Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Isparta- Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB), bundan 3 yıl önce satın aldığı 160 dönüm arazide 110 milyon TL yatırımla Türkiye’de 10’uncu, bölgede 25’inci fabrikasını kuran Coca-Cola İçecek (CCI), ayağını gazdan kesmiyor. CCI’nın 2014 yılında atanan ilk Türk CEO’su Burak Başarır, “Büyümeye ve Türkiye’ye yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Yurtdışına yılda 300, Türkiye’ye 100 milyon dolar yatırım yapıyoruz” diyor.

        Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu düşürmesinin yatırım kararlarını olumsuz etkilemediğini de ekleyen Başarır, “Bu fabrika ülkemize inancımızın imzası. 80 milyon nüfusuyla ve 40 yaş altı 40 milyon nüfusuyla cazip bir pazar” yorumunu dile getiriyor. Son 10 yılda yaklaşık 1 milyar doları Türkiye’de olmak üzere faaliyet gösterdikleri 10 ülkede, 24 fabrikaya 2 milyar dolar yatırım yaptılar.

        HER 1 LİRA, 7 LİRALIK FAYDA SAĞLIYOR

        Türkiye’deki en küçük fabrikaları olan Isparta’da yıllık 220 milyon litre kapasitesiyle 300 kişilik dolaylı ve doğrudan istihdam sağlayacaklar.

        Fabrikanın yaklaşık 3.5-4 yılın sonunda tam kapasiteyle çalışması durumunda, yıllık cirosunun 400 milyon liraya, ekonomiye katkısının ise 2.8 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

        Türkiye’de 2 bin 500 çalışanın, 30 bin kişiye iş kapasitesi ortaya çıkardığı ve Türkiye’nin orta ölçekli bir ili kadar ülke GSYH’sine katkı sağladıkları kaydediliyor. Türkiye pazarında yüzde 65 payı olan ICC’nin en hızlı büyüyen ürün grubu içinde su başı çekiyor. Başarır üniversitelerle yaptıkları etki analiz çalışmasına göre, Türkiye’de yarattıkları her 1 TL’nin, ekonomiye 6.8 TL olarak geri döndüğünü vurguluyor.

        ICC’nin 2016 yılında yaptığı 1.2 milyar TL’lik alımın, 400 milyon lirasını tarımsal ürünler ve şeker oluşturuyor. 145 bin çiftçiden meyve, çay gibi tarımsal ürünler alınıyor. Grubun 2016 yılı bölgesel cirosu 7 milyar TL’ye ulaştı. Yurtdışı pazarlarında yılda yüzde 18-19 büyümeyle lokomotif ülke Pakistan oldu. 200 milyon nüfuslu Pakistan’da 7’nci fabrika kurma girişimini sürdürüyorlar. Başarır, 2017 yılında toplam hacimsel büyüme hızının ICC’nin yatırım yaptığı; Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan, Ürdün, Irak ve Suriye pazarlarında ortalama yüzde 10-11’e ulaşmasını beklemelerine karşılık, Türkiye hedefinin yüzde 3’ler civarında olacağı tahminini dile getiriyor.

        Turizm sektöründeki gerilemeden kaynaklı olarak 2016 yılında 40 milyon lira gerileme yaşanmış. Bu yılın ilk 3 ayında iyileşme gözlemlediklerini de ekliyor. CCI, 2006 yılında bölgesel bir şirket olarak konumlanarak büyümesini hızlandırdı. Hisselerin yüzde 50.3’ü Anadolu Efes Biracılık’a, yüzde 20.1’i Coca Cola Company’ye, yüzde 3.7’si ise Özgörköy Grubu’na ait olurken, yüzde 25.9’u Borsa İstanbul’da işlem görüyor.

        ALMAN TEKNOLOJİSİYLE YATIRIM

        ICC, aralarında Türkiye’nin olduğu 10 ülkede, 10 bin çalışanıyla 380 milyon tüketiciye ulaşıyor. Asıl sormak istediği soru şu: Bir kent yatırım çekmekten niye mutlu olur? Bu soruyu sorduğumda, aldığım yanıtların başında “yeni istihdam” karşılığını alıyorum. Ardından zorlarsam; kentte sanayi kültürünün gelişmesi, çevresinde lojistik ve tedarik zinciri oluşturması, yeteneklerin gelişmesi gibi faydalar sıralanıyor. Peki sanayinin, refah toplumu oluşması için ortaya çıkarması gereken katma değer nerede? Isparta koca fabrika. 21 bin metrekare kapalı alanı geziyoruz, rastladığımız işçi sayısı 50’yi geçmez.

        Otomatik üretim hatları fabrikayı ağ gibi örmüş. Üretimi bunlar yapıyor, paletleri bunlar taşıyor, ürünlere ve raflara bunlar diziyor. Su ve enerji kullanımında tasarruf sağlayan, en yeni teknolojileri içeren üretim bantlarının tümünde Alman firması Knores’i, diğer ünitelerde de başka Alman markalarını görüyorum. Bu fabrikadaki yatırımda en katma değerli ürün; ürünü üreten makineler.

        Türkiye’nin sanayi üretiminde taşıması gereken vizyon işte budur!

        Diğer Yazılar