Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’nin Körfez sermayesi ile ilişkileri “hayaller” ve “gerçekler” ikileminde sıkışmışlığı aşamadı.

        Marka şirketlerle ilgili “Katarlılara satıldı” iddiaları aldı başını gidiyor...

        Körfez’den Türkiye’ye 600 milyar doların üzerinde kaynak aktarılacağı iddiası bile yazıldı, çizildi...

        Ekonomist Mustafa Sönmez’in analizinden bir alıntı yapayım:

        “Merkez Bankası verilerine göre, 2016 sonuna doğru özel sektörün dışarıdan sağladığı uzun vadeli kredilerin tutarı 206 milyar doları buluyor. Bu kaynağın yüzde 56’sı Avrupa, yüzde 12’si ABD kökenli; yüzde 8’i ise Körfez ülkelerindeki finans kurumlarından sağlanıyor. Bunlar arasında Bahreyn finans kuruluşları ön planda.”

        Bahreyn ile siyasi ilişkiler ekonomik ilişkilerin önünde gidiyor.

        15 Temmuz darbe girişimi ertesinde (25 Ağustos 2016) Bahreyn Kralı El Halife Ankara’yı ziyaret etti.

        Şubat 2017’nin son günleri de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu ülkeyi de içine alan Körfez gezisine çıkmıştı.

        İstanbul Finans Merkezi için yola çıkılan bir dönemde; Bahreyn’in bireysel ve ticari bankacılıktaki lider bankası Bank of Bahreyn and Kuwait’in (BBK) İstanbul’da açacağı temsilcilik başvurusu 1 Temmuz 2016’da onaylanmıştı.

        Bu umut verici girişimin ardından geçen ay ters yönde bir gelişme yaşandı. Başaran Yatırım Holding, Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Başaran, yüzde 30’u halka açık yatırım bankası “Bahrain Middle East Bank - BMB İnvestment Bank”ın yüzde 70 hissesini satın aldığını açıkladı.

        Türkiye’de 2010 yılında satın aldığı “Kredi Finans Factoring” şirketiyle sektöre giren işadamı, BMB’nin satın alınma öyküsünü paylaşıyor:

        “15 TEMMUZ’DA KREDİMİZİ DONDURDU”

        “15 Temmuz sürecinde İslami yatırım bankacılığı da yapan BMB, 10 milyon dolarlık kredimizi kesti. Bu duruma bozuldum. Bankanın başında İngiliz bir CEO oturuyor, Türkiye kararları alıyor. Bankayı satın almak için masaya oturduk. Bahreyn Merkez Bankası bizimle ilgili Türkiye’deki finans çevrelerinden referanslar aldı ve satış gerçekleşti. İlk işim BMB’nin yönetim kurulunu değiştirmek olacak.”

        Başaran amaçlarını da; “Körfez sermayesini, Türkiye’deki yatırımlara çekmek istiyorum. En kolay para inşaatta kazanılıyor ama Türkiye’nin kalkınması için sanayi yatırımına ihtiyacımız var” sözleriyle anlatıyor.

        Fındık ihracatçısı Başaran, Fikirtepe’deki şantiyesinin önüne 920 yıllık tarihi zeytin ağacı dikti.

        BAŞARAN: FİKİRTEPE’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANDI

        Hem hak sahiplerinin, hem de müteahhitlerin canını yakan Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi, kamulaştırmanın devreye girmesiyle hızlanmaya başlamış...

        Ne kadar hızlı ilerleyeceği de müteahhitlerin ya da İstanbul Belediyesi’nin iştiraki KİPTAŞ’ın finansman gücüne bağlı...

        2011 yılında başlayan ve 30 binin üzerinde konutun yenilenmesini öngören Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi; Tarlabaşı, Sur ya da Antalya’da olduğu gibi belediyeler eliyle değil de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülüyor.

        Hüseyin Başaran, Fikirtepe’de toplam 5 adaya yapacağı 1 milyar dolarlık yatırımın aşamalı olarak devreye alındığını söylüyor.

        İnşaat sektörüne Fikirtepe’de süren Mina Towers gayrimenkul projesi ile giren işadamı; yılda 70 milyon dolarlık fındık ihracatı yapan aile şirketi Başaran Gıda’nın da 3’üncü kuşak temsilcisi...

        Başaran ile Fikirtepe’deki satış ofisinde buluştuk.

        Kapıya diktiği 920 yaşındaki anıt zeytin ağacı ve palmiye ağaçları, Fikirtepe’nin yenilenecek yüzü hakkında bir fikir veriyor.

        Başaran’ın; havacılık, yatçılık, turizm, finans alanlarında da yatırımları var.

        Göktürk’te de yılbaşında başlayacağı 2 ayrı konut inşaatına 400 milyon dolar yatırım yapacağını söyleyen işadamının parasını son 2.5 yıldır Fikirtepe yiyor.

        Bugüne kadar 20 milyon TL’si kira olmak üzere toplam 170 milyon lira harcamış.

        Fikirtepe’deki paylaşım modeline göre; müteahhit yüzde 46, hak sahibi yüzde 54 alıyor.

        Başaran, “3 bin hak sahibinden imza alıyoruz. Semtte kiralar 4 bin liraya kadar çıktı. Bakan (Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki) ‘2017 yılının sonuna kadar burada çözülmedik iş kalmayacak’ dedi.”

        Trabzon’da ve Bodrum’da turizm yatırımı yapan işadamı, “Bitez’de Dedeman’dan satın aldığımız otele 25 villa ilave ettik. 40 milyon Euro yatırımla açtığımız Trabzon otelimizde işler çok iyi gidiyor. İkisi de Ramada markası altında işletiliyor. Ortadoğu’dan çok müşterimiz oluyor” diyor.

        “Yumurtaları farklı sepete koymak” önermesi en çok kriz dönemlerinde işe yarıyor.

        Diğer Yazılar