Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’nin köklü şirketlerinden Mesa Mesken ve Gama’ya küçük ortak olarak katılan Enver Rıfkı Ünver’in yerli özel sermaye şirketi Turkven’in kurucularından olması, önceki deneyimlerinden hareketle Singapur ve ABD’li fon yatırımlarını Türkiye’ye çekme cazibesini hatırlatıyor.

        Ünver’in, 2014 yılında 4.5 milyar dolarlık varlık yöneten Turkven Private Equity’deki ortaklıktan ayrıldıktan sonra inşaat sektörünün marka şirketlerinden hisse alması dikkat çekmişti.

        Turkven; Medical Park hastaneleri, Ziylan Ayakkabı, Doğtaş Kelebek Mobilya, Domino’s Rusya ve Türkiye, Koton, Golf Dondurmaları, Doğa Eğitim Kurumları, Mavi Jeans’in de aralarında olduğu şirketlere Singapur fonu BC Partners’ın yanında, Advent International ve Providence Equity Partners’la ortak yatırımlar gerçekleştirmişti.

        Güç santralları, endüstriyel tesisler, baraj gibi altyapı yapımlarının yanı sıra enerj ve kamu-özel ortaklı hastane yatırımları da olan Gama’daki ortaklık hikâyesinde henüz mutlu sona gelinmedi. Hatta yazım aşamasında bile diyebilirim.

        GAMA’DA İKİNCİ SÖZLEŞME

        Bundan 2 yıl önce; Mesa Mesken’in yüzde 25 hissesini alan YM Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ünver, Mart 2017 yılında da Gama’nın yüzde 20 hissesini satın almak için anlaşma imzalamıştı. Bu sözleşmede Ünver’in, Gama’nın yüzde 100’ünü de satın alma opsiyonu yer alıyordu.

        Kalan yüzde 80 hisse bedelini 1 yılda ödeyeceği kayıt altına alınmıştı.

        Aradan geçen 4 ayda kaynak arayışını sürdüren Ünver, Türkiye’nin önde gelen gruplarından birinin yatırım fonuna müracaat etti. Grupla anlaşma sağlanamayınca, hisse devri sözleşmesinde tadilata gidiliyor.

        Tam bu aşamada ulaştığım bilgilere göre, Ünver Gama’yla yeni bir anlaşmaya oturdu. Şirketteki hisse payını yüzde 10’a indirdi, kalan yüzde 90 hisse bedelinin ödenme süresini de 2 yıla yaydı.

        Temelleri 1959 yılında atılan Gama, 17 ülkede 20 bin çalışanı olan büyük bir grup şirketi.

        Ekonomi çevrelerinde çok ortaklı yapının, başta şirketin büyük ortağı Erol Üçer’in yönetimden çekilmesinden sonra grubun zora girdiği biliniyordu. İnşaat sektörünün önde gelen firmalarıyla sürdürülen hisse “alım-satım” görüşmelerine olumlu yanıt YM Gayrimenkul’den geldi..

        Ünver sözünü ettiğim gelişmeleri sorduğumda, “Henüz haber olacak noktaya gelmedi, müzakere ediyoruz” diyor.

        MESA: İHTİYACIMIZ YOK

        Türkiye’nin markalaşmış en köklü inşaat şirketlerine taze kan ihtiyacı nereden doğdu?

        Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Bostanoğlu, Enver Rıfkı Ünver’le ortalık masasına otururken, 48 ortaklı grubun küçük hissedarlarının payını Ziraat Bankası’ndan aldığı 350 milyon TL krediyle ailesinde toplamıştı.

        Bostanoğlu’na, “Hem Gama hem de Mesa hissesi olan Ünver’in girişimi, söz konusu 2 şirketin birleşmesine yol açar mı?” diye sorduğumda, “Gama çok büyük yatırımcı bir taahhüt firması, biz ise yapsat’çıyız. İki yapı birbirinden çok farklı. Arsalarımız çok, yeni projeler başlatmak için kaynak ihtiyacımız yok” yanıtını veriyor.

        Bodrum’da yeni bir otelkonut projesi başlatmak üzere olan Mesa, en son Emlak Konut Gayrimenkul Ortaklığı’nın Antalya’da satışa çıkardığı 40 bin metrekarelik Muratpaşa arazisi ihalesine 1 milyar 60 milyon lirayla en yüksek teklifi verdi.

        LATİFE HANIM’IN KARDEŞİNİN TORUNU

        1971 doğumlu Ünver’in Gama’ya talip olmasıyla hayat hikâyesi de konuşulmaya başlandı. Özetleyeyim: Ünver’in, Mesa Mesken’in hisselerini almak üzere tek yönetim kurulu üyesi olarak kurduğu YM Gayrimenkul’ün (Yeni Mesa’nın kıslatılmışı) adresi, Beyoğlu Devres Han...

        Devres ismi bazı çağrışımlar yapabilir. Ünver’in eşi Rukiye Devres Ünver, Atatürk’ün eşi Latife Uşakizade’nin kız kardeşinin torunu. Aile kendilerine geçen Latife Hanım’ın mektuplarını Türk Tarih Vakfı’na vermişti.

        Massachusetts Institute of Technology (MIT) mezunu olan Devres Ünver’in, 1999 Adapazarı depreminin yaralarını sarmak üzere kurduğu, Yaşanabilir Ortamlar Yaratma Vakfı’nın (YAY Vakfı) Beriköy Projesi maalesef tamamlanamadı. Burada geliştirilen konut projesi, Mehmetçik Vakfı’na devredildi.

        Ünver’in 2005 yılında vefat eden babası Altan Zeki Ünver de Türkiye Kalkınma Vakfı kurucularındandı. Teksas Üniversitesi’nde Kimya Yüksek Mühendisliği ve Ekonomi dalında iki ayrı “master” yapan işadamı, çok ortaklı Köytür modelini kuranlar arasındaydı.

        Diğer Yazılar