Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Fenerbahçe Spor Kulübü eski yöneticilerinden ve geçen seçimde Başkan Aziz Yıldırım’a rakip olan Hulusi Belgü, dün mali genel kurulda yapacağı konuşmada 2 noktaya dikkat çekeceğini söylüyordu.

        Kulübün borç ve zararlarına odaklanıyor: “Yüksek risk içeren 350 milyon dolar borç, 210 milyon lira da zarar var. Borçların yapılandırılması gerekiyor. Basketbol, voleybol, amatör şubeler şirketleşip, ayrı yönetim kurulları ve kendi kendine yeterli bütçeleri olmalı. Her birinin başkanlığını da farklı bir işadamı üstlenebilir.”

        Sponsorluklarla ilgili kurumsal yapılanma zorunluluğuna işaret ediyor:

        “Kurumsallaşma olmadığından, sponsorluklar sürdürülebilir olmuyor. Ülker ve Grundig bıraktı. Darüşşafaka Doğuş basketbol sponsorluk bütçesini azaltan Ferit Şahenk, önümüzdeki 3 yıl için Fenerbahçe basketbol takımına sponsor oldu..”

        Kulübün 19 yıldır başkanlığını sürdüren Yıldırım ise genel kurulda 320 milyon dolarlık gayrimenkule dikkat çekiyor. Basketbolda NBA ile birlikte dünyadaki iki büyük organizasyondan biri olan Euroleague’da kazandıkları şampiyonluğun videosunu izletiyor. Kulübün borçları içinde, Euroleague için kullanılan 30 milyon Euro’nun 18 milyon Euro’su da bulunuyor. Belgü bir yıl sonra yapılacak seçimlerde başkan adayı olacağını açıklayan Ali Koç’a herkesten destek istiyor… Basketbol ve yelken takımları için kesenin ağzını açan Şahenk de başkanlık yarışına girer mi?

        Belgü “Şahenk de bir gün başkan olmak isteyecektir” yorumunu yapıyor.

        ‘EN ZENGİN GURBETÇİ’ VASWANİ, ADANA’DA İNŞAAT DEMİRİ ÜRETİYOR

        Anayasa referandumu sonrası inşaat demirinin tonunun 2 bin lirayı aşması, sektörde krize yol açmıştı. Bakanlığın ithalat sopasını göstermesiyle fiyatlar gevşedi. Uzun yıllar demirçelik sektöründe yöneticilik yapan Belgü, inşaat demiri piyasasında iç ve dış pazar fiyat farkının 40 dolara kadar yükselmesini “yanlış hesaba” bağlıyor. Arztalep dengesi açısından bakılınca; iç piyasada yılda 10-12 milyon ton demir tüketilirken, kurulu kapasite 30 milyon tona ulaşıyor. Referandum sonrası iç piyasa talebinin düşeceği tahmini ile demir-çelik fabrikaları ihracata ağırlık vermiş. Ancak beklentilerin aksine iç talepte canlanma yaşanınca, fiyatlar yükselmiş. Bugünlerde demir fiyatının bin 980 liraya kadar gerilediğine işaret ediyor. Belgü, Dubai merkezli Stallion Group Yönetim Kurulu Başkanı Hintli ortağı Sunil Vaswani’nin bundan 6 yıl önce Adana’da satın aldığı demir-çelik tesisine yüzde 30 ile ortak olmuştu. Asya ve Afrika ülkelerinde yatırımları olan Vaswani ile önümüzdeki 5 yılda cevherden demir üretmeyi planlıyorlar.

        “En zengin gurbetçi işadamı” Vaswani, ekonomi dergisi Forbes tarafından 2015-2016 yıllarında “Arap Dünyasının En İyi Hint Lideri” seçilmişti.

        KREDİ GARANTİ FONU AVM’LERİ DE RAHATLATTI!

        Perakendenin nabzını tutan, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcılar Derneği (AYD) Başkanı Belgü’ye, “Alışveriş canlandı mı” diye soruyorum. Nisan ayında AVM’lerin toplam cirosunun yüzde 14 oranında arttığını, içeri giren sayısının ise yüzde 1-2 düştüğünü söylüyor. Kredi Garanti Fonu’ndan piyasaya akan 200 milyar lira AVM’lere de uğruyor… Son 10 yılda toplam 155 milyar dolarlık AVM yatırımının 15 milyar dolarını yabancı yatırımcı yaptı. Geçen yıl AVM’lerin ticaret hacmi 110 milyar liraydı. Yatırımcıların büyüme eğilimi yok. Belgü nedenleri sıralıyor:

        1. 2020 yılında yürürlüğe girecek Borçlar Kanunu’na göre, konut ve ticari kiralama aynı şartları taşıyor. Enflasyon farkı kira bedeline yansımadığı zaman gayrimenkulün değeri yüzde 10-15 düşüyor.

        2. AVM’lerde genel giderlere katılım oranı katsayıya göre belirlenirken, Aralık 2016’da yapılan yasal düzenlemeyle metrekare ölçü alındı. Büyük ile küçük alan kiracısı aynı oranda genel gidere katılıyor. Büyük mağazalar, kira kadar genel gider öder hale geldi. AVM’ler perakendeyi desteklemek için kira gelirlerinden yüzde 8 fon ayırıyor. Böyle bir durumda fon, büyük kiracıyı desteklemek için kullanılacak. Belgü, “Perakende sektöründe yer alan tüm meslek kuruluşları 1.5-2 yıllık bir çalışma başlattı. Sonuçları ilgili bakanlıkla paylaşacağız” diye de ekliyor. Belgü yapılaşma çağrışımı yapan AVM algısını ters yüz edecek Lizbon kentindeki Chiado bölgesini örnek gösteriyor; “Mahalle AVM’si tasarımı ile; ticaret hacmi düşen Bağdat Caddesi, Beyoğlu, Levent gibi bölgeler canlanabilir”diyor.

        Diğer Yazılar