Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Doha

        Öncülüğünü Beyoğlu Belediyesi’nin yaptığı, Çalık Gayrimenkul’un projesi Tarlabaşı360, Katar’da düzenlenen uluslararası gayrimenkul fuarı Doha Cityscape’te İstanbul rüzgârı estirdi. Tarlabaşı360 standında karşılaştığımız Katarlı bir yatırımcı, projede yer alan 200 odalı otele alıcı çıktı. Bursa’nın Orhangazi İlçesi’nde 1 milyon metrekarelik tarlaya da yatırım yaptığını söyleyen yatırımcının “Türkiye ile daha yakın çalışmalıyız. Bugüne kadar ihmal ettik” sözleri dikkat çekiciydi. En büyük talihsizlik ise aynı saatlerde duyulan “Bursa’da canlı bomba” haberiydi...

        Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Feyzullah Yetgin, 13 yılda tamamlanması öngörülen proje için, “Tarlabaşı Türkiye’nin ilk yenileme ve restorasyon alanı. Burada kazandığımız deneyimi, belgeselle kamuoyu ile paylaşacağız. Kitabını da yazıyoruz” diyor.

        2007 yılından beri bekleyen Fener-Balat yenileme ve restorasyon projesine başlayacaklarını da ekliyor. 2006 yılında çıkan 5366 sayılı kanunla kentsel yenileme alanı olarak belirlenen Tarlabaşı, 2007 yılında ihaleye çıkmıştı. İhaleyi, hak sahiplerine yüzde 47 ile en yüksek payı veren Çalık Gayrimenkul kazanmıştı.

        13 YILDA TAMAMLANACAK

        13 yılda tamamlanması öngörülen Tarlabaşı360 için bugüne kadar 110 milyon dolar harcama yapan firma, 500 hak sahibiyle masaya oturmuş, proje aleyhine açılan onlarca davayı kazanmıştı. Projede üretilen 83 bin metrekarenin, 17 bin metrekaresi hak sahiplerine geçti. Tarlabaşı360’ta, 210’u tescilli 269 binada restorasyon çalışması sürüyor. Yetgin, “2017’de teslimi öngörülen 25 bin metrekarelik alanın, 20 bin metrekaresi satıldı. Tamamı 2019’da teslim edilecek. 9 ada olarak planlanan 160 bin metrekarelik alanın 60 bin metrekaresiotopark olacak. 1000 araç kapasiteli kapalı otopark için yerin 7 kat altına indik” diyor. Projede ofis, rezidans, konut, otel ve mağaza alanları ile birlikte 971 ünite yer alıyor. Projenin 1 milyar dolar gelir üretmesini beklediklerini söyleyen Yetgin ile sohbetimizde, Amerikan “Cheesecake Factory”nin de arasında olduğu çok sayıda uluslararası markanın Tarlabaşı’na geleceğini öğreniyoruz.

        Doha Cityscape’e 19 Türk şirketinin çoğunluğu, birden çok projeyi toplu halde tezgâha koyan emlakçılardan oluşuyordu.

        İstanbul’daki büyük projelerin bir kısmı Körkez ülkelerinde Sotheby’s International Realty gibi etkin olan gayrimenkul şirketleri üzerinden pazarlanıyor. Azerbaycan, Bosna gibi komşu coğrafyada yer alan gayrimenkul projelerini ise Doha’ya Türk firmaları getirdi.

        ANADOLU PROJELERİ KÖRFEZ’E AÇILDI

        Doha Cityscape’e katılan 90 firma arasında 19 Türk şirketi yer aldı. İstanbul’un yanı sıra, Yalova, Bursa, Çankırı, Ordu, Sapanca, Kuşadası’ndan projeler de görücüye çıktı.

        PRENSESLERE ESENYURT’TA DAİRE SATTILAR

        Fuarda sohbet ettiğimiz firmaların temsilcileri, geçen yıl yabancıya yapılan 5 milyar dolarlık satışın, 2016 yılında 6 milyar dolara çıkmasının mümkün olduğunu öne sürüyorlar.

        Ancak bir şartla; gayrimenkul satışları ihracat sayılırsa!

        Böylelikle ihracatçılara verilen fuar, reklam ve tanıtım ofisi desteklerinden yararlanmak isteyen firmalar, yüzde 18’lik KDV’nin de sıfırlanmasını talep ediyorlar.

        Katar Emiri El Thani Ailesi’nden 3 prensese (tapularını gösterdi), Esenyurt’ta metrekaresi 1500 dolardan, 2 artı 1 daire satan TGP’nin ortaklarından “Buvan Yatırım”ın sahibi Hakan Buvan, “Bir yıllık firmayız. Bakü’de, Dubai’de, İstanbul’da ve Tahran’da fuarlara katılıyoruz. 2 maketin taşınması 10 bin dolar” diye yakınıyor.

        Ortadoğu ve Körfez pazarında ağırlığını hissettiren Londra ve Dubai’den, çok sayıda Türk yatırımcısının da gayrimenkul satın aldığını ilave ediyorlar.

        Diğer Yazılar