Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hayat hikayesi en çok merak edilen girişimcilerin başında FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’in gelmesi; elbette “Forbes Türkiye-100” 2007 listesine, Murat Ülker’in ardından 3 milyar dolar serveti ile en zengin 2’inci işadamı olarak girmesinden ibaret değil… Eğitiminden, geliştirdiği işlere kadar her alanda başarı hikayesinin “biricik kahramanı” olmasından da kaynaklanıyor.

        Özyeğin bir sohbetimizde, geçtiğimiz günlerde raflarda yerini alan “Bir Dünya Kurmak” kitabını anlatırken, “Kitabın tümü okunsun diye fihrist koymadım” demişti…

        Çukurova Grubu’nda 13 yıllını geçirdiği patronu ve Robert Kolej’den oda arkadaşı Mehmet Emin Karamehmet’i biliyorsunuz; kitaptaki diğer isimleri, olaylar çerçevesinde ayıklayarak bu “güzel oyunu” bozuyorum!

        Robert F. Kennedy ile şehir turu: Bir yıllık bursla mühendislik okumak üzere Oregon State Üniversitesi’ne adımını atmadan, eyaletin bir numarasına erişiyor. Amerika’da kendisini 5-6 ay misafir edecek Newport kasabasının saygın avukatı Bay Litchfield ve eşi tarafından otobüs garında karşılanıyor. Yolda Oregon Eyaleti Valisi Mark. O. Hatfield’i ziyaret ediyorlar. 4’üncü sınıfa geldiğinde, Oregon State’in Talebe Birliği Başkanı seçiliyor. Kolej yıllarında Adnan Menderes’in asılması, Amerika’ya gittiğinde de Devlet Başkanı John F. Kenndy suikasti dönemlerine tanıklık ediyor. Kenndy’nin kardeşi Robert F. Kenndy’i 1966 yılında (Bobby) konuşma yapmak üzere Oregon State’te davet ediyor. 1963 yılında suikaste kurban giden Kennedy’in kabinesinde Adalet Bakanı olarak görev alan Bobby, ağabeyinden sonra başkan adayı da olmuş. Özyeğin kampanya dönemine gelen bu ziyarette, arabada giderlerken halkı birlikte selamladıklarını anlatıyor. Ne var ki Bobby de 1968 yılında uğradığı bir suikast sonucu yaşamını kaybediyor. Harvard Business School’a kabul edilmesinde; sosyal ve sportif alanlardaki liderliği kadar, Bobby’i davet etmesi de etkili oluyor.

        Prof. Dr İhsan Doğramacı modeli: 12 bin öğrencisi olan Oregon State, 25 bin nüfuslu Corvallis kasabasında. Amerika 1870’lerde eyaletlerin gelişmesi için üniversitelere bedelsiz araziler tahsis etmiş. Üniversiteler de kendi ihtiyaçları dışındaki arazileri geliştirip, gelir elde ederek üniversitelerini fonlamışlar. Özyeğin “eğitim duayeni” olarak andığı Prof.Dr. Doğramacı’nın 1984 yılında Ankara’da 6 bin dönüm arazide kurduğu vakıf üniversitesi Bilkent’te de aynı modeli uyguladığını söylüyor. 2012 yılında öğretime açılan Özyeğin Üniversitesi’nin Çekmeköy kampüsünün olduğu çevrenin; Sev Amerikan Koleji, İstanbul Erkek Lisesi gibi seçkin okullardan oluşacağını hayal ediyor. Çekmeköy’de 2007 yılında 25 dönüm arazide konut projesi bitiriyor.

        Mustafa Koç ile barış yemeği: ENKA Holding’in kurucusu Şarık Tara, Özyeğin 1989 yılında holding kurarken Dünya Basketbol Federasyonu’nun kısaltılmışı “Fiba” ismini öneriyor. Bir zamanlar apartman komşuluğu yaptığı Vehbi Koç, kendisine ilk iş teklifi yapan Nejat Eczacıbaşı ve Robert’ten arkadaşı Nuri Akın gibi, Tara’nın da hayatından önemli yeri var.

        Özyeğin 2005 yılında Gima’yı Migros’a satmak için Koç ile masaya oturmuş, Sabancı ortaklığındaki Carrefoursa ile el sıkışmış. Koç grubu ile yakınlığı da malum: Robert Kolej’li arkadaşı Suna Kıraç, Finansbank’ı kurduğunda Edirne stili ahşap üzerine “Malik-ül Mülk” yazısı hediye etmiş. Tara; Özyeğin ile Mustafa Koç’u barıştırma yemeği düzenleyerek aradaki buzları eritiyor.

        Bu hikayede şansın payı var mı diye sorduğumuzda, Özyeğin söz etmemişti ama; bir noktada bu faktör öne çıkıyor.

        Amerika’da Arthur D. Little firmasında çalışırken Green Card alan Özyeğin, 1969 yılında Amerikan ordusuna askere çağrılıyor. O sırada Amerika’nın 58 bin askerini kaybettiği Vietnam Savaşı sürüyor. Arkadaşının tavsiyesine uyup, gözlerindeki lensleri çıkararak askerlik muayenesine gidiyor, çürük raporu veriyorlar.

        Hayatta, yaşıyor olmaktan daha büyük şans var mı?

        Diğer Yazılar