Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’nin 48 yıllık enerji çözümleri şirketi, teknolojinin izinden giderek güneşi yakaladı!..

        1970’li yıllarda TV voltaj regülatörü, 1980’lerin sonunda Türkiye’de artan enerji sıkıntısı nedeniyle jeneratör, 1990’larda bilgisayarların hayatımıza girmesiyle kesintisiz güç kaynağı (UPS) üretimine başladıklarını söyleyen Tunçmatik Elektrik Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, 73 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin 8 ilinde güneş tarlası kuruyor.

        Kütahya, Muğla, Uşak, Afyon, Karaman, Elazığ, Ankara ve Mersin’de 2017 yılında devreye alınacak güneş enerjisi santralının kapasitesi 70 MW’nin üzerinde olacak.

        Tunçmatik’in güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren şirketi Powergie’nin bugüne kadar; Afyon, Aksaray, Niğde ve Karaman’da kurduğu 6 güneş santralı yılda toplam 11 milyon kilovatsaat saat (kWh) enerji üretti.

        Şirket yeni kurduğu 8 santral ile birlikte son 4 yılda güneş enerjisi alanında yaptığı yatrımlarının tutarını 100 milyon dolara, kapasitesini 123 milyon kWh’ye yükseltiyor. Toplam kapasite, 41 bin hanenin yıllık enerji kullanımına denk geliyor.

        Özer, “Güneş enerjisi yatırımı alanında, Türkiye’de verilmiş en yüksek krediyi Aktif Bank’tan aldık…”cümlesini şöyle tamamlıyor:

        “73 milyon dolarlık yatırımı gerçekleştirebilmek için son 3 yılda 2 milyon kilometre yol kat ettik. Bakanlıklar ve kamu kurumlarından bin adet resmi izin aldık.”

        2013 yılında çıkan kanun ve yönetmeliklerle Türkiye’de kurulu güneş enerjisi kapasitesi yalnızca bin 200 MW!.. Bu da bin hanenin bile ortalama 1 yıllık kullanımına erişmiyor.

        Solar Power Europe raporuna göre, Türkiye’de bugün 2 GW’nin altında olan kapasitenin 2021 yılında 9.6 GW’ye çıkması öngörülüyor.

        Güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasının “çatı panelleri” ile mümkün olabileceğini belirten Özer, halen gerek mevzuat gerekse de teknik servis açısından eksikliklere işaret ediyor.

        Bu alanda asıl büyük sıçrama, enerji depolama kapasitesinin artması olacak…

        Güneş enerjisini 1990’larda keşfeden Avrupa kurumları gibi; Mercedes’ten Samsung’a, Tesla’dan Bosch’a kadar uluslararası birçok şirket depolama alanında çalışıyor.

        ÇİN'DE FABRİKA KURDU

        İTÜ Elektrik Mühendisliği mezunu Özer, babasının kurduğu şirkette çocuk yaşlarda çalışmaya başladığını söylüyor. 2006 yılında Amerika’da güneş enerjisi alanında araştırmalar yapan bir kurumda eğitim alıyor.

        2008 yılında Türkiye’ye döndüğünde kurucu başkanlığını üstlendiği Güneşe Derneği’ni kuruyor.

        Endüstriyel enerji uygulama sistemleri, enerji koruma prizleri, universal notebook adaptörleri, mobilşarj cihazları gibi enerji çözümleri üretmeye devam eden Tunçmatik, bu sürede üretimini Çin’in Şenzen şehrine taşıyor.

        Zira; dünyada yaygın olarak kullanılan güneş panellerinde kullanılan çiplerden, elektronik parçalarına kadar birçok ürün Çin’de üretiliyor.

        Güneş santralı yatırımında kullanılan parçaların yüzde 40’ı Çin’den gelirken, diğer parçalar Türkiye’den sağlanabiliyor.

        GÜNEŞİ SİGORTALADI

        Konya Karapınar’da 2021 yılında devreye girecek ve 1.3 milyar dolarlık yatırımla kurulan güneş tarlası Özer gibi bireysel yatırımcılar için büyük projeler. Devlet Karapınar’dan alacağı elektriğin kWh’ine 6.99 sent, özel sektör yatırımcılarına 13.3 sent ödeyecek.

        Özer’in projesine en büyük destek Aktif Bank’tan geliyor. Bankanın Genel Müdürü Serdar Sümer, “Bizim için güneş enerjisi etik bir yatırım. 2017 yılı hedefleri arasında güneş enerjisi santrallarını (GES) stratejik yatırım alanı belirledik. 250 milyon dolar yatırımla 250 MW kapasiteli GES projesini hayata geçireceğiz. 2018 yılı itibarıyla da GES için fon ya da sukuk ürünü piyasaya çıkaracağız” diyor.

        Özer ile Aktif Bank işbirliğinde dikkat çekici nokta; Allianz Sigorta şirketinin GES gelirlerini sigortalaması. Bu da bize güneş enerjisinin,rüzgârdan daha çok kesinlikler içerdiğini gösteriyor.

        2016 GÜNEŞ YILIYDI

        Avrupa’da TOP 3 güneş pazarı ülkeleri sırasıyla; Almanya, Fransa ve Türkiye.

        Avrupa’da 2016 yılında toplam elektrik ihtiyacının yüzde 4’ü güneşten elde edildi.

        Dünyada ise “iyi bir yıl” olarak nitelenen 2016’da kurulu güç 300 GW’yi geçti. 2015 yılında küresel güneş pazarı kapasitesine 51 GW, 2016 yılında ise 76 GW eklenmişti.

        2016 yılında küresel pazardaki büyümede yüzde 128 ile Çin başı çekerken, yüzde 97 ile Amerika ikinci oldu.

        2050 yılına kadar güneş enerjisini destekleyen ülkelerdeki binaların kendi elektriklerini üreteceği ve ana şebekeye sadece jeneratör niyetine bağlanacakları varsayılıyor.

        Diğer Yazılar