Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Güneydoğu’da aylarca süren sokağa çıkma yasakları, Elazığ, Bingöl ve Diyarbakır çevresinde yaşanan 1925 Şeyh Said isyanında ortaya çıkan “meskûn mahal savaşı” tanımıyla örtüşüyor.

        Bu saptama tarihçi kimliği pek bilinmeyen eski Kültür ve Turizm Bakanı, Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) Başkanı Bahattin Yücel’e ait.

        Farklı referans noktaları olsa da, olağanüstü günler yaşadığımızı kimse yadsımıyor.

        Rusya, Almanya ve İngiltere pazarında rezervasyon iptallerine yol açan güvenlik sorunlarının faturası, en ağır biçimiyle turizm sektörüne çıkıyor.

        1.5-2 milyon istihdam sağlayan ve toplam gelirleri Türkiye ihracatının yüzde 20’sine denk gelen sektör, 2016’yı Türkiye turizm tarihinin en kara yılı ilan ediyor.

        Eski TÜRSAB 2. Başkan Yardımcısı ve Detur CEO’su Firuz Bağlıkaya, “Kesinlikle terörün bitmesi lazım, sorunumuz güvenliktir” diyor ve devam ediyor:

        “Paris’te bomba patladığı aman 36 ülkenin başbakanı cenaze törenine gitti, Türkiye’de bomba patladığında olağan algılanıyor. Rezervasyonlar yüzde 50’ye düştü. Verilen teşviklerden biri uçak başına 6 bin dolardır. Önemlidir ama kimse boş uçağı 6 bin dolar için kaldırmaz.”

        Bağlıkaya’nın, hükümetin 9 başlıkta açıkladığı “Turizm Acil Eylem Paketi”ne ilişkin eleştirisi ise çok net: Yılda 34 milyar dolar gelir üreten sektöre verilecek 80 milyon dolar, krizden çıkmaya yetmez.

        Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ile Yücel’in organize ettiği, “Turizmin Bugünü ve Geleceği; Analog’dan Dijital Çağa Geçiş” başlıklı toplantıda sorunlar masaya yatırılıyor.

        Bu hafta sonu antik çağın kehanet merkezi kabul edilen Didim’de yapılan toplantıda ilk söylenen söz de “İkinci destek paketi bekliyoruz” oluyor.

        DİJİTAL ÇAĞ BAŞLADI

        Dijital çağa giren turizm sektöründe, toptan satış dönemi bitiyor, acentelerin işlevini internetten yapılan satışlar alıyor.

        2014 yılında turizm cirosunun yüzde 12.5’i olan 96.5 milyar dolar, mobil iletişim araçları üzerinden gerçekleşti. Bu oranın önümüzdeki 4 yılda yüzde 22.5’e çıkması bekleniyor.

        Bağlıkaya, Türkiye’ye ilişkin çarpıcı veriler paylaşıyor:

        Otel rezervasyonlarının yüzde 80-85’i internet üzerinden yapılıyor.

        Mobil trafiğin satışa dönüşüm oranı 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 88 büyüdü.

        İnternet ortamında konaklama tesislerinin videoları izleniyor. Bu nedenle de seyahat acentesi ofisleri film stüdyosuna dönüşüyor.

        Yorgancılık, kalaycılık gibi tur acenteleri de eski meslekler arasına giriyor.

        Kullanıcıların yüzde 32’si otelin sayfasından, yüzde 49’u seyahat sitelerinden tur satın alıyor. Turizm master planı ve sektör temsiliyetinin yetersizliğine dikkat çeken Bağlıkaya; teknoloji altyapısının, sektörün uyum yeteneğinin ve Türk operatörlerinin yurtdışında operasyon gücünün yüksek olmasını olumlu haneye yazıyor.

        Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık’ın da katıldığı toplantıda; altyapının güçlendirilmesi, turizmin 12 aya yayılması, Antalya, Dalaman ve Bodrum havalimanlarına THY’nin yurtdışı tarifeli uçuşlar başlatması ve istihdam desteği beklentisi öne çıkıyor.

        ÇÖZÜM: KÜLTÜR TURİZMİ

        İstanbul ve Kapadokya uzmanı olarak bilinen ve 60 ülkede kültür turları düzenleyen Fest Travel’in kurucusu Faruk Pekin, Türkiye’de “bölgelerin” tanıtımına ağırlık verilmesi gerektiğini söylüyor.

        Kültür turizminden yararlanma potansiyeli olan beldelerden Didim, bu yaz Yunan adalarından Leros ve Kos ile karşılıklı deniz yolu trafiği başlatmak için görüşmeler yapıyor.

        Leros Belediye Başkanı Mischalis Kolinas, mübadele sırasında Yunanistan’a göçen Didimli (eki Yoran Köyü) Efimyo Kolinas’ın oğlu.... Bu örnekler sınırlarımız boyunca çoğaltılabilir. Komşularımızın elini bırakmamamız gerekiyor: Önce barış için...

        Diğer Yazılar