Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde toplam 20 milyar TL yatırım hedefleyen ve 112 bin 400 kişinin istihdam edileceği öngörülen “Cazibe Merkezleri Programı”, Şanlıurfa’ya ilgiyi artırdı.

        Nüfusa göre en fazla Suriyeli göçü alan Şanlıurfa’ya program kapsamında toplam 1 milyar TL değerinde 250 yatırım başvurusu yapıldı.

        Devletin yatırımın yüzde 70’ini karşıladığı Cazibe Merkezleri Programı için başvuru süresi 27 Şubat’ta bitmişti.

        Makamında ziyaret ettiğimiz Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, program kapsamında belirlenen 23 il arasından en çok Şanlıurfa’ya talep geldiğini söylüyor.

        ‘ZORLU EV TEKSTİLİ TAŞIYOR’

        Programa 10 milyon TL’nin altında yatırım başvurusu olmadığını vurgulayan Tuna, tekstil ve gıda başta olmak üzere makine teçhizat ve elektrik ürünlerinden ilaca kadar çeşitli sektörlerden talep geldiğini söylüyor.

        Markalı üretim yapan Dagi’nin de aralarında olduğu tekstil alanındaki yatırım başvuruları arasından dikkat çeken bir örnek veriyor:

        “Zorlu Tekstil, ev tekstili alanındaki üretiminin bir kısmını Urfa’ya taşıyacak. OSB temsilcilerimiz, Zorlu’nun CEO’suna program hakkında sunum yaptı. Daha sonra bizi arayıp karar verdiklerini söylediler, yer istediler. 300 dönümlük arsa tahsis edilecek. 2 bin kişi istihdam edecekler.”

        Türkiye’nin en büyük 10 OSB’sinden birine sahip olan Urfa, boru hatları yatırımcıları için de cazibe oluşturuyor.

        Türkiye-Azerbaycan ortaklığında yapılan TANAP Doğalgaz Boru Hattı’nın tedarikçi firmalarından Borusan Mannesmann’a 200 dönümlük arsa tahsisi yapılmış.

        600 kişinin istihdam edileceği fabrikanın, yılda 4-5 milyar ciro hedeflediğini söylüyor.

        AKREP ZEHRİNDEN SERUM ÜRETECEK

        Dünyada yalnızca Urfa’da bulunan “androctonus crassicauda” akrep türüne yatırım yapan gruba, Urfa OSB’de yer tahsisi yapıldı.

        Kanser tedavisi Ar-Ge’sini de içerecek yatırımı gerçekleştiren ortaklık, Türkiye’nin önde gelen gruplarını bir araya getirdi. Tuna, ortakların isimlerini açıklıyor:

        Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, Gedik Holding, bal makineleri imalatçısı Süzen, Nobel İlaç ve yerel yatırımcı Essum Saatçi Aslan.

        Bugüne kadar tarlalardan topladıkları bu özel tür akrepten panzehir üreten köylüler vardı. Yeni yatırımla akrepler, ölçek ekonomisine dahil edilecek.

        URFA’NIN YAŞ ORTALAMASI 19’A KADAR İNDİ!

        İlin bölgede güvenlik açısından taşıdığı avantaja vurgu yapan Tuna, “Gaziantep ile nüfusumuz neredeyse aynı. Orada yılda 80 bin adli olay olurken bu rakam bizde 35 bine düşüyor. Kültürlerin yakın olması Şanlıurfalıların, Suriyelileri kabullenmesinde önemli oldu” yorumunu yapıyor.

        2 milyon nüfuslu kentte her 5 kişiden 1’i Suriyeli...

        Suriye ile 220 kilometre sınırı olan kentin ekonomik ve sosyal hayatını etkileyen göç dalgası, demografik yapısını da altüst etmiş durumda. Suriyeli göçmenlerin yüzde 40’ı 17 yaşın altında...

        Kampta yaşayanlara devlet tarafından aylık kişi başı 100 TL destek veriliyor. Bu durum aileleri çocuk sahibi olma konusunda teşvik edici bir etki de yaratıyor.

        Yaş ortalaması Türkiye’de 31 olurken, ilde 19.2’ye düşüyor.

        Urfa’ya sığınan 450 bin Suriyelinin yalnızca 115 bini kamplarda yaşıyor.

        Sığınmacılar arasından çıkan 376 vergi mükellefi, 83 şirket kurdu.

        Kamplarda demokratik yerel yönetim modeli de geliştirilmiş. Her 6 ayda bir muhtarlarını seçiyorlar.

        HARRAN'DA VAHŞİ YAPILAŞMAYI KORUMA KURULU DURDURACAK

        İlde oluşan konut talebi, bereketli tarım arazilerinin yağmalanmasına yol açıyor.

        İnşaattaki hareketliliği kontrol altına almak için Toprak Koruma Kurulu’nun devreye girdiğini belirten Tuna, “Belirlediğimiz 10 ovada imar planları oluşturulurken kurul kararı istenecek. Tarımsal gelirler artınca, arsa yağmacılığı yapan insanlar birbirini öldürmeye başlamıştı” diyor.

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ülke genelindeki 6.5 milyon hektar büyüklüğe sahip, 184 adet büyük ova, sit alanı ilan edilmişti.

        Şanlıurfa’da Ceylanpınar, Harran, Suruç ovaları, Toprak Koruma Kurulu’na dahil edildi.

        Gıda güvenliğinin sağlanması için mücadele veren TEMA Vakfı, son 13 yılda 4.5 İstanbul büyüklüğünde tarım arazisinin kaybedildiğini raporlamıştı.

        Diğer Yazılar