Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TÜSİAD ve TÜRKONFED işbirliği, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ev sahipliğinde düzenlenen “Büyüyen KOBİ’ler” toplantısı için gittiğimiz Antakya’da, “yorulmuş” ve “tedirgin” bir kent gördük.

        1.5 milyon nüfuslu Hatay, Suriye’den son 5 yılda resmi olmayan verilere göre 500 bin, resmi rakamlara göre 399 bin göç almış.

        Kentte göçle birlikte şekillenen sosyal ve ekonomik hayat, güvenlik, eğitim, sağlık ve istihdam alanlarında sorun biriktiriyor.

        Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Suriye meselesinden yorulduk, bankalar şirketlerimize kredi vermiyor, sigorta şirketleri çalışmıyor. TÜSİAD kodamanlara değil, küçük girişimcilere kol kanat gersin...” diyor.

        Türkiye’nin lojistik sektöründen aldığı yüzde 11’lik payla İstanbul’dan sonra en büyük lojistik merkezi olan ilde, Amik Ovası’nın bereketi ekonomisine yansımıyor...

        PATRONDAN PATRONA EĞİTİM

        Güneydoğu ve Doğu illeri başta olmak üzere ülkede artan gelir eşitsizliğini azaltmak için; TÜSİAD ve TÜRKONFED Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) başlattı.

        KOBİ’leri güçlendirmeyi amaçlayan BORGİP tanıtım toplantılarının ilki Kasım 2015’te Malatya’da düzenlenmiş olsa da, öncesi vardı.

        Bu fikir ilk olarak, “Güneydoğu’da barış umudu”nun yükseldiği 2013 yılında TÜSİAD’ın Cizre ve Batman’a yaptığı ziyaretlerde ortaya çıkmıştı.

        Cizre doğumlu ve Güneydoğu’nun öncü girişimcilerinden TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, aynı dönemde TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürütüyordu.

        Kadooğlu yeni göreviyle birlikte, BORGİP çalışmasını kurumsallaştırdı.

        Çalışmanın başında TÜSİAD ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk yer alıyor. TÜRKONFED başkan yardımcılarından Orhan Turan ve Ali Avcı da kendisine destek veriyor.

        “3 Türkiye” gördüklerini belirten Kadooğlu, bu sorunu demokrasi açığına bağlayarak misyon edindikleri BORGİP projesinin çıkış noktasını anlatıyor:

        “Bir tarafta 3 bin 500 dolarla sıkışmış 16 ilimiz, diğer tarafta 8 bin 500-9 bin dolar civarında orta gelir tuzağında olan 40 ilimiz, bir diğer tarafta ise İstanbul ve bölgesinde 14 ilin 16-17 bin dolarlık gelir seviyesiyle karşı karşıyayız. Böyle bir Türkiye’nin ilerlemesini düşünmek mümkün değil.”

        Şükrü Ünlütürk, “BORGİP’in ilk kez iş insanları arasında menti (öğrenen) - mentör (öğreten)” ilişkisi kurduğunu” vurguluyor.

        Ünlütürk “KOBİ’lere verimliliği artıracak, iş becerilerini geliştirecek, pazara erişim kanallarını açacak şekilde rehberlik yapacağız. Doğu’daki firmaları, Batı ile tanıştırıp benzer işkollarında işbirlikleri sağlayacağız” diyor.

        Nitelikli insan kaynağı havuzuna sahip PERYÖN gibi kurumlarla işbirliği yaptıklarını anlatan Ünlütürk, oluşturdukları “İnsan Kaynakları Görev Gücü” havuzuna 150 nitelikli gönüllü mentörün kaydolduğu bilgisini veriyor.

        Son 1 yılda 5 bölge ve 16 ilde 1000 kadar KOBİ’yi analiz etmişler. Bunlardan 30 kadarını, il ve sektör kırılımına göre pilot uygulama programına almışlar.

        HATAY, DİJİTALLEŞMEDE SONUNCU

        Antakya’daki toplantıda, “KOBİ’lerde Teknoloji Kullanımının Artırılması” panelinde sunum yapan, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, “Hatay Dijitalleşme Endeksi” verilerini paylaşıyor.

        Hatay’da 40’tan fazla şirketle yapılan çalışmaya göre, bu kentteki şirketlerin dijitalleşme endeksi yüzde 39 ile Türkiye ortalamasının altında çıktı.

        Türkiye’deki işletmelerin yüzde 48 olan dijitalleşme endeksini, yaptıkları çalışmalarla yüzde 53’e çıkardıklarını belirten Aksoy, hedeflerinin bu oranı yüzde 75’e yükseltmek olduğunu vurguluyor.

        Sanayi 4.0 olarak anılan “dijital devrim çağı” hızla küresel ekonomiyi etkilerken, iş dünyası başta ekonomik ve hukuk reformları olmak üzere Ankara’dan beklentileri de ifade etmeyi sürdürüyor.

        Cansen Başaran Symes’ın bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile görüşme yapacağı kamuoyuna açıklanmıştı. Antakya’dayken TÜSİAD’ın randevu talebine, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ’dan da olumlu yanıt geldi...

        Bu görüşmelerin patronların bünyesine yaptığı etkiyi, 11 Şubat’ta yapılacak TÜSİAD Genel Kurulu’ndaki konuşmalardan alacağız...

        Diğer Yazılar