Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ile “istihdam ve yoksulluk” projelerini konuşmaya gittiğimde, Türkiye’nin her köşesinde öne çıkan Suriye meselesinin dışında kalamadık.

        Başkan Göksu, yardım malzemelerini Halep’e götürecek 30 TIR’ın yola çıkışını organize ediyordu.

        Halep için Esenler’de başlatılan “Kişibaşı 1 TL” kampanyası için belirli noktalara kumbaralar da koymuşlar.

        Yaklaşık 50 bin Suriyelinin yaşadığı 500 bin nüfuslu ilçede “eğitim”, “yoksullukla mücadele” ve “çalışma dünyası” alanları; atık yönetimi, yol, su, temizlik gibi temel belediyecilik hizmetlerinden daha az önemli olamıyor.

        Suriyelilerin ilçede bundan 5 yıl önce 4 bin öğrenci kapasiteli bir özel okul da açtıklarını söyleyen Göksu, Milli Eğitim Bakanlılığı’nın da 2016-2017 öğretim yılında mülteci çocuklarını eğitim programına aldığını belirtiyor.

        Göksu, “ekonomik, kültürel ve sosyal” alanlara yapılan yatırımlara vurgu yapıyor.

        “Esenler’de yaşayanların kendilerini ev sahibi hissetmeleri için, gelecek tahayyülü veriyoruz. 2009 yılında burada arsanın metrekaresi 600 TL’ydi, şimdi 11-12 bin TL’ye çıktı” örneğini dile getiriyor.

        Yoksulların aylık 250 ile 1500 TL arasında değeri olan harcama kartlarıyla “bedelsiz” alışveriş yaptıkları EDİM Market’ten 2009 yılında 5 bin 500 kişi yararlanırken, en son bu sayının 700’e kadar gerilediğine dikkat çekiyor.

        Göksu, “EDİM’de bağışçılardan toplanan temel tüketim mallarının değeri 6 milyar TL’yi buluyor” diyor.

        İŞSİZLERİ İŞE YERLEŞTİRİYOR

        İşsize iş, işverene eleman bulmak için kurdukları Esenler Belediyesi Kariyer Merkezi (ESKAM), ilçede yaşayan 26 bin 541 kişiyi işe yerleştirmiş.

        Esenler 2009 yılında, İstanbul’da suç oranı en yüksek 3’üncü ilçeyken, bugün sondan 3’üncü sıraya kadar düşmüş.

        Yıldız Teknik Üniversitesi ile “Sürekli Eğitim Projesi” başlattıklarını belirten Göksu, Esenler’de yaşayanların yüzde 90’ının geçimini tekstilden sağladığına da dikkat çekiyor.

        Esenler’de kayıtlı yaklaşık 2 bin tekstil atölyesinde toplam 20 bin kişi çalışıyor.

        Tekstil atölyelerinin büyük bölümünün kayıtdışı olduğu gerçeğini göz önüne alırsak, açıklanan rakamların asgari düzeyde olduğunu söylemek yanlış olmaz.

        Kayıtdışılık ekonomik kayıplara yol açmanın yanı sıra yaşamı da zehirliyor.

        En başta da işçi ve çevre sağlığını, güvenliğini tehdit ediyor.

        Göksu, “Tekstil sektöründe çalışanların işyerlerindeki sağlık şartlarını düzelterek; istihdamı, kaliteyi ve ekonomiye katkıyı artırmak için tekstil projesi üzerinde çalışıyoruz” diyor.

        Proje tamamlandığında, istihdamda yüzde 50 artış hedeflendiğini belirten Göksu, Esenler ekonomisine de yüzde 30’luk bir katkı hedefliyor.

        TEKSTİLE 12 MİLYON LİRALIK DESTEK

        12 milyon TL bütçeyle planlanan projenin ayrıntıları şöyle:

        Fiziki mekânlar iyileştirilecek: Bodrum katları, yangın çıkış kapıları ve sıkışık alanda yoğun çalışma alanı, gürültü ortamı iyileştirilecek.

        Ekipmanlar yenilenecek: Eskiyen buhar kazanından kompresörlere kadar birçok ekipmanın yenilenmesi için işletmeler teşvik edilecek. Finansal destek imkânları sağlanacak.

        Verimliliği artıracak eğitimler verilecek: Çalışanlara Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliğinde işçilere mesleki teknik liselerde sertifikalı eğitim olanağı sağlanacak.

        Üretimde kalite sağlanacak: Fiziki iyileştirmeler ve çalışanların eğitimiyle kalitenin artmasını sağlayacak destekler verilecek. Esenler’de üretilen tekstil ürünlerinin uluslararası rekabet gücü artırılacak.

        Dünya pazarlarına açılacak: Reklam, fuar ve tanıtım destekleriyle rekabetçi ürünlerin dünya pazarlarına açılması teşvik edilecek.

        Üreticiler örgütlenecek: Tekstilci işadamları örgütlü hale getirilerek hem otokontrol mekanizması kurulacak, hem de kalitenin devamlılığı korunacak.

        Göksu’nun Twitter hesabına da giriyorum, Kızılay’ın Türkiye’yi ilgilendiren, “Kan stoklarımız yetersizdir. Vatandaşlarımızdan ülke genelinde kan bağışı desteği bekliyoruz. 1 ünite kan 3 can kurtaracak” anonsuyla karşılaşıyorum. Bunu da paylaşayım...

        Diğer Yazılar