Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dikili tek bir zeytin ağacı olamayan Mehmet Mermer, Balıkesir’in Havran İlçesi’nde dünyanın en büyük zeytin işleme tesisi Fora Zeytin’i, 2014 yılında İş Bankası’ndan 30 milyon dolara satın almıştı.

        Mermer, son 3 yılda 150 milyon lira yatırım yaptığı markayı, Marmara Birlik ve Tariş’ten sonra Türkiye’nin üçüncü sofralık zeytin markası yapmak için agresif büyüme planları kuruyor.

        2016 yılında 7 bin 500 ton olan üretimin, 2018 yılında 15 bin tona, cironun da aynı dönemde yüzde 50 artarak 100 milyon liradan, 150 milyon liraya çıkması hedefleniyor.

        Kurulu 40 bin ton depolama kapasitenin önümüzdeki 5 yılda ancak yüzde 50’sine yaklaşabilecekler!

        Tesisin 60 bin ton üretim, 80 bin ton da ambalajlama kapasitesi bulunuyor.

        Türkiye’de yıllık sofralık zeytin tüketiminin 400 bin ton civarında olduğunu göz önüne alırsak, pazardaki ilk 2 markanın arasına girmek için hızlı koşması daha iyi anlaşılır...

        İşletme sermayesi ve modernizasyon yatırımlarıyla birlikte iç ve dış pazarda aynı anda büyüme planları yapıyorlar.

        Tesisi gezerken her birinin altında 10’ar ton zeytinin yer aldığı, sıra sıra dizilen 1699 silindir kapağını görüyoruz. Toprak altına gömülen dev fermantasyon tanklarından oluşan bir tarla gibi...

        Türk tipi zeytin fabrikalarında, genelde bu tanklar çelikten yapılır ve tesisin içinde yer alır.

        ZEYTİNYAĞINDA DA BÜYÜYECEK

        Şirketin büyüme odaklı olmasının başlıca nedeni, Havran’daki 120 bin dönüm alana kurulan bu kocaman ve de modern tesis...

        Kapalı alanı 70 bin dönüm olan fabrikayı, Bursalı işadamı Erol Evcil 1994 yılında işin erbabı İspanyollara kurdurmuştu.

        Evcil, Eze Zeytincilik adına aldığı 150 milyon dolar krediyi, büyük hayallerle süslemekten kaçınmamış.

        1998 yılında da İş Bankası işadamının kredi borçlarından dolayı el koyduğu tesisi işletmek üzere Ant Gıda’yı ve Zepa Pazarlama’yı kurmuştu.

        1998-2007 yılları arasında Zepa Pazarlama’nın başında yer alan Tema Vakfı Başkanı Deniz Ataç döneminde, Eze karanlık mazisine gömüldü; yeni bir marka olarak “Fora Zeytin” piyasaya çıktı.

        Mermer, “Dünyanın neresine gidersek gidelim, Fora adını verdiğimizde ‘Tesisi tanıyoruz, Deniz Hanım anlatmıştı’ diyorlar. Çok emeği var” diyor.

        Yeni logoyu tanıtan Mermer, “Hem zeytin, hem de zeytinyağında iddialı olduğumuzun altını çizdik” diye ekliyor.

        YAZICI VE MERMER AKRABALIĞI

        Anadolu Grubu ortaklarından Yazıcı Ailesi’nin 3’üncü kuşağını temsil eden Efe Yazıcı’nın, Mermer’in damadı olması da ilginç bir rastlantı...

        Anadolu Grubu’nun Ayvalık’taki zeytinyağı fabrikası Ana Gıda, 2017 başında mısır, pamuk, ayçiçeği, soya ve palm bitkilerinden üretilen yağlı tohumlar alanında küresel bir şirket olan Bunge’ye satılmıştı.

        Son anda iptal edilen 7. zeytinlik katliamı yasa tasarısının da bu “küresel” hamle ile aynı zamana gelmesi dikkat çekmiyor değil...

        Otomotiv sektöründe uzun yıllar Japon Mazda otomobillerinin Türkiye temsilciliğini yapan Mermer ile Yazıcı ailelerinin yolları bu sektörde de kesişmişti.

        Mermer “Mazda ile yollarımız ayrıldığı zaman, markanın önemini anladık. Yabancı değil, kendi markamız olsun istedik. 2005 yılında Billur Tuz’u aldık. Gıda alanında başka yatırım yapmak da istiyorduk. Zeytin severek yaptığımız işimiz oldu” diyor.

        23 YIL SONRA “PATRON” GELDİ

        Yazıcı, büyüme hedefinin kaliteye artan taleple şekillendiğine işaret ediyor.

        “50 kadar ülkeye yılda 1000 ton ihracat yapıyoruz. 2006 yılında 3.5 milyon dolar ihracat yaptık. İngiliz Gıda Perakendecileri tarafından kurulan BRC Food’un en yüksek belgelendirme seviyesi olan AA+ belgesi alan ilk firmayız. Bundan 2 ay önce aldık. Bizimle aynı anda İspanya’dan da bir firma bu belgeyi almaya hak kazandı.”

        17-19 Mayıs tarihleri arasında Şanghay’da düzenlenen SIAL China Fuarı’ndan dönen Billur Tuz Genel Müdürü Mutlu Mermer, “Çinliler en çok zeytin ezmesini sevdi” diyor...

        Türk tipi zeytin dünyada yalnızca Türkler tarafından tüketiliyor. Bu yönüyle bile dünyada 6 milyon Türkiyeli gurbetçinin olduğu etnik pazar cazibe yaratıyor. Piyasadaki 5 bin zeytin üreticisi arasından sıyrılabilmek için kaliteyi anlatmaktan başka çare yok.

        Zeytin endüstrisi, kompleks bir yapı. O nedenle de pazarda güçlenme bugüne kadar kooperatifler eliyle mümkün olabildi.

        Zeytin endüstrisi 23 yıldır ilk kez “patron şirketi” olan Fora ile “özel sektör liderliğini” deneyimleyecek.

        Diğer Yazılar