Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bilgi çağı...

        Dijital dönüşüm...

        Sanayi 4.0...

        Tüm bu kavramlarla tek bir şey anlatılmak isteniyor: Ekonomik refahı, bilgi teknolojilerini en iyi kullanan ülkeler üretebilecek. 21. yüzyıl dünyasında eğitim ile ekonomi arasındaki ilişki bu kadar net. 100’üncü kampusunu Kanada’da açan Bahçeşehir Eğitim Kurumları Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, “Topluma, ekonomi ile eğitim arasındaki ilişkiyi anlatamadık” diyor. Eğitim sistemine karar verenler kadar, iş dünyasını, aileleri, gençleri de kapsayan bir cümle... “‘Çocuğuma 5-10 daire alırım, okumasına gerek yok’ düşüncesi değiştirilmeli” diyen Yücel, 2006 yılından beri sayıları 8’e çıkan fen ve teknoloji liselerinden söz ediyor. Türkiye’de ilk kez; fen, teknoloji, mühendislik ve matematik kelimelerinin baş harflerinin İngilizce kısaltması olan “STEM” eğitimini uygulayan Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi başarısını, uluslararası ve ulusal yarışmalarda kazandığı ödüllerle tescilliyor. Robotik ve kodlama alanında uygulamalı eğitim veren lisenin “INTEGRA 3646” takımı, California’da düzenlenen liselerarası “FIRST Robotic Competition” yarışmasının en saygın ödülü “Chairman’s Award”ı, bu yıl ikinci kez aldı. Dünyanın dört bir tarafından yarışmalara başvuran 60 binin üzerinde çocuğun arasından sıyrılmaları tesadüf değil... Biz bu gençleri, “Kuyu Köpek” operasyonundan tanıyoruz. Beykoz’da 70 metrelik kuyuya düşen köpek, bu öğrencilerin 6 saatte geliştirdikleri robotun desteğiyle kurtarılmıştı. İşitme engelliler için program geliştiren Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nden Neval Çam, Stanford Üniversitesi’nden kabul almış.

        Bu yıl Çam gibi 18 öğrencisi, dünyanın önde gelen 55 üniversitesine burslu olarak gidebilecek... Enver ekliyor: “Okulda ürettikleri projelerle başvuruyorlar.”

        ‘100’E YAKIN PATENT ALDIK’

        TÜSİAD Eğitim Çalışma Grubu’nun eski Başkanı da olan Yücel, “topluma yararlı üniversite” fikrini savunuyor:

        “Endüstri ile ilişkiyi mükemmel kuran bir yapıya gitmek istiyoruz. Tozlu raflarda kalan araştırmalar yerine; üretime, patente dönüşen araştırmalar yapıyoruz.” Mühendislik Fakültesi’nde 100’e yakın patent ürettiklerini söyleyen Yücel, “Tıp Fakülte’mizde bilim adamı yetiştirmek istiyoruz. Hastane açmayacağız. Diş Hekimliği Fakültesi kuruyoruz. Tıp ile mühendisliği birleştiren bölüm açtık” diyor. Dijital dönüşüm, anaokulundan başlıyor. Son 5 yıldır anaokulunda kodlama öğreten grup, son olarak Beşiktaş BAU kampusunda isteyenlerin hafta sonlarında yararlanabilecekleri “Geleceğin Dersliği”ni kuruyor. 2017-2018 öğrenim döneminde Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına girecek kodlama eğitimi için de uyarıyor: “Öğretmenlerin bu yaz mutlaka eğitimden geçmesi gerekir!” Başarılı işadamlarının, okurken çalışanlar olduğunu gözlemlediğini belirten Yücel, 1300 işyeriyle anlaşmaları olduğunu söylüyor. Endüstri 4.0 toplumunun inşası için üniversitenin geç bir aşama olduğunu da belirtiyor: “Keşke liseyi 4 yıla çıkarmasaydık da anaokulu zorunlu olsaydı... Anaokuluna gitme oranımız yüzde 50. Avrupa’da bu oran yüzde 100. 2019 yılında hedef yüzde 100’e ulaşmak. Yapılan araştırmalara göre anaokuluna harcanan 1 dolar, ekonomiye 7 dolar olarak geri dönüyor. Eğitime bütçeden ayrılan kaynak yüzde 20. Karşılığını alabiliyor muyuz, bunun araştırılması lazım.”

        ‘DEVLET ÖĞRENCİ BAŞINA 4 BİN LİRA ÖDÜYOR’

        Herkesin derdi: Paralı eğitime aileler nasıl kaynak ayırabilecek? “20 yıldır eğitim politikasında değişim olması gerektiğini anlatıyorum. Eğitimde en önemli zihniyet devrimi son 2 yılda yapıldı. Devlet özel okula gitmek isteyen çocuğa 4 bin lira destek veriyor. Modern devletler eğitimi kendi yapmayacak. Sağlıkta hizmetin yüzde 40’ı satın alınıyor. Eğitimde bu oran yüzde 9’a çıktı. 2023 yılında yüzde 15- 20’ler hedeflenmeli. İngiltere’de orta-lise yüzde 70’i özelleşti. Kâr amacı gütmeyen vakıflar öğrencileri alıyor, devlet parasını veriyor. Denetim müthiş olmalı.”

        ABD’li yatırım fonu Carlyle Grup ile 4 yıllık ortaklığını 2016 yılında sonlandıran grup, bu sürede dünya pazarlarına odaklandı. Türkiye’de anaokulundan liseye K12 alanında eğitim veren ve 42 ilde 81 kampusa ulaşan 25 yıllık Bahçeşehir Koleji; Kanada’da Fulford Academy’yi de satın aldı. Toronto’da dil okulu bulunuyor. Washington, San Francisco, New York, Florida’da da okul açma girişimlerini sürdürüyor. Yücel amaçlarını şöyle özetliyor: “Dünyada marka olmayı hedefledik. Washington’da, Berlin’de, Batum’da üniversite açtık; Lefkoşa’da bu yıl hizmete girecek.”

        Eğitim dünyasına yenilikleri kabul ettirmenin kolay olmadığını anlatan Yücel, deneyimini paylaşıyor:

        “2 yıl önce Microsoft’u ziyaret edip ‘Bize ne tavsiye edersiniz’ diye sordum. ‘Veri mühendisliği bölümü açın. Ne kadar mezun olursa hepsi iş bulur’ dediler. Açmaya çalışıyorum.”

        Diğer Yazılar