Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Batı Avrupa sağlık pazarına Hollanda’dan giren Acıbadem, Türkiye’de Maslak ve Atakent’ten sonra 3. büyük yatırımını Altunizade’ye yaptı.

        Ucuz etin tiridi olmaz.

        Para harcamadan para kazanılmaz. Bu özdeyişleri, Malatyalı iş ve spor adamı, Acıbadem Sağlık Yatırım Holding (ASYH) Başkanı Mehmet Ali Aydınlar hatırlatıyor. 14 Mart’ta hastalarına kapısını açan Maslak Acıbadem’e 200 milyon dolar yatırım yaptığını söyleyen işadamı, “Devletten bedava arsa alıp hastane yapmıyoruz; şehrin en merkezi yerlerine yatırım yapıyoruz” diyor. 98 bin kilometrekare kapalı alanı olan 350 yatak kapasiteli hastane, İTO’nun Huzur Vakfı’ndan 30 yıllığına kiralanan bir arsa üzerinde kurulmuş. Aydınlar, burada yaşlılara hizmet veren huzurevini de Beykoz’daki Cumhuriyet Köyü’ne taşıdıklarını söylüyor. Altunizade’yle çocuk kliniği, yoğun bakım, kanser, diş kliniği ve hücre tedavilerine getirdikleri yenilikleri anlatan Aydınlar, şunları vurguluyor.

        “Dünyada ilk kez 3 farklı ileri tanı yönteminin kullanıldığı 3’lü hibrit ameliyathane sistemi, Gamma Knife ICON ve robot kollu anjiyo ile tomografi teknolojilerine sahip. Üç enerji sistemini aynı kaynaktan sağlayan trijenerasyon teknolojisiyle de doğalgazdan üretilen elektriğin açığa çıkardığı ısı, ısıtma ve soğutmada kullanılıyor.” 24 ülkede, 38 ofisle yabancı hastalara yönelik kurulan “Health Point” sistemi, hastanede bekleme alanlarından transfere kadar verilen hizmetleri kişiye özel hale getiriyor.

        BU YIL 400 MİLYON TL'LİK YATIRIM

        Grubun Türkiye’deki 22 hastane ve 19 kliniği içinde Altunizade, Maslak ve Atakent tam teşekküllü hizmet verecek. Maslak’ın hizmet alanı da yeni yatırımla 105 bin metrekareye ulaşıyor.

        Bilgi teknolojileri bölümünde 200 kişinin çalıştığını söyleyen Aydınlar, adını vermediği bir ülkeye 1 milyar dolarlık “hastane yönetim yazılımı” ihraç etmek üzere oldukları bilgisini paylaşıyor. 100 milyon dolara ilaç yönetim yazılımı paketi ihraç ettiklerini söyleyen Aydınlar, küresel bir endüstri devinin, ilaç yönetim cihazlarının distribütörlüğünü almak istediğini de ekliyor. 22 bin çalışanın 3 bininin doktorlardan oluştuğunu söyleyen Aydınlar, Maslak ve Altunizade’nin Acıbadem Üniversitesi’nin eğitim ve araştırma hastanesi olması için YÖK’e başvurduklarını ifade ediyor. Üniversite bu yıl 3’üncü dönem doktorlarını mezun ediyor. Geçen yıl yüzde 22 oranında büyüyen grup, bu yıl yüzde 20 büyüme hedefliyor. Yılda ortalama 300-350 milyon TL yatırım gerçekleştirdiklerini söyleyen Aydınlar, 2017 yılında yatırımlar için 400 milyon TL bütçe ayırdıklarını söylüyor. Yatak kapasitesi toplam 3 bin 850’ye ulaşan ASYH, 2016 yılında 4 milyon 800 hastaya hizmet vermiş, 118 bin ameliyat gerçekleştirmiş.

        2016 yılında sağlanan 2.5 milyar TL cironun yüzde 15’i yurtdışı, yüzde 10’u yabancı hastalardan gelmiş.

        Önümüzdeki 5 yılda yabancı hasta gelirlerini 500 milyon dolara çıkarmayı, döviz-TL gelirleri dengesini yüzde 50-50 bandına çekmeyi hedefleyen Aydınlar, yabancı hasta başına döviz gelirinin ortalama 8-10 bin dolar olduğuna dikkat çekiyor.

        HOLLANDA VE RUSYA'YA HASTANE

        Aydınlar, iplerin koptuğu Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da, 10 milyon Euro yatırımla bu ayın sonunda “Acıbadem International Medical Center”ın açılışının yapılacağını söylüyor. “Bulgaristan’da 125 milyon Euro yatırımla açılan Acıbadem City Clinic, ülkede kalp ve kanser tedavilerinde 2’nci sırada” diyor. Makedonya, Bulgaristan ve Kuzey Irak’tan sonra Batı Avrupa pazarına Hollanda’dan açılan Acıbadem, Sırbistan ve Rusya’da da hastane yatırımı girişimini sürdürüyor. Aydınlar, futbol kulübü Chelsea’nın sahibi Roman Abramoviç ile Rusya’da başlattıkları hastane girişiminin uçak kriziyle iptal olduğunu, onun yerine Rönesans İnşaat ve devlet kurumu Rusya Yatırım Ajansı ile yeni bir ortaklık tesis ettiklerini belirtiyor.

        IHH’NİN EN BÜYÜK ŞAHIS ORTAĞI O

        Aydınlar, hastane işletmeciliğinde uluslararası atılımlar yapıyor. Abraaj Fonu ASYH’deki yüzde 50 hissesini 2012 yılında Japon Mitsubishi ve Malezya yatırım fonu Khazanah’ın sağlık birimi Integrated Healthcare’e (IHH) devretmişti. Kurulan ortaklıkta yüzde 25 hissesi olan Aydınlar, yönetim hakkını elinde bulunduruyor. Bu devirle IHH’den aldığı hissenin, en büyük şahıs ortaklık payı olduğunu vurguluyor. Dünyanın en büyük 2’nci sağlık grubu olan ve hisseleri hem Malezya, hem de Singapur borsasında işlem gören IHH, Uzakdoğu dışındaki pazarlarda ASYH ile büyüyor.

        Dezenfekte eden kapı kolu 75 Euro

        Mehmet Ali Aydınlar, hasta kabulünden bir gün önce davet ettiği Altunizade Acıbadem’de, 5 kilometrelik tur yaparken dikkatimizi kapılara çekiyor: “Elini dokunduğunda dezenfekte eden bu kapı kolunun tanesi 75 Euro.” Hastanede 3 bin 500 kapı olduğuna göre, kapı kolu için ödenen toplam bedelin 262 bin 500 Euro olduğunu hesaplıyoruz.

        Diğer Yazılar