirilen başörtüsü serbestliğinin, kız öğrencilerin geleceklerini şekillendirmede ne tür etkileri olacağını göreceğiz. Eskil’de görüştüğüm kız öğrencilerin kimi anaokulu, kimi din kültürü, kimi ortaöğrenim öğretmeni olmak istediğini söylüyor. İçlerinden Kuran-ı Kerim okumayı bildiği için eğitimine Arapça öğrenerek devam etmek isteyenler de çıkıyor.

        Kızların herhangi bir mesleği seçmek istemesinde mesele yok. Ancak çıtayı nereye koydukları önemli... Neden bilim insanı olmayı hedeflemezler; sorun bu.

        AVM’YE VAR, OKULA YOK

        Temel Eğitim Müdürü Kocabıyık ile sohbetimde sadece Gaziantep’te 40 hayırseverin okul yapmak için sırada beklediğini öğreniyorum.

        Hayırseverlerin okul ve yurt projeleri durdu.

        Peki MEB’in okul ihtiyacı bitti mi? Kocabıyık, geçen yıl 120 bin derslik açığı olduğunu söylüyor. Yeni okul yapılmasının önündeki en büyük engeli de “Şehir merkezlerinde arazi bulamıyoruz” cümlesiyle özetliyor.

        Anlaşılan belediyeler AVM’lere arazi üretmek için sergiledikleri mahareti, okullar için göstermiyorlar.

        İstatistiklerde YBO’ların sayısının da düştüğü görülüyor. 69 ilde 387 YBO’da 121 bin 810 öğrenci eğitim görüyor. 2009 yılında 579 YBO’da 200 binin üzerinde öğrenci öğrenim görüyordu.

        Ortaöğretim öğrencisi 12 milyon çocuğun yaşam konforunu yükseltmek için çalışıyorlar da; 100 kişilik sınıflarda, tek odalı okullarda okuyanların modern dünya ile tanışmaları için daha kaç nesil bekleyeceğini bilen var mı?

        Diğer Yazılar