Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BM Genel Sekreter Yardımcısı Mueller, Dünya Mülteciler Günü’nde Midyat’taki Konaklama Tesisi’nde Suriye ve Irak’ta IŞİD saldırılarından kaçan 5 bin sığınmacıyı ziyaret etti

        Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Midyat Barınma Merkezi Okulu’nda öğrenim gören çocuklar, Birleşmiş Milletler’in (BM) 20 Haziran Mülteciler Günü’nde oyuncakla tanıştılar!

        2013 yılından beri mültecilere 10 milyar dolara yakın kaynak aktaran Türkiye’ye ilişkin Ursula Mueller’in kullandığı sözler dikkat çekiciydi:

        “Türkiye’ye, hayatını kurtarmak için yurdunu terk eden 3.5 milyon insana cömert yaklaşımından dolayı teşekkür ediyoruz. Şartları son derece iyi olduğu için dünya Türk devletine teşekkür borçludur.”

        Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu ile bir Ezidi ailesinin evine girdiğimizde önce sığınmacı delikanlının eline aldığı sazın telleri, sonra da “anaların” dilleri çözüldü. Kızlarının halen IŞİD’in elinde olduğunu anlatan ailelere, “Şartlar düzelirse memleketinize döner misiniz?” diye sorduğumda aldığım, “Ölene kadar burada kalırım” yanıtı, geride kalan, unutulmak istenen anıların ağırlığını ortaya koyuyor.

        Ayşe Türkmenoğlu

        ‘ÖLENE KADAR TÜRKİYE’

        Mueller’i, Amerika’da Türkiye’deki kamplarla ilgili “olumsuz” algılardan etkilenerek Midyat’taki kampa davet ettiğini söyleyen Baran Korkmaz’ın BM ile ilişkisi hayli derin.

        İşadamının beraberinde getirdiği bin kadar oyuncak dağıtılırken, çocukların uzanan elleri birbiriyle yarıştı...

        Mueller, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Türkmenoğlu ile birlikte sığınmacılarla tek tek sohbet etmeye çalıştı.

        Türkçe’nin yanı sıra Arap ve Kürt öğrencilere kendi dillerinde eğitim verilen okulda, ortak dil bulmanın güç olduğu noktada yardımımıza, yerleşimde kamu görevlisi olarak görev alan özel güvenlik elemanlarının ve öğretmenlerin tercümanlığı yetişti.

        Suriye’den göç edenler için Midyat’ta yaklaşık 13 milyon lira yatırımla 2013 yılında kurulan 5 bin kişilik yerleşimde yaşayanların 1600’ü çocuk. Ayda bir kez izinli olarak dışarı çıkılan tesiste, Ezidi ve Arap sığınmacılar ayrı bölümlerde yaşıyor.

        Aile başına 1500 lira maliyetin yanı sıra, burada kalan her sığınmacıya ayda 100 lira nakit desteği veriliyor. Ayda yaklaşık 1.5-2 milyon lira bütçeyle 5 bin kişinin barınma giderleri karşılanıyor. 255 kamu personeli görev alıyor.

        Ursula Mueller -Sezgin Baran

        EZİDİLER YENİ KİMLİK BEKLİYOR

        Midyat’ta kurulu 5 bin Suriyeli ve Iraklı mültecinin kaldığı “Midyat Konaklama Tesisi”ne, SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezer Baran ve Gökçen Korkmaz’ın daveti üzerine ziyarete gelen BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ursula Mueller ve Amerikan düşünce kuruluşu PASS’ın CEO’su Daniel P.Plus’a; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu eşlik etti.

        Heyet; 21. Dönem DP Milletvekili Veysi Şahin ve “Her Yönüyle Trabzon Platformu” Başkanı Köksal Öztürk’ün de katıldığı ziyaretlerde; Mardin Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin’den çadırkentteki yaşam hakkında bilgi aldı. Midyat’tan dönen heyetle birlikte Kocaeli Valiliği’ne atanan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’un iftar davetine de katıldık. Midyat’taki kampta 1600 kadar Ezidi bulunuyor. Çoğunluğunu kadınların, çocukların ve yaşlıların oluşturduğu sığınmacılar, en büyük sorunlarının, nakil işlemleri nedeniyle yeni kimliklerinin çıkmamasının olduğunu ifade ediyorlar.

        FİLLERİN BARIŞI!

        BM Temsilcisi Mueller’in hediyeleri çok ilginçti. Diyarbakır Valisi Aksoy’a mültecilere yapılacak harcamalar için çok paraya ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak “külçe altın” görünümünde bir çikolata takdim etti. BM’nin Sudan ve Suriye’de sürdürdüğü yardım projelerine bugüne kadar 8 milyon dolarlık destek veren Sezer Baran getirdiği hediyeyi ise tek cümleyle anlatmadı. Hediyenin anlamı derindi ve bu yüzden “patchwork” tekniğiyle elde özel olarak yapılan fil heykelini sunarken, çeşitlilik, bir aradalık, güçlülük ve barış temalarını “fil” üzerinden anlatan mektubunu okudu.

        Diğer Yazılar