Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Medya, canlı performans ve online satışlar olmak üzere üç ayrı kategoriye ayrılan eğlence sektörü, dünyada yılda 3 trilyon dolarlık bir hacme ulaştı.

        Türkiye ise sığ sularda yüzüyor. Yılda 80 milyon adet bilet satılıyor. Yani kişi başına yılda 1 bilet düşüyor.

        Bunun yüzde 30-35’i etkinlik günü gişelerden yapılıyor. Yüzde 40’ı online, yüzde 30’u da dağıtım noktalarında gerçekleşiyor.

        Koltukların yüzde 50’si boş kalıyor. Kalan yüzde 50’nin yüzde 70’i satılıyor. Bunun da yüzde 20’sini davetliler oluşturuyor. Satılan biletlerin dörtte üçünü oluşturan sinemaların doluluk oranı ise yüzde 14’ü geçmiyor...

        İnsanları, etkinliklere katılımı sağlamak için “dürtecek” model online’da bulundu!

        2000 yılından beri faaliyette olan Amerikan firması Live Nation Entertainment çatısı altındaki Ticketmaster’ın Türkiye’deki şirketi Biletix’e rakip geliyor.

        Pozitif ve Doğuş Müşteri Sistemleri ortaklığı ile kurulan online bilet erişim platformu Mobilet, 17 Mayıs’ta piyasaya çıktı. Bugüne kadar da 10 bin kişi uygulamayı telefonuna indirdi...

        12 ayda 1.5 milyon kullanıcıya, 1 milyon bilet satmayı hedefliyorlar.

        Yalnızca Pozitif’in konser, festival gibi canlı etkinlik ve mekânlarına yılda 1 milyon 200 bin kişinin katıldığını dikkate alırsak, erişilmesi güç bir hedef gibi durmuyor.

        Doğuş Grubu iştiraklerinden Pozitif’in yönetim kurulu üyesi Nafiz Karadere, Pozitif’in ortağı ve CEO’su Cem Yegül, Mobilet Genel Müdürü Karaoğlan Taşçı, Dijital Tasarım Direktörü (CDO) Can Aydoğdu ile grubun Feriköy’deki etkinlik mekânlarından Bomontiada’da bir araya geldiğimizde masada yeni işleri “Mobilet” vardı!

        “YURTDIŞINDA ŞİRKET SATIN ALABİLİRİZ”

        Son 7 yıldır bu projeye çalışıyorlardı. Fikir tasarımını R/GA ajansı yapmış. Teknik altyapısını ve yazılımını Doğuş Teknoloji gerçekleştirmiş.

        O nedenle yatırım tutarı hakkında rakam vermek güç ama etki alanı hakkında bolca konuşabiliyoruz.

        Mobilet’in yalnızca ulusal bir proje olmadığının altını çizen Yegül, “Pozitif olarak 29 yıldır uluslararası organizasyonlarla etkinlik deneyimliyoruz. Yurtdışında organizasyon şirketi satın almak istiyoruz. Neden olimpiyat bileti satmayalım?” diyor.

        Etkinlik dünyasının merkezi olan Amerika’nın yanı sıra, Londra ve Almanya’da uluslararası pazara açılmayı hedefliyorlar.

        Paris ve Los Angeles, 2024 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmak için yarışıyor. Los Angeles seçeneği dünya sosyetesinin çekim merkezi olmasından dolayı da bir adım öne çıkarıyor.

        ARKADAŞLAR “DÜRTECEK”

        Mobilet’i, “İnsanları dışarı çıkarmak için geliştirilen, sosyal keşif ve paylaşım platformu” diye tanımlıyorlar.

        Facebook ve Spotify gibi sosyal platformlardaki kişsel tercihlerden yararlanarak insanların birbiriyle etkileşimini ve her türlü sosyal etkinliğe katılımı artırmayı amaçlıyorlar.

        Mesela konserde yan koltuğunuza arkadaşlarınız adına rezervasyon yapabiliyorsunuz.

        Yegül, bu durumu “Tüketiciyi biz dürtmeyelim, arkadaşları dürtsün istiyoruz” diye açıklıyor.

        Bilet alma deneyiminin öncesini ve sonrasını da kapsayan platform, etkinlik organizasyonları ve markaları da tüketiciyle buluşturma kapasitesini ortaya çıkarıyor.

        Web sayfasının yanı sıra App Store’dan ve Google Play mağazalarından indirilebilen Mobilet, Twitter, Foursquare ve Turkcell ile de işbirliğine gidecekmiş.

        Yapılan araştırmalar Y kuşağının (1980 yılından sonra doğanlar) yüzde 62’sinin mobil telefonuna günde 30 kereden fazla baktığını ortaya koyuyor.

        Küresel eğlence sektöründe dijital bilet pazarının 2020 yılına kadar her yıl yüzde 20’ye yakın büyümesi bekleniyor. Türkiye’de de aynı dönemde yüzde 25 büyüme bekleniyor.

        Terör nedeniyle son 1 yılda, Amerika’da yüzde 2-3, Avrupa’da yüzde 4 civarında yaşanan daralmaya rağmen... Çünkü bu arada spor ve sahne sanatlarında etkinlik çeşitliliği arttı.

        Biletix’in sattığı biletlerin yüzde 40’ı spor karşılaşmaları oluyordu. Passolig’in çıkmasıyla bu alan boşaldı. Toplam değeri 80 milyon doların üzerinde; yaklaşık 3.5 milyon adet bilet satışı gerçekleştiren şirket, ilk kez bir rakiple karşılaşıyor.

        2017 yılında yüzde 10 büyüme beklediklerini ifade eden Yegül’ün, “Ticketmaster, Türkiye’ye tüm uygulamalarını getirmedi” sözünden hareketle, iç pazarda rekabetin artacağını söyleyebiliriz.

        Diğer Yazılar