Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İtalya’nın iş dünyasını temsil eden Confindustria’da yaptığı sunumda, Türkiye’nin 15 Temmuz terörist darbe girişimine, halk tarafından “demokrasi devrimi”yle karşılık verildiğini vurguladı.

        Muhatapların anlamakta güçlük çektiği darbe girişimiyle ilgili en çarpıcı örnek, heyet arasında yer alan İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince’den geldi:

        “Eğer darbe yapılsaydı, İş Bankası’na el koyacaklardı. Benim yerimde darbeci bir asker olacaktı.”

        Özince sohbetimizde “15 Temmuz darbe planında, darbeci askerlerden Hava Harp Okulu’ndan Ahmet Gümüş’ü İş Bankası genel müdürü yapacaklarmış. 12 Eylül darbesinde bile bankaya değil Atatürk hisselerine el konulmuştu” bilgisini de paylaşıyor.

        Toplantıya katılan iş dünyası temsilcilerinin sunumları sırasında söz alan Astaldi Türkiye Ülke Müdürü Tommaso Sabato’nun Türkiye’de yürüttükleri projeye vurgu yapması üzerine Özince’den katkı geldi. Astaldi- IC konsorsiyumunun üstlendiği 3. köprüye 2.3 milyar dolar finansman sağlayan yerli bankalar arasında İş Bankası’nın da olduğunu hatırlattı.

        Confindustria Başkan Yardımcısı Licia Mattioli’nin Türkiye’ye güvendiklerini vurgulaması üzerine de Özince 93 yıl önce İtalyan lastik devi Pirelli’nin ortağı olduklarının altını çizdi. Mattioli’nin babası Luciano Mattioli de 1980’lerde Pirelli’nin Türkiye genel müdürüydü.

        Türk bankalarının finansal göstergelerinin, İtalya’daki bankalardan daha kötü durumda olmadığını ve Türkiye’deki büyük yatırımları yerli bankaların finanse ettiğini de belirten Özince, İş Bankası iştiraklerinden Şişe Cam’ın, İtalya’nın cam fabrikası Sangalli’yi satın alma görüşmeleri yürüttüğünü ifade etti. Aynı toplantıda Türkiye’de yatırımları olan gıda firması Ferrero ve enerji şirketi Eni’nin Türkiye’ye yönelik ilgilerinin sürdüğünü ifade etmeleri üzerine Zeybekci, “İtalya ile ortak bir Eximbank fonu ve turizm paketi oluşturabiliriz” görüşünü dile getirdi. İtalyan işadamlarıyla yapılan toplantı, Hollanda’dan farklı olarak daha çok “iş forumu” niteliğindeydi.

        Zeybekci’ye 15 Temmuz ile ilgili soru, Roma’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde düzenlediği basın toplantısında İtalyan gazeteciden geldi:

        “İşadamları neden tutuklanıyor?”

        Zeybekci şöyle yanıtladı:

        “3 milyon memurun bulunduğu Türkiye’de FETÖ ile ilişkisi nedeniyle emniyetten, TSK’dan, kamu kurumlarından 50-100 bin arasında bürokrat görevden alındı. Tutuklanan işadamı sayısı bir elin parmağı kadardır.”

        46 MİLYON $’LIK KAMPANYA

        Ekonomi Bakanı başkanlığında ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda 27 Temmuz’da iş dünyası sivil toplum örgütleri başkanlarıyla “Türkiye tanıtım kampanyası” toplantısı yapılmıştı.

        Geçtiğimiz yıl başlatılan “Türkiye’yi keşfet” kampanyasının tasarımcısı, marka ajansı Saffron ve iletişim uzmanları, bu projenin de “akıl hocaları” arasında yer aldı.

        26 ülkede yürütülecek kampanyada Danimarka, Polonya, Romanya, Hollanda ve İtalya ile 5 ülke tamamlandı.

        CHP, MHP ve AK Parti’den birer milletvekilinin de katıldığı kampanyanın yürütücüleri, 46 milyon dolarlık bütçenin 26 milyon dolarını karşılıyor. 20 milyon dolar da devlet tarafından finanse ediliyor.

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda yürütülen kampanyaya TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TMB, TÜRSAB, TÜMSİAD, UND gibi sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra gidilen ülke ile ekonomik ilişkileri olan şirketlerin temsilcileri de katılıyor. Bundan sonraki durakların Norveç, İngiltere, Fransa, Lüksemburg ve Almanya olacağını söyleyen Zeybekci, gidilen her ülkede, tanıtımın içeriğinin yeniden düzenlendiğini belirtiyor.

        Avrupa ve ABD turu ile devam edecek kampanyaya UND uluslararası taşıma yapan TIR filosunda kullanacağı “Türkiye’de demokrasi kazandı” afişleriyle destek verecek.

        BİRLİKTEN KORKTULAR

        Bakan Zeybekci, 23-24 tarihleri arasında düzenen Hollanda-İtalya “Türkiye Tanıtım Toplantısı” nda TOBB, TÜSİAD, TİM, MÜSİAD, UND, DEİK ve TÜMSİAD’ın yanı sıra AK Milletvekili Mehmet Muş ile birlikte kendisine eşlik eden CHP Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya ve MHP Milletvekili Arzu Erdem’e her konuşmasında özel olarak teşekkür ediyordu. Demokratik Türkiye idealinin partiler üstü birlik sağlaması belliki “terörist odakları” çok ürkütmüş: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na suikast girişiminde bulundular. Şehidimize Allah’tan rağmet, CHP’ye ve ülkemize esenlik diliyorum.

        Diğer Yazılar