Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyanın “en iyi genç işadamlarından” biri olarak kabul edilen 40 yaşındaki Amerikalı yatırımcı Blake Mycoskie’nin “misyonuna” hizmet etmek için kurduğu iş modelini anlatacağım.

        Blake, bundan 10 yıl önce espadril (üzeri bez kaplı, hafif tabanlı ayakkabı) markası TOMS’u piyasaya çıkarırken tek bir amacı vardı: İhtiyaç sahiplerine ürün dağıtımını sürdürülebilir kılacak bir yatırım yapmak...

        Blake 2006 yılında Arjantin’de Buenos Aires’e polo oynamaya gitmişti.

        Seyahati sırasında yoksul çocuklara ayakkabı dağıtan bir arkadaşına eşlik etti.

        Yoksul Arjantinli çocukların ayağına giydiği bir çift ayakkabının, annelerin “gözyaşlarına” neden olduğuna tanık olunca, “bağış sistemini sürdürülebilir bir iş modeline dönüştürme” fikrine saplandı.

        Los Angeles’a döndüğünde, önceden yaptığı reklamcılık, çamaşırhane ya da sürücü eğitmenliği gibi işleri kovalamadı.

        “Shoes for a better tomorrow” cümlesinin kısaltılmışı olan “TOMS” (yarının ayakkabısı) adıyla, Arjantin’deki alpargata modelinden esinlenerek espadril üretimine başladı.

        Mağazalarda satılan her bir TOMS ayakkabı, dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan ihtiyaç sahibi bir çocuğun da ayakkabı giymesini sağladı...

        Kurulduğu yıldan bu yana 70 ülkeye ulaşan “TOMS Hareketi”; çocuklara 60 milyon çift ayakkabı, 2011 yılından beri 400 bin kişiye göz tedavisi ve gözlük, 2014 yılından beri 335 bin haftalık temiz su, 2015 yılından beri de güvenilir doğum için gerekli sağlık araç ve gereçlerinin içinde olduğu 25 bin adet çanta dağıttı.

        TOMS sosyal girişimlik ekosistemini destekleyerek, dağıtım yaptığı bölgelerde istihdamı artıran yatırımlar da yapıyor. Dağıtılan 10 ayrı tipte ayakkabının 3’te 1’i, Kenya, Etiyopya, Haiti, Çin, Hindistan ve Arjantin’de üretiliyor.

        Ayrıca Kolombiya, Guatemala, Honduras, Ruanda ve Peru’da kahve tarlalarına su sağlanıyor ve bu bölgelerden aldığı kahveyi, TOMS Cafe’lerde satıyor. BRAC, Children International, Crisis Text Line, Helen Keller International, Norwegian Refugee Council, Save the Children, Seva, UNICEF ve Water for People ile sosyal kampanyalarını yürüten TOMS’un Türkiye’deki yerel partnerleri ise Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ve Ana Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) oldu.

        TOMS’UN BÖLGESEL TEMSİLCİSİ VAKKO

        Balkanlar, Doğu Avrupa ve Ortadoğu’da İran’ı içine alan coğrafyada son 4 yıldır TOMS’un temsilciliğini yürüten Vakko, Türkiye’ye dikkat çekmeye çalışmakta haksız sayılmaz. Zira Türkiye şu anda evinden tek bir çift ayakkabıyla sınır aşan 3 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.

        TOMS’un gönüllü elçiliğini üstlenen ünlüler kervanına Türkiye’den katılan Kenan Doğulu, TEGV Genel Müdürü Mete Meleksoy ve Vakko Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Elhadef ile birlikte Giresun’un Dereli İlçesi’ne bağlı Yüce Köyü İlköğretim Okulu’na gittiğimizde Dereli Kaymakamı Gökhan Öztürk tarafından karşılandık. Okulun 320 öğrencisinin tamamına tek tek TOMS ayakkabıları giydirdik. Bu yıl Türkiye kotasının 4 kat artarak 200 binin üzerine çıkarıldığına işaret eden Elhadef , “2014 yılında 50 bin, 2015 yılında ise Suriyeli sığınmacı çocuklara 54 bin ayakkabı dağıtmıştık” diyor. İstanbul’da TOMS Cafe açmak için yer seçimi yapan Vakko, bölgede dağıtılan TOMS ayakkabılarının üretim merkezinin Türkiye olması için de girişimlerde bulunuyor.

        122 KİŞİDEN BİRİ YERİNDEN OLDU!

        Dünyada yaklaşık 60 milyon mülteci bulunuyor ve bunların yaklaşık yarısını çocuklar oluşturuyor. UNHCR, Global Trends 2015 datasına göre dünyada her 122 kişiden biri ya mülteci ya memleketinden ayrılmak zorunda kalmış...

        Küresel “TOMS Hareketi” 2011’den bu yana; 475 binden fazlası Suriyeli olmak üzere Afrika, Asya, Avrupa ve Ortadoğu’daki 12 farklı ülkede, 2 milyon 150 binden fazla mülteci çocuğa ayakkabı dağıttı. Mültecilere dağıtılan ayakkabıların yüzde 70’i Avrupa ve Ortadoğu’ya gitti.

        Bu kapsamda Irak’a 776 bin 380, Ürdün’e 338 bin 369, Filistin’e 209 bin 347, Lübnan’a 83 bin 886, Türkiye’ye 70 bin 214, Yunanistan’a 12 bin 500 olmak üzere yaklaşık 1.5 milyon çift ayakkabı dağıttı. Bu tablo, Türkiye’nin sığınmacı sorununa Ürdün kadar dikkat çekemediğini gösteriyor.

        Diğer Yazılar